stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Študija: Kako različne količine zaužite kave vplivajo na možgane

22. 11. 2023; 01.00
Avtor: S.Š.
kava, pisarna

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Nova študija ugotavlja, kako različne količine zaužite kave vplivajo na strukturo možganov. Preverite, koliko kave bi morali popiti, da bi vaši možgani bolje delovali ...

Raziskovalna študija, izvedena v Hamburgu v Nemčiji, je nedavno proučevala možgane več kot 2000 ljudi, starih od 45 do 74 let. Primerjala je štiri skupine ljudi, ki so poročali, da redno pijejo - manj kot 1 skodelico kave na dan, 1-2 skodelici na dan, 3-4 skodelice na dan, 5-6 skodelic na dan.

Rezultati

Študija je pokazala, da so imeli tisti, ki so redno pili tri do štiri skodelice kave na dan, najmočnejšo strukturo možganov. Avtorji pa so ob tem opozorili, da je bila študija izvedena na relativno majhni in homogeni skupini, zato rezultati niso popolni.

Zapisali so tudi, da je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili, ali ima kava brez kofeina podobne učinke. Kljub temu te prve ugotovitve dopolnjujejo vse več dokazov, ki podpirajo idejo, da je kava dobra za možgane in splošno zdravje.

Dobra za zdravje

Dokazano je, da kava upočasni kognitivni upad in potencialno zmanjša tveganje za Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen. Poleg tega je metaanaliza učinkov kave na zdravje iz leta 2017 pokazala, da kava zmanjšuje pojavnost srčno-žilnih in drugih bolezni ter nevrološke, presnovne in jetrne bolezni. Čeprav vse te študije niso obravnavale natančnega števila skodelic, nekatere od njih predlagajo prag treh do štirih skodelic za optimalno korist.

Priporočljivo je, da ne uživate kofeina, če čutite živčnost, tesnobo ali razbijanje srca. Drugi načini za vsakodnevno krepitev zdravja možganov vključujejo spanje in telesno aktivnost.

Kava je priljubljena po vsem svetu.

Kava je priljubljena po vsem svetu. foto: Pixabay

prejšnji članek
Kako zdrava je v resnici ovsena kaša?
Zdravje
Kako zdrava je v resnici ovsena kaša?
naslednji članek
Pantaloons: Talenti so jim odprli vrata …
Resničnostni šovi
Pantaloons: Talenti so jim odprli vrata …