stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj povzroča tenzijski glavobol in kako si pomagati?

23. 1. 2024; 02.00
Avtor: ZF
GLAVOBOL, MIGRENA

Fotografija je simbolična foto: Dreamstime

Če se želite izogniti tabletam, si lahko učinkovito pomagate tudi z naravo. Odpravite vse slabe navade, ki so vas v resnici privedle do težav z zdravjem.

Tenzijski glavobol povzročajo stres, tesnoba, depresija, utrujenost, hormonske spremembe, dolge ure pred računalnikom ali ob natančnem delu, ob katerem je glava dolgo časa v istem položaju, napačen položaj vratu med spanjem pa tudi kajenje ter čezmerno pitje alkohola ali kave. Kako ga lahko omilimo oziroma odpravimo na naraven način?

Na pomoč!

Če tenzijskega glavobola ne morete ali ne želite odpravljati s protibolečinskimi tabletami, preizkusite naslednje trike, skoraj zagotovo bodo delovali. Pri glavobolu te vrste pogosto pozabimo na osnovne ukrepe, ki nas ohranjajo čile, zbrane in zdrave.

Pijte vodo

Včasih je glavobol (le) znak dehidracije. Popijte velik kozarec vode. V nekaterih študijah so celo izvedli preizkus s placebo tableto: ljudje so menili, da je glavobol popustil zaradi protibolečinske tablete, a je bilo pravo zdravilo kozarec vode, s katero so (nevtralno) tableto poplaknili, torej hidracija telesa.

/ foto: Shutterstock

Masaža

Masirajte predel med palcem in kazalcem; po kitajski medicini je ta točka povezana z energijskim kanalom, ki vodi v glavo in okolico oči. Enako dobro bo delovala masaža tega predela na nogah.

Topli in hladni obkladki

Mišično napetost lahko zmanjšate z vročim ali hladnim obkladkom, ki ga položite na boleči predel. Izberite obkladek, ki vam bolj prija; če imate raje ledene obkladke, v brisačo zavijte nekaj ledu in prislonite k bolečemu predelu. Led otopi bolečino in preusmeri pozornost od nje.

Namakanje nog

Noge namakajte v vroči vodi. Toplota bo pritegnila kri iz glave v noge, kar bo pomagalo ublažiti bolečino.

Vadba

Hoja, joga, plavanje in podobne aktivnosti lahko zmanjšajo pogostost in moč bolečin pri glavobolih. Vadba obenem ublaži stres in sprosti napete mišice.

Spoznavno-vedenjska terapija

Pri delu s terapevtom boste začeli spreminjati stresno obnašanje in misli. Tega se lahko naučite tudi z najrazličnejšimi meditativnimi metodami in čuječnostjo.

Masaža s sivkinim ali metinim oljem

Obe olji delujeta pomirjujoče. Masiranje glave in vratu z njima lahko ublaži glavobol.

prejšnji članek
Znaki, da ni pravi za vas
Odnosi
Znaki, da ni pravi za vas
naslednji članek
Zakaj se dlake vraščajo?
Moda&Lepota
Zakaj se dlake vraščajo?