Bakrena posoda foto: Profimedia
Ne le, da baker deluje kot katalizator, zaradi česar v živilih uničuje vitamin C. Po kuhi v bakreni posodi je namreč moč v živilih izmeriti zgolj majhno količino hranilnih snovi, medtem ko ista živila, ki jih pripravimo v jekleni ali emajlirani posodi, ohranijo izdatno večjo količino.
Poleg tega lahko baker tudi oksidira, da slednje slabo vpliva na zdravje ljudi, pa je opažal že ljudski zdravnik dr. Vogel. Slednji je omenjal zlasti gastroenteritične težave, torej motnje črevesne in želodčne sluznice. »Tudi jetra lahko hudo trpijo, saj je znano, da predelajo vse, kar pride iz prebavil skozi portalno veno in se morajo zato ukvarjati tudi s strupi.«
In kakšne so posledice? Da večkrat pride do zlatenice, je ugotovil Vogel, v kolikor v telo redno prihajajo večje količine takšnih kovinskih oksidov in kovinskih soli. »Možne so tudi spremembe v krvni sliki in nemara so s tem povezane tudi nekatere oblike slabokrvnosti. Ne smemo pozabiti tudi ledvičnih okvar in težav v osrednjem živčevju.«
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.