palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Velike zmote o revmi, resnica je drugačna

12. 3. 2024; 01.00
Avtor: Mare Koren
bolečina v ramenu, obkladek

/ foto: Dreamstime

O revmatičnih boleznih krožijo tri velike zmote: da so posledica fiziološkega staranja, da so neozdravljive ter da sicer ne ogrožajo življenja. Resnica je, žal, povsem drugačna.

Na srečo je revma povsem obvladljiva, če pravočasno poiščemo pomoč in se ne sprenevedamo, da gre le za prehodno okorelost sklepov in bolečino.

Revma je rezervirana za starejšo populacijo

Daleč od resnice. Resna revmatična bolezen se lahko začne že v ranem otroštvu ali mladosti. Govorimo o vnetnih revmatičnih boleznih, kot je juvenilni kronični artritis. Že pri nekaj mesecev starem otroku lahko zdravniki opazijo znake kronične bolezni.

Z revmo je treba potrpeti

Pozdravil je sicer ni še nihče, obvladuje pa jo marsikdo zelo dobro. Zdravila so se izkazala za zelo učinkovita, saj lahko bolniki ob doslednem zdravljenju, sicer z nekaterimi omejitvami, v veliki večini živijo skoraj povsem normalno življenje.

Od revme ni še nihče umrl

Žal je resnica včasih tragična. Nekatere nezdravljene vnetne revmatične bolezni pripeljejo do smrti v zelo kratkem času, na primer wegenerjeva granulomatoza.

Revmo lahko napovemo

Revmatično obolenje je zelo težko napovedati. V pripravi so genske tipizacije, na podlagi katerih bodo specialisti revmatologi lahko ugotovili, kateri ljudje so bolj nagnjeni k tem boleznim. Nekatere revmatične bolezni so pogojene s spolom, ženske so tukaj na slabšem.

Revmo povzroča sedenje na mrzlih tleh

Revmatične bolezni so posledica različnih, predvsem vnetnih in tudi degenerativnih ter drugih procesov v telesu. Revmatičnih bolezni še zdaleč ne povzroča sedenje na hladnih tleh ali izpostavljanje mrzli vodi oziroma mrazu ali prepihu.

Revma nima nič opraviti z zdravim življenjskim slogom

Obstajajo dokazi, da bolezen poslabšata kajenje in čezmerno uživanje kofeina. Gibanje je vsekakor zelo priporočljivo za ohranjanje zdravih sklepov, ki jih držijo skupaj mišice in oporna tkiva.

prejšnji članek
Porušeno pH ravnovesje vpliva na kopičenje kilogramov
Zdravje
Porušeno pH ravnovesje vpliva na kopičenje kilogramov
naslednji članek
Neverjetno: To ob 30. obletnici delovanja pripravlja legendarni Magnifico
Svet slavnih
Neverjetno: To ob 30. obletnici delovanja pripravlja legendarni Magnifico