Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako si pomagati pri vnetju mehurja v poletnih mesecih?

22. 8. 2023; 02.00
Avtor: MIJA REN / revija Bodi zdrava
shutterstock_2229111347

Ko peče in tišči ... foto: Shutterstock

Vnetje mehurja je ena izmed najbolj razširjenih bolezenskih poletnih težav, s katero se srečujejo predvsem ženske. Kako si lahko pomagate?

Če vas teži vnetje mehurja, obstaja nekaj načinov, s katerimi si lahko pomagate:

- Pijte veliko tekočine. Povečan vnos tekočine, še posebej vode, pomaga izplakniti bakterije iz mehurja. To lahko olajša simptome in pospeši okrevanje. Izogibajte se kofeinskim in alkoholnim pijačam, saj lahko poslabšajo simptome.

- Nanašanje toplote na spodnji del trebuha, na primer s toplo vodo ali grelno blazinico, lahko pomaga lajšati nelagodje in bolečine, povezane z vnetjem mehurja.

 - Redno uriniranje je pomembno, da se bakterije izločijo iz mehurja. Poskusite urinirati takoj, ko začutite potrebo, in se izogibajte zadrževanju urina.

 - Izogibajte se uživanju začinjene hrane, alkohola, kofeina in gaziranih pijač, saj lahko dražijo mehur in poslabšajo simptome.

 - Ohranjajte dobro higieno genitalnega predela. Umivajte se s toplo vodo in nežnim milom ter se po potrebi preoblecite v suha oblačila. Izogibajte se uporabi odišavljenih higienskih izdelkov, saj lahko dražijo sečnico.

Pomoč različnih oblikah sečnega vnetja

Pripravki, ki jih povezujemo s pomočjo pri vnetju mehurja, vsebujejo:

- D-manozo in

- ekstrakt brusnic.

Uporabo prehranskih dopolnil in medicinskih pripomočkov, ki vsebujejo D-manozo in/ali ekstrakt brusnic, priporočajo pri akutnem vnetju mehurja in tudi ob ponavljajočih se vnetjih sečil.

Kdaj k zdravniku

Če opažamo, da se vnetje vleče že dalj časa in prehaja v kronično obolenje, ali pa obstaja sum na ledvično vnetje (nenehna hrbtna bolečina v ledvičnem predelu), je obisk zdravnika nujno potreben. Zdravnik lahko po lastni presoji za vaše težave predpiše antibiotike; kadar jih jemljemo, lahko vzporedno posegamo tudi po prehranskih dopolnilih in medicinskih pripomočkih, ki nam jih svetujejo v lekarni.

Zakaj je vnetje mehurja pogostejše pri ženskah

1.     Ženska sečnica je krajša kot moška. Zato imajo bakterija krajšo pot od sečila do mehurja.

2.     Tudi razdalja med anusom in vagino je kratka. Dobro poznan ukrep, ki pomaga kot preventiva proti vnetju mehurja, je brisanje vagine v smeri od vagine proti anusu (in ne nasprotno).

3.     Tamponi. Ženske, ki uporabljajo tampone, lahko z vstavljanjem tampona pomagajo bakteriji preiti od vagine do mehurja.

4.     Podobno kot za tampone velja za diafragme, ki jih nekatere ženske uporabljajo kot način kontracepcije.

5.     Po menopavzi imajo ženske manj hormona estrogena. To povzroči tanjšanje stene mehurje in možno spremembo v naravni bakterijski flori vagine, kar zviša verjetnost za okužbe.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
To je po srebrni kolajni Kristjana Čeha zapisala njegova izbranka
Svet slavnih
To je po srebrni kolajni Kristjana Čeha zapisala njegova izbranka
naslednji članek
Recept: Preprosta kremna juha z blitvo
Kulinarika
Recept: Preprosta kremna juha z blitvo