pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Energijska bomba: Ti plodovi delujejo dlje kot kofein!

12. 8. 2023; 02.00
Avtor: V. M.
jujuber 2

Datlji delujejo na telo tudi pomirjevalno. foto: profimedia

Ste vedeli, da imajo datlji izjemno visoko energijsko vrednost, ki se ponaša s trajnejšim učinkom kot kofein?

Datlji so cenjeni kot zdrava naravna slaščica, ki je za telo koristna zlasti ob fizičnih aktivnostih, saj nas dodobra napolni z energijo. Po plodovih radi posegajo zlasti športniki in rekreativci, primerni pa so tudi za vse tiste, ki potrebujete hitro pomoč za dvig energije.

Ne le, da predstavljajo bogat vir ogljikovih hidratov, vsebujejo tudi celoten paket hranljivih snovi, kot so kalij, fosfor, železo, magnezij, vitamin B 6, baker in mangan. Uživanje te naravne slaščice vam bo uredilo prebavo, saj pospešuje presnovo, poleg tega pa pomagajo pri težavah z dihali in delujejo protibakterijsko. Aktivne učinkovine oskrbujejo živčni sistem in ugodno vplivajo na možgane, kar vam bo pomagalo tudi pri zviševanju koncentracije.

Sadež, ki poskrbi za sproščujoč spanec

Naj vam zaupamo še eno zanimivost. Uživanje datljev v dnevnem času deluje stimulativno, medtem ko bodo v večernem času na vaše telo vplivali uspavalno. Navkljub temu, da sladki plodovi  veljajo za energijsko bombo, zaradi velike količine sladkorjev delujejo tudi pomirjevalno. Vsebujejo namreč aminokislino triptofan, ki sodeluje pri nastanku spalnega hormona. Triptofan se najprej v telesu pretvori v seratonin, nato pa v hormon spanja melatonin. Za sproščujoč spanec, si pred spanjem privoščite pet datljev. Pomagalo vam bo, da boste lažje zaspali.

. Uživanje datljev v dnevnem času deluje stimulativno, medtem ko bodo v večernem času na vaše telo vplivali uspavalno.

. Uživanje datljev v dnevnem času deluje stimulativno, medtem ko bodo v večernem času na vaše telo vplivali uspavalno. foto: Profimedia

prejšnji članek
Domača zdravila: Prva pomoč pri modricah
Zdravje
Domača zdravila: Prva pomoč pri modricah
naslednji članek
Črevesne okužbe: simptomi in preprečevanje
Zdravje
Črevesne okužbe: simptomi in preprečevanje