pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Občutki na stopalih kažejo, kaj se dogaja v našem telesu

15. 12. 2023; 04.00
Avtor: Z.F.
Stopala, kurja očesa

Sprva lahko opazite zgolj blago rdečico, ki je na dotik boleča. foto: Dreamstime

Morda bo tudi vas presenetil podatek, da so koža, nohti in občutki v stopalih lahko dobri pokazatelji tega, kaj se dogaja v našem telesu.

Razlog, zakaj so stopala tako zgovorna, je povsem logičen in preprost. Ker so najbolj oddaljena od našega srca in hrbtenjače, so prva, ki jih telo začne zapostavljati, kadar začuti zdravstveno grožnjo in želi svojo energijo usmeriti v boj s to grožnjo. Pri resnih težavah notranjih organov telo prav tako vso kri, kisik in hranila preusmeri v obnavljanje organov, pri tem pa zapostavi zunanje dele telesa, med prvimi tiste, ki so najbolj oddaljeni, torej stopala. Kadar se torej pojavijo resne zdravstvene težave ali pomanjkanje, nas stopala na to lahko opozorijo.

Poraščenost stopal

Če vas poraščenost prstov na nogi moti in vam je ob tem neprijetno, naj vas potolažimo, da je poraščenost dober znak. Poraščenost nog je namreč odraz vaše cirkulacije. Boljša ko je, bolj so stopala poraščena. Če pa stopala niso poraščena oziroma je poraščenost izjemno šibka in težko zaznavna, to kaže na težave s cirkulacijo. Optimalen pretok krvi v stopala dobro vzdržuje rast dlak, če vaša stopala nenadoma izgubijo poraščenost, pa je to lahko resen znak, da morate obiskati zdravnika, saj imate lahko težave s srčnim popuščanjem.

Pri glivicah bržkone ne bo šlo brez zdravnika. foto: Dreamstime

Žulj, ki se ne zaceli

Če se vam na stopalu naredi žulj, ki se nikakor noče zaceliti, utegne to biti znak, da imate sladkorno bolezen. Visoke ravni glukoze v krvi namreč vodijo do poškodb živčevja, kar pomeni, da ureznin, prask, odrgnin in žuljev morda sploh ne čutite. Kadar pride do resne okužbe teh ran, lahko sledi celo amputacija.

Srbeča in luščeča se koža

Če nimate diagnosticirane katere od kožnih bolezni (čeprav je tudi to lahko vzrok, da se vam koža na stopalih lušči in vas srbi, pa tega še ne veste), gre po vsej verjetnosti za glivično okužbo. Najbolj vam bodo pri tem v pomoč ustrezne kreme proti glivicam, ki jih lahko dobite v lekarni, skrbeti pa je treba tudi za to, da so noge čim več na svežem zraku, da nosite bombažne nogavice in ne nosite pretesnih in neprimernih čevljev.

Povečan palec

Če se je nenadoma povečal, postal rdeč in otečen, vroč in celo boleč, ne odlašajte z obiskom zdravnika. Tak simptom je lahko posledica putike, artritisa, okužbe ali resne poškodbe.

Hladna stopala 

Ta so lahko znak hipotiroze – stanja zmanjšane funkcije ščitnice. Če opazite tudi izpadanje las, utrujenost in pridobivanje teže, obiščite zdravnika in ga prosite za dodatne preiskave.

prejšnji članek
Ilka Štuhec zasijala v najboljši luči
Svet slavnih
Ilka Štuhec zasijala v najboljši luči
naslednji članek
Znate prepoznati čustvene manipulatorje?
Zdravje
Znate prepoznati čustvene manipulatorje?