nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Črevesne okužbe: simptomi in preprečevanje

12. 8. 2023; 01.00
Avtor: V.M.
WC, PREBAVA

Črevesne okužbe foto: Dreamstime

Preverite, kako prepoznati črevesne okužbe in kako je potrebno ravnati, da jih preprečimo.

Simptomi črevesnih okužb:

Črevesne okužbe, ki jih povzročajo številni mikroorganizmi, se kažejo kot driska, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, splošno slabo počutje, glavobol in povišana temperatura.

Kot pojasnjujejo  na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, pristojne službe spremljajo stanje na prizadetih območjih. Trenutno je v obravnavi več primerov akutnih črevesnih okužb, ki se kažejo kot driske, bruhanja. Ocenjujemo, da je oseb s težavami bistveno več, a ne potrebujejo zdravniške obravnave.

Za preprečevanje okužb je ključno izvajanje naslednjih higienski ukrepov:

  • Poskrbimo za ustrezno higieno rok pred hranjenjem in pripravo hrane. Še posebej smo pozorni na higieno rok pred nego dojenčka ali starostnika. Po uporabi stranišča si roke obvezno umijemo.
  • Ko čistimo blato, mulj, nosimo zaščitne rokavice, pred hranjenjem si moramo obvezno umiti roke in si jih, če se le da, razkužiti.
  • Kjer voda ni pitna ali je v veljavi ukrep prekuhavanja uporabljamo izključno prekuhano ali ustekleničeno vodo za pitje, pripravo hrane, pa tudi pranje surovega sadja in zelenjave, ki ju ne prekuhamo.
  • Prekuhano vodo ali ustekleničeno nujno uporabimo tudi za pranje zob, vedno pri pripravi hrane za dojenčke, umivanju dojenčkov ali oslabelih oseb.
  • Odprta živila, zelenjava, poplavljeno s poplavno vodo, ki je prišla iz bližnjih rek, moramo nujno zavreči, saj obstaja velika nevarnost, da so močno kontaminirane z mikroorganizmi, kemikalijami, oz. fizikalnimi delci.
  • Surovo sadje in zelenjavo, ki ni bila v stiku s poplavno vodo, na področjih, kjer velja ukrep prekuhavanja, obvezno operemo s prekuhano vodo; če to ni možno, pa z ustekleničeno.

Vir: NIJZ

prejšnji članek
Energijska bomba: Ti plodovi delujejo dlje kot kofein!
Zdravje
Energijska bomba: Ti plodovi delujejo dlje kot kofein!
naslednji članek
Jan Kovačič spregovoril o hudi poškodbi
Svet slavnih
Jan Kovačič spregovoril o hudi poškodbi