Zdravje
 

Zaradi zdravstvenih razlogov te posode ne smete več uporabljati

20. 3. 2019; 13.00
Avtor: V.M.
bakrena posoda

Bakrena posoda foto: Profimedia

Nekoč so bakrene posode uporabljali zgolj v premožnih gospodinjstvih, danes po njej posegajo le še tisti, ki ne poznajo njenih slabosti in škodljivih učinkov na zdravje.

Ne le, da baker deluje kot katalizator, zaradi česar v živilih uničuje vitamin C. Po kuhi v bakreni posodi je namreč moč v živilih izmeriti zgolj majhno količino hranilnih snovi, medtem ko ista živila, ki jih pripravimo v jekleni ali emajlirani posodi, ohranijo izdatno večjo količino.

Poleg tega lahko baker tudi oksidira, da slednje slabo vpliva na zdravje ljudi, pa je opažal že ljudski zdravnik dr. Vogel. Slednji je omenjal zlasti gastroenteritične težave, torej motnje črevesne in želodčne sluznice. »Tudi jetra lahko hudo trpijo, saj je znano, da predelajo vse, kar pride iz prebavil skozi portalno veno in se morajo zato ukvarjati tudi s strupi.«

In kakšne so posledice? Da večkrat pride do zlatenice, je ugotovil Vogel, v kolikor v telo redno prihajajo večje količine takšnih kovinskih oksidov in kovinskih soli. »Možne so tudi spremembe v krvni sliki in nemara so s tem povezane tudi nekatere oblike slabokrvnosti. Ne smemo pozabiti tudi ledvičnih okvar in težav v osrednjem živčevju.«

prejšnji članek
José Carreras še zadnjič obiskal Slovenijo
Svet slavnih
José Carreras še zadnjič obiskal Slovenijo
naslednji članek
Ronaldo se bojuje proti izpadanju las
Svet slavnih
Ronaldo se bojuje proti izpadanju las

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.