pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Žan Serčič: Morda sem kdaj mislil, da brezpogojno ljubim

4. 9. 2023; 07.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Žan Serčič 2

Žan se veseli prihajajočih mesecev. foto: Sašo Švigelj / M24

Žan Serčič je pred dnevi javnost presenetil z novo pesmijo Vse bom dal za tebe, v kateri je publiko odprl nov delček sebe. V pogovoru pa nam je zaupal, koga, če sploh, je v življenju brezpogojno ljubil.

Eden najbolj predvajan slovenskih avtorjev in izvajalcev Žan Serčič v ritmu salse počasi poslavlja od nepozabnega poletja ter napoveduje prihajajoči album in največji samostojni koncert v svoji karieri. Sodelovanje z zasedbo Cubismo je bila že dolgo njegova želja, zato je navdušen, da se mu je le-ta tudi uresničila. Hrvaška zasedba, katere najbolj prepoznaven pevec Ricardo, ki sicer prihaja iz Venezuele, pa ima za sabo že kar nekaj uspešnih sodelovanj. Med njimi zagotovo sodelovanji z Gibonnijem pri pesmi Tempera in Josipo Lisac pri pesmi Na na na na. Pred leti pa so se za televizijski nastop povezali tudi z zasedbo Maraaya pri pesmi Here for you.

Zaseba Cubismo (na fotografiji pevec Ricardo) in Žan Serčič so se takoj ujeli foto: Sašo Švigelj / M24

Latino ritmi so že nekaj let prisotni v popularni glasbi. Tvoji nekateri hiti so morda imeli pridih tega Latino melosa, a si se šele pri zadnji pesmi Vse bom dal za tebe odločil, da v njo vključiš dejansko španščino. Zakaj?

Vsaka pesem te pokliče, sama po sebi ima svoje življenje in če jo pustiš, da je takšna, kakršna je, ti da ona navodila. Pesem Vse bom dal za tebe je mene poklicala in takoj sem jo slišal, da je to salsa. Kdo drug bo to znal boljše izvesti kot skupina Cubismo, ki jih poslušam in sem njihov oboževalec že od otroštva. Zato je ta pesem nastala v takšni fuziji slovenščine, španščine in latino ritmov, kar pa tudi zelo sovpada z albumom, ki ga trenutno ustvarjam.

Boš na albumu izdal še kakšno podobno?

Ta resnično najbolj izstopa v smislu, da je avtentična salsa, saj jo je tudi skupina v živo posnela, kjer se najbolj vidi razlika. Pri preostalem albumu so skozi produkcijo zgolj dodani elementi latinsko-ameriške glasbe, produkcija pa je moderen pop, ki ga ustvarjam že več let. Imajo pa nekateri komadi še malo vložkov španskega jezika in karakterja.

Kako si se povezal s skupino, Ricardo, kakšen je bil vaš prvi vtis, ko ste spoznali Žana?

Ricardo: Ko sem ga prvič videl, sem videl mlado osebo, željno, da naredi nekaj dobrega, novega in spoznal sem, da ima to energijo in željo, da smo takoj rekli, dajmo to narediti, brez razmišljanja smo vedeli, da bo dobro.

Žan: Prišel sem na njihov koncert v Zagreb, potem pa smo se v zaodrju pet minut pogovarjali, Ricardo je ven vzel telefon in takoj pogledal na koledar, kdaj ima čas, da snemamo. Res sem bi vesel, ker se mi je uresničila ta želja.

Kako je potekalo snemanje?

Ricardo: Vse je šlo gladko, Karkoli je rekel, da si želi, samo naredili brez razmisleka in nismo se zmotili.

Žan, Kaj tebi predstavlja brezpogojno ljubezen?

To, da si se pripravljen odreči stvarem, za katere si mislil, da so ti pomembne največ. Če nekoga brezpogojno ljubiš, nimaš več vprašanj, ne gledaš več egoistično in sebično, ampak pogledaš z vidika, kaj je dobro za vse, kaj je večje od tebe. Ni to ssamo ljubezen do partnerja, je tudi do pubike, do tega, kar počneš, je nek odnos.

Si jo že doživel?

Brezpogojne ljubezni se vsak dan učim. Morda sem kdaj mislil, da brezpogojno ljubim, ampak se lahko ljudje hitro ujamemo v lastne pasti. Brezpogojno ljubil sem vedno samo to, kar počnem, svojo glasbo in to, da se zavedam sovjega talenta, ki mi je bil dan. Za njega sem dal tudi veliko dela in vložil veliko truda, zato imam do vsega tudi nek odnos. Na stvari gledam iz vidika, kaj lahko dam, ni več, kaj si želim. V resnici si želim samo deliti svojo glasbo in v drugih vzbuditi nekaj, kar sami ne znajo in lahko potem to začutijo, nazaj pa ne rabim nič.

Pevec pravi, da je v resnici brezpogojno ljubil to, kar počne - glasbo. foto: Sašo Švigelj / M24

Za koga si ta trenutek pripravljen dati vse?

Za publiko in glasbo. Želim si to početi do konca življenja in sem za to pripravljen se odreči marsičemu. Nekateri se ne zavedajo, da bolj, kot se slava stopnjuje, večja so odrekanja, večja je cena, ki vpliva na osebno življenje. Vem pa, da bo to del mene do konca življenja.

Za tabo je pestro poletje, izdal boš album, novembra pa te čaka še koncert v Media Centru v Ljubljani. Kako gledaš na vse skupaj?

Najbolj sem vesel, da je bilo letos prelomno leto, kar se tiče koncertov in da smo ujeli ta trenutek tudi v videospotu, to je stvar, na katero bom čez 20-30 let pogledal in si rekel, da se spomnim tega obdobja svojega življenja, koncerte s tisoči ljudmi, s sto dvesto ljudmi in da smo takrat dali vse.

Česa se najbolj veseliš?

Najbolj se veselim prihajajočih mesecev, ker vedno, ko si pred izidom albuma, si na trdnih in se sprašuješ, kaj bo, kako bodo ljudje sprejeli ... Vsak od izvajalcev se s tem sooči, a sem vseeno dovolj samozavesten in verjamem v to, da bo v albumu, ki smo ga delali leto in pol ter dali res vse vanj, začutila ta energija. Tako na odru, 23. novembra v Media Centru, kot tudi skozi same pesmi, ki jih bodo ljudje poslušali in sem prepričan, da jih bodo do takrat že znali.

prejšnji članek
Dieto prilagodite obliki vašega trebuha
Zdravje
Dieto prilagodite obliki vašega trebuha
naslednji članek
Redko: Damijan Janković na javni prireditvi s svojo Ursulo
Svet slavnih
Redko: Damijan Janković na javni prireditvi s svojo Ursulo