Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Triki: Ravnajte tako, pa boste ukrotili željo po sladkem

5. 3. 2024; 03.00
Avtor: M.K.
oreščki

oreščki foto: Dreamstime, edit: njena.si

Ko gre za željo po hrani, je pri večini ljudi najbolj neutolažljiva želja po sladkorju. Na srečo se je sladki skušnjavi mogoče upreti.

Najprej si oglejmo, kako nesmiselno je jesti dodani sladkor. Prečiščen bel sladkor (ki se uporablja v predelani hrani) je ogljikov hidrat, ki daje energijo, ne pa potrebnih dodatnih hranil, ki jih vsebujejo drugi ogljikovi hidrati, na primer polnozrnata žita. Čeprav beli sladkor dejansko ni slab, tudi dober ni, prav gotovo pa ni dobro, če ga pojeste preveč. Znanstveniki poskušajo z raziskavami dognati, ali dejansko povzroča zasvojenost. Kjer je veliko sladkorja, po navadi na nas preži tudi veliko maščob – predvsem nasičenih. Še en razlog za previdnost, torej.

Navada ni železna srajca

Ko sežete po še enem piškotu, si je težko predstavljati, da za odpravo navade potrebujete samo 21 dni. Je tako preprosto? Skoraj! Če se lahko disciplinirate in sledite načrtu prehrane z rastlinskimi živili, ki jih uživate v rednih presledkih, to poplaknete z veliko vode, vsak dan meditirate, globoko dihate in izvajate umirjeno telesno vadbo, vse skupaj pa zaokrožite z dobrim spancem čez noč, boste spoznali, da se vaša želja po sladkorju znatno zmanjšuje. Celo tisti zloglasni predmenstrualni »napadi«, v smislu »umrla bom, če ne dobim čokolade«, ki jih moramo prenašati ženske in naši bližnji, bodo preprosto izginili.

Kadar se odločimo za dieto, je ena najtežjih stvari odpovedati se pregreham, a se da. foto: Dreamstime

Grizljajte ves dan

Pozabite na nasvet, da ni dobro jesti med obroki. Z razumno izbranimi prigrizki boste vzdrževali primerno raven sladkorja v krvi in veliko manj verjetno se boste pregrešili s sladkim, če boste pojedli zajtrk, dopoldanski prigrizek, kosilo, popoldanski prigrizek in večerjo. Za ohranjanje primerne telesne teže zaužijte 500 kalorij z vsakim glavnim obrokom in 250 kalorij z vsakim prigrizkom (količino lahko povečate ali zmanjšate v skladu s svojo dnevno potrebo po kalorijah glede na spol, starost, telesno težo in stopnjo telesne dejavnosti). Pametno izbirajte prigrizke: naj malica ne bo opravičilo, da med glavnimi obroki pohrustate pecivo.

Maščobe

V prehrano vključite veliko zdravih maščob. Čeprav se zdi nelogično združevati besedi »veliko« in »maščobe« v isto poved, maščobe dejansko sporočijo možganom, kdaj ste siti – v nasprotju s sladkorjem, ki vas spodbuja, da jeste še naprej, dokler vam ne postane slabo.

Mandlji foto: Dreamstime

Zanimivi triki

V prehrano vključite živila sladkega okusa, da potešite brbončice. Grizljajte mandlje, ki so naravno sladki, nasitni in polni hranil. Na ovsene kosmiče posujte malo cimeta namesto sladkorja.

Naravni sladkor 

Naučite se peči z drugačnimi sestavinami, na primer s sladkim krompirjem, rdečo peso in zmletimi mandlji. Kmalu boste spoznali, da so industrijske sladice ali celo doma narejene sladice z ogromno sladkorja močno presladke.

Nagrade 

Določite en dan v tednu, ko se boste lahko »pregrešili« (če tako razmišljate) ali »nagradili« (če vam je nagrada ljubša od greha). Poiščite poseben kraj, recimo lepo slaščičarno, v kateri se dobro počutite.

Ne nakupujte lačni

V trgovino se nikoli ne odpravite lačni. Če je raven krvnega sladkorja nizka, boste nevede segli po velikih količinah česarkoli sladkega.

mandlji, malica foto: dreamstime

prejšnji članek
Poslovil se je priznan slovenski gostinec
Svet slavnih
Poslovil se je priznan slovenski gostinec
naslednji članek
Na Pokalu Vitranc samo slalomska tekma
Svet slavnih
Na Pokalu Vitranc samo slalomska tekma