vročina 2023, vodnjak, otrok, voda
Svet24.si

Liter vode iz pipe je do tisočkrat cenejši od ustekleničene vode

1708511248-20240221105723-cr3a2893-1708511147678
Necenzurirano

SDS dela preiskovalno komisijo, v kateri bo srečala samo sebe

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To je vzrok, da ravno vas pikajo komarji!

9. 7. 2024; 01.00
Avtor: V. M.
Vas pogosto pikajo komarji? Zagotovo ste se že vprašali, zakaj si ravno vas izberejo za svojo žrtev? Babice so rade pojasnjevale, da to je zato, ker imate dobro kri, vzrok pa v resnici tiči v vonju, ki ga oddajate.

Komarji bodo morebitno žrtev najprej zaznali s pomočjo vida, njihovo pozornost pritegnejo zlasti temnejše barve, kot so denimo črna, modra in rdeča. Ali se bo komar, ki se je znašel v vaši bližini odločil prav za vas, pa je odvisno od vonja, ki ga oddajate. Najbolj od vsega jih pritegne količina izdihanega ogljikovega dioksida. In kateri ljudje ga proizvajajo več? Tisti, ki imajo hitrejši metabolizem – med slednje spadajo ljudje z več mišične mase in manj maščob.


Na to ali boste za komarja predstavljali slasten zalogaj, pa vplivajo tudi druge vonjave, ki pronicajo skozi kožo ali jih pa izdihnemo v zrak. Med slednje sodi:

Po prenosu virusa iz komarja v človeka se ta začne razmnoževati v bezgavkah. foto: Profimedia-    Mlečna kislina – proizvajamo jo med gibanjem, služi kot mišično gorivo, sicer pa viša kislost (znižuje pH) telesnih tekočin.

-    Estradiol – glavni predstavnik steroidnega hormona estrogena. Tvorba slednjega se pri žesnkah običajno poveča med puberteto in nosečnostjo. Vliv gre lahko pripisati tudi dejavnikom okolja in hrani, ki jo uživamo.

-    Aceton - stranski produkt presnove mlečnih kislin. Odgovoren je za značilen sladkast vonj izdihanega zraka.

-    Komarje privlačijo tudi ljudje, ki imajo povišano raven holesterola, malce pa jih pritegne tudi telesna temperatura. Višja kot je, večja je možnost, da boste ob vaši glavi zaslišali brenčanje komarja.

Preberite si še: Kako se pa vaše telo odziva na komarjev pik?

prejšnji članek
Kako zalivamo paradižnik na vročih urbanih površinah?
Življenjski slog
Kako zalivamo paradižnik na vročih urbanih površinah?
naslednji članek
Atraktiven turnir in kar tisoč kopalk
Svet slavnih
Atraktiven turnir in kar tisoč kopalk
#nasazenazenska
nasazenazenska