Zdravje
 

Pozor: Nikar ne zaustavljajte zehanja!

22. 10. 2023; 16.00
Avtor: V. M.
zehanje

foto: Profimedia

Zehanje je zelo pomembno za vaše možgane, zato se ga nikar ne trudite zatreti.

Med ljudi se je zasidralo prepričanje, da zehamo zaradi utrujenosti ali zdolgočasenja, a slednje nima z znanstveno razlago prav nič skupnega. Zehanje je pravzaprav pogojeno s temperaturo ozračja, kot zanimivost naj omenimo, da pozimi zehamo veliko manj kot poleti. Slednje potrjujejo tudi rezultati testiranja, v poročilu izpred nekaj let namreč navajajo, da je v zimskem času zehalo 18,3 odstotka testirancev, poleti pa kar 41,7 odstotka.

Kaj izzove zehanje?

Kaj so torej odkrili znanstveniki? Številne študije navajajo, da z zehanjem ohranjamo ustrezno temperaturo možganov. Kot so odkrili med preučevanjem testirancev, je bila temperatura možganov pred zehanjem povišana, takoj po zehanju pa je sledilo ohlajanje, ki je temperaturo znižalo za pol stopinje. Do ohlajanja pride z izmenjavanjem zraka iz okolja, s hlajenjem ob izhlapevanju s sluznice in ob povečanju pretoka krvi v možganih. Zehamo torej zato, ker se telo trudi ohraniti temperaturo možganov v ustreznem območju. Ko temperatura dovolj pade, prenehamo zehati.

Zehanja torej ne zaustavljajte s prekinitvijo dotoka zraka. Za ohladitev možganov raje poskrbite tako, da globoko dihate skozi nos. Slednje bo nadležno zehanje tudi ustavilo, kar preizkusite!

Kako pa je z nalezljivim zehanjem?

Tudi za to obstaja razlaga. Znanstveniki slednje pripisujejo ljudem z močno empatijo. Socialna povezanost s človekom, ki zeha, namreč vpliva na nalezljivost njegovega zehanja. Kot so ugotovili tekom testiranja, se majhni otroci in avtisti zehanja niso nalezli.

Zehanje se bo ustavilo, če boste globoko dihali skozi nos.

Zehanje se bo ustavilo, če boste globoko dihali skozi nos. foto: profimedia

prejšnji članek
Nina na Talente na skrivaj in v zadnjem hipu
Resničnostni šovi
Nina na Talente na skrivaj in v zadnjem hipu
naslednji članek
Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk bo v znamenju kruha
Zdravje
Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk bo v znamenju kruha

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.