nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dieto prilagodite obliki vašega trebuha

4. 9. 2023; 08.00
Avtor: NINA KOVAČ / revija Bodi zdrava
Debelost 2

Trebuh foto: Profimedia

Je vaš trebuh napihnjen kot balonček? Pa ste vedeli, da je za okroglo obliko trebuha najpogosteje kriv stres? Preverite, kako lahko ukrepate že samo s pravilno prehrano.

Tri osnovne oblike trebuha

Tip 1: kvadraten

Vzroki za kvadraten trebuh so strupi iz okolja in hrane, zaradi česar se delovanje žleze ščitnice upočasni. Ne pozabimo, da je žleza ščitnica med drugim odgovorna tudi za hitro presnovo. Telesu primanjkuje hormona tiroksina (T4) in trijodotironina (T3). Organizem se odzove z večjimi količinami inzulina, manj pa izloča tako imenovanega rastnega hormona. Kalorije se vse težje porabijo in maščobne blazinice se na račun inzulina nabirajo predvsem na trebuhu. Trebuh je kvadratne, robate oblike.

Tip 2: okrogel

Zanj je največkrat vzrok stres, ki okrne delovanje nadledvične žleze. Organizem se pripravlja, kot da bo kritično stanje dolgotrajno, zato se začne maščoba nabirati znotraj trebušnih organov. Bolj ko smo zaskrbljeni, več kortizola proizvede telo in težje telo nadzira raven krvnega sladkorja in inzulina. Posledično si želimo vse več hrane. Trebuh je videti napihnjen kot balonček.

Trebušno debelost lahko uravnavamo z namensko dieto, ki pospeši delovanje žlez, izboljša počutje in koncentracijo. foto: Shutterstock

Tip 3: ovalen

Jajčniki se po 28. letu naglo starajo, kar lahko zazna že zelo mlada ženska s prvimi hormonskimi spremembami. Pri nekaterih se te lahko zelo poznajo na postavi. Telo ima več kot 20.000 hormonskih receptorjev, in sicer na površini vsake maščobne celice; pri ženski jih je največ na bokih in na stegnih. Nižja ko je raven estrogena v telesu, aktivnejši so maščobni receptorji in bolj se ženska redi. Blazinice se, pogosto skupaj s celulitom, nabirajo na stegnih, zadnjici in v spodnjem delu trebuha. Takšen trebuh ima veliko žensk s tako imenovano hruškasto postavo.

Kaj lahko storimo s pravo prehrano?

Sreča v nesreči je, da lahko trebušno debelost zdravimo z namensko dieto, ki pospeši delovanje žlez, izboljša počutje in koncentracijo. Nekatere pacientke so tako izgubile do 20 kilogramov – in to samo v prvem mesecu. Še pomembnejše pa je to, da jim je novo težo uspelo ohraniti, saj so bile težave zdravljene pri samih koreninah.

Katero dieto potrebuje vaš trebuh? foto: Shutterstock

Niste prepričani, katero dieto potrebuje vaše telo oziroma vaš trebuh? Rešite naš test. Odgovor, ki se najpogosteje pojavlja, govori o vaši kritični žlezi.

1.

a) Maščobne blazinice so enakomerno razporejene po telesu.

b) Moj trebuh se začne pod prsmi in je povešen vse do hlačk.

c) Imam jahalne hlače in nizek trebuh.

2.

a) Pogosto sem depresivna in se počutim nemočno.

b) Pogosto sem anksiozna, zaskrbljena in živčna.

c) Pogosto menjam razpoloženja in sem razdražena, še posebej pred mesečnim perilom.

3.

a) Pogosto si zaželim sladkarije, kruh in testenine.

b) Pogosto si zaželim čokolado oziroma slane prigrizke.

c) Najraje sežem po sladoledu, sirnih kremah in drugih mastnih mlečnih izdelkih.

4.

a) Čeprav se zjutraj dobro počutim, sem do osme ure zvečer izčrpana.

b) Sredi noči se pogosto zbudim in ne morem zaspati.

c) Teden dni pred menstruacijo slabo spim.

5.

a) Moji nohti so suhi, imam podočnjake, pogosto me zebe.

b) Imam šibke mišice; ko vstanem, se mi pogosto zavrti v glavi, ko hodim po stopnicah, sem pogosto zadihana.

c) Imam močne menstrualne krče in močno perilo. Večkrat sem raztresena.

6.

a) Moja koža je suha, še posebej na rokah in komolcih.

b) Pogosto imam otečene noge in roke.

c) Lasje mi pospešeno izpadajo, še posebej med menstruacijo.

Rezultati:

Večina odgovorov A: tip 1, pomanjkljivo delovanje žleze ščitnice (kvadraten trebuh)

Večina odgovorov B: tip 2, pomanjkljivo delovanje nadledvične žleze (okrogel trebuh)

Večina odgovorov C: tip 3, pomanjkljivo delovanje jajčnikov (ovalen trebuh)

Če so rezultati skoraj izenačeni, začnite z dieto za žlezo, ki vam povzroča največ težav, potem pa poskusite še z drugo najprimernejšo dieto in videli boste, kateri prehranjevalni načrt vam najbolj ustreza.

Dieta za posamezne tipe

Tip 1: Kvadraten trebuh

Privoščite si obilo morske hrane, od rib do školjk, ki je bogata z jodom in krepi delovanje žleze ščitnice. Dobro vam bodo deli še mlečni izdelki in jajca. Najmanj dva obroka na dan naj vsebujeta mlečne izdelke in najmanj štirje na teden hrano, bogato z jodom. Odlična malica so oreščki in semena, ki uravnavajo raven inzulina. Omejite uživanje soje, ki upočasni delovanje ščitnice. Koristila vam bo intenzivna telesna vadba, kot so sprint, hitra hoja, smučanje, vendar z odmori.

Tip 2: Okrogel trebuh

Uživajte veliko sveže hrane, bogate s C-vitaminom, ki pospeši delovanje nadledvične žleze. Najboljše so jagode, agrumi, jabolka, paradižnik in listnata zelenjava. Omenjena hrana vsebuje tudi veliko magnezija in drugih mineralov, ki vsi aktivirajo žleze. Jejte večkrat po malem, vsak obrok naj vsebuje 30 gramov beljakovin, saj te uravnavajo krvni sladkor. Zvečer zamešajte žlico jabolčnega kisa s kozarcem vode in na hitrico spijte. Napitek dokazano koristi prav nadledvični žlezi in izboljša spanec, saj umiri izločanje stresnega hormona kortizola. Koristile vam bodo neagresivne oblike vadbe, kot so lagodnejša hoja, plavanje, joga in taj či.

Tip 3: Ovalen trebuh

Uživajte veliko glavnate zelenjave, kot so zelje, ohrovt, cvetača, brokoli. Zelenjava vsebuje naravne estrogene, ki umirijo receptorje na maščobnih blazinicah. Vsak dan užijte najmanj 50 gramov beljakovin, ki pospešijo izločanje shujševalnih hormonov. Odlični viri so jajca, ribe, sir. Ne pozabite na maščobe, dobro vam bodo deli celo sladoled in čajno maslo, ki pomagajo jajčnikom pri izločanju progesterona, ta pa uravnava estrogen oziroma nastajanje maščobnih blazinic. Odlična vadba za vas so hoja, kolesarjenje in step aerobika, saj utrjujejo mišice spodnjega dela telesa, tudi trebušne.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Firbci z najlepšo skladbo na festivalu narodno-zabavne glasbe
Svet slavnih
Firbci z najlepšo skladbo na festivalu narodno-zabavne glasbe
naslednji članek
Žan Serčič: Morda sem kdaj mislil, da brezpogojno ljubim
Svet slavnih
Žan Serčič: Morda sem kdaj mislil, da brezpogojno ljubim