ovsena kaša s hruškami, zajtrk foto: Dreamstime
Čeprav ovsena kaša velja za izjemno zdrav obrok in si številni jutra brez nje le stežka predstavljajo, je vendarle vredno tudi temu vprašanju nameniti nekaj pozornosti. Drži, da oves spet zmeraj bolj pridobiva veljavo zaradi številnih zdravilnih učinkov in je bil že v starih časih pogosto na mizah, tudi kot hrana revežev.
Pa vendar strokovnjaki opozarjajo, da lahko ovsena kaša, če jo jeste več kot deset dni, postane škodljiva za zdravje. Težavo predstavlja fitinska kislina, ki nase veže kalcij, ki ga začne telo črpati iz kosti, da bi jo nevtraliziralo. Zato je pomembno, da ovsene kosmiče namakamo ali fermentiramo oziroma kuhamo, saj kuhanje uniči fitinsko kislino. Preveč fitinske kisline se na telesu odraža v slabem zdravju zob, pomanjkanju teka in prebavnih težavah.
Pri uživanju torej izberite zmernost, preverjajte deklaracije in dodane sestavine, ovseno kašo namakajte ali vsaj delno prekuhavajte (kuhanje namreč uniči tudi veliko zdravih sestavin) in si tako privoščite zares zdrav obrok ter dober začetek dneva.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.