Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tek: Previdno, da se izognete poškodbam

3. 9. 2023; 02.00
Avtor: K.M.
tek, tekačica

Tekačica foto: Pixabay

Ni vsak tek zdrav za vas in vaše telo.

TEK JE NARAVNO GIBANJE … a je vseeno treba paziti na pravilno tehniko. Tako opozarjajo strokovnjaki in športni vaditelji, ki so prepričani, da tek le ni tako osnoven in nedolžen, kot se na prvi pogled zdi. Zato je prav, da se teka lotite preudarno. Pri tem je še vedno najpomembnejša izbira primerne obutve in pravilne tehnike. Tukaj velja poudariti predvsem tek po petah, ki je za začetnike še kako značilen. Zato se poleti tudi pripeti največ poškodb pri teku. Najbolj dovzetni za poškodbe so tetiva, kolena in stopala. Pogosto zaradi napačne tehnike teka pride tudi do poškodb oziroma težav s hrbtenico, zato le previdno.

Kako začeti?

Asfaltirane ceste in druge površine so zelo trde, vendar pa ravne in predvidljive. Če imate obute kakovostne športne copate, za začetek ne predstavljajo nobene večje težave. Gozdne in travniške poti so sicer res bolj mehke in zanimive, vendar morate biti pri teku po njih zelo previdni, saj si pri neprevidnem koraku na drevesni korenini ali čem podobnem lahko hitro zvijete gleženj ali se kako drugače poškodujete.

Starost in tek

Starost pri teku ni pomembna, razen če začnete teči po veliko letih telesne neaktivnosti. V takem primeru bi lahko imelo pretiravanje tudi posledice. Mlajši od štirinajst let bi morali teči v kombinaciji s še kakšnim drugim športom, ki razvija različne mišične skupine, denimo s plavanjem, in bi tako lahko obogatili gibalne sposobnosti, ki jih tek ne razvija.

Na kaj morate biti pozorni

Med tekom se vsa telesna teža prenaša prek nog in povzroči veliko večjo silo kot med hojo. Zato je za osebe s čezmerno telesno težo bolj kot tek, s katerim lahko škodujejo kolenom, gležnjem in stopalom, priporočljiva hoja oziroma plavanje, kolesarjenje … Če imate kar nekaj odvečnih kilogramov, vam bo že najkrajši tek predstavljal velik napor, ki se lahko hitro spremeni v močno utrujenost in posledično tudi odpor do gibanja.

Previdno

Če ste teči šele začeli, bodite zares previdni, saj na začetnike še dodatno prežijo poškodbe. Še posebno pogosti sta tako imenovani musklfiber oziroma bolečine v mišicah in nategnjena mišica. Bolečine v mišicah so najpogostejši spremljevalec začetnikov. Pojavijo se po določenem naporu zaradi mikropoškodb mišične ovojnice, ki je posledica prevelike intenzivnosti oziroma prehitrega dviga intenzivnosti vadbe. Načelno ne gre za nevarno poškodbo.

Najboljše preprečevanje je vsekakor postopnost pri dvigu bremena, določene mere musklfibra pa verjetno ne bo nikoli mogoče preprečiti. Čeprav ni jasnih znanstvenih dokazov, pa nekateri za preprečevanje težav svetujejo hlajenje telesa ali dela telesa po vadbi, in sicer s potopitvijo v mrzlo vodo. Teka v primeru teh bolečin ni treba prekiniti, le prilagoditi ga morate trenutnim zmožnostim

prejšnji članek
Kakšen je »pravi« prijatelj?
Odnosi
Kakšen je »pravi« prijatelj?
naslednji članek
Pozor, če spite več kot 8 ur
Zdravje
Pozor, če spite več kot 8 ur