Zdravje
 

Znaki, da vašemu telesu primanjkuje beljakovin

23. 8. 2024; 14.00
Avtor: T.D.
lomljivi nohti

Lomljivi nohti foto: Profimedia

Ker so beljakovine ene najpomembnejših sestavin našega telesa, je pomembno, da jih zaužijemo dovolj. Veliko beljakovin je v jajcih, stročnicah, semenih, oreščkih, ribah, mesu in mlečnih izdelkih. Če nam primanjkuje beljakovin, pa se lahko spopadamo z naslednjimi simptomi.

LOMLJIVI NOHTI 

Nohti so sestavljeni iz aminokislin, ki gradijo beljakovino nohta keratin. Če se nohti lomijo, so razcepljeni, krhki in rastejo počasi, je to znak, da imamo premalo aminokislin oziroma beljakovin. Pri ljudeh, ki so na dieti s premalo beljakovinami, se to najprej pokaže na koži, saj postane zgubana, na videz utrujena. Opazimo, kako so se ljudje hitro postarali. Prav zato je za lep zunanji videz, lepo kožo, lase in nohte pomembno, da zaužijemo dovolj beljakovin.

KOPIČENJE KILOGRAMOV 

Številni dobri viri beljakovin imajo visok nivo maščob in kalorij, a razlika je v tem, da nam beljakovine dajejo veliko večji občutek sitosti kot druga živila. Poleg tega beljakovine veliko bolje kot ogljikovi hidrati stabilizirajo nivo krvnega sladkorja ves dan. Končni rezultat pa je, da prejmemo dovolj beljakovin za normalno delovanje telesa in bolj zdravo telesno težo.

debelost 1 foto: Dreamstime

TESNOBA IN RAZPOLOŽENJE

Kot omenjeno, so aminokisline gradniki skoraj vseh celic našega telesa, vključno z nevrotransmiterji – prenašalci informacij v možganih. Beljakovine pomagajo pri proizvodnji dopamina in serotonina, dveh kemikalij v možganih, ki sta odgovorni za dobro razpoloženje, spomin in občutke sreče ter zadovoljstva. Če se spopadate s tesnobo in motnjami razpoloženja, je vzrokov za to seveda lahko več, ne le pomanjkanje beljakovin. Prav zato se o tem pogovorite z zdravnikom.

POŠKODBE IN ZLOMI 

Beljakovine so pomembne za absorpcijo kalcija. Kalcij je mineral, ki je ključen za močne kosti. Tako ni nenavadno, da lahko pomanjkanje beljakovin vodi do pogostejših poškodb mišic in kosti. Pogosteje prihaja do zlomov, šibkosti kosti ali celo osteoporoze.

POVIŠAN HOLESTEROL

Pomanjkanje beljakovin je pogosto posledica tega, da zaužijemo preveč enostavnih ogljikovih hidratov in mastne hrane. Beljakovine nam povečajo občutek sitosti. Če jih ne zaužijemo dovolj in če namesto tega uživamo nezdrave enostavne ogljikove hidrate, privedemo telo do tega, da še bolj potrebuje nezdrave prigrizke. To vodi do povišanega nivoja vnetij v telesu in hormonskega neravnovesja. Oboje pa povzroči višji nivo LDL slabega holesterola v krvi.

Vsak drugi Slovenec bolezni, ki so značilne za ljudi njihove generacije, ne pozna dovolj dobro ali jih pozna slabo. foto: Profimedia

PREBAVNE TEŽAVE 

Za zdravo presnovo in prebavo potrebujemo dovolj aminokislin. Ko jih ne zagotovimo, naše črevo prične proizvajati manj prebavnih encimov, zaradi česar pride do težav s prebavo. Če se spopadate s prebavnimi težavami, je prvi nasvet, da si uredite prehrano in si pomagate s probiotiki ali probiotičnimi živili, kot so kislo zelje, kambuča, kisla repa, doma narejen kefir.

NEREDNE MENSTRUACIJE 

Nizkobeljakovinske diete in prehrana, bogata z ogljikovimi hidrati in sladkorjem, lahko povzročijo inzulinsko rezistenco, utrujenost, vnetja v telesu in pridobivanje telesne teže. Pri ženskah tudi hormonsko neravnovesje, ki se kaže z nerednimi menstruacijami. Kljub temu morate ob tem simptomu obiskati ginekologa, saj so vzroki tudi drugi. Neredne menstruacije lahko namreč nakazujejo na sindrom policističnih jajčnikov.

NESPEČNOST 

Veliko razlogov je za neprespane noči, a eden izmed njih je pomanjkanje beljakovin. Vpliv pomanjkanja beljakovin na spanje je sistematičen, saj si običajno sledijo ena težava za drugo. Najprej ogljikovi hidrati nadomestijo beljakovine, ogljikovi hidrati zmanjšajo količino inzulina, ki je potreben za uravnavanje nivoja sladkorja. Pomanjkanje beljakovin dvigne nivo kortizola – hormona stresa. Vse to pa privede do nespečnosti.

prejšnji članek
Izbira prave krtačke za zapeljive trepalnice
Moda&Lepota
Izbira prave krtačke za zapeljive trepalnice
naslednji članek
Recept: Marinirana piščančja krila
Kulinarika
Recept: Marinirana piščančja krila