nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prehrana po krvnih skupinah

19. 2. 2024; 08.00
Avtor: MATEJA GORNIK / revija Bodi zdrava
krvna skupina, vrste krvnih skupin, kri

krvna skupina, vrste krvnih skupin, kri q foto: Dreamstime

Prehrana po krvnih skupinah je koncept, ki temelji na prepričanju, da ljudje različnih krvnih skupin različno procesiramo hrano, zato potrebujemo različne prehranske pristope za ohranjanje zdravja. Ta teorija, ki jo je razvil dr. Peter J. D'Adam v knjigi Eat Right for Your Type (Jejte pravilno glede na svojo krvno skupino), trdi, da bi prilagajanje prehrane glede na krvno skupino lahko pripomoglo k izboljšanju prebave, povečanju energije in preprečevanju bolezni.

Osnovna načela prehrane po krvnih skupinah

Prehrana po krvnih skupinah temelji na prepričanju, da se posamezne krvne skupine bolje odzivajo na nekatera živila zaradi genskih razlik med posamezniki. Obstajajo štiri glavne krvne skupine: 0, A, B in AB. Vsaka ima specifične značilnosti in lastnosti, ki naj bi vplivale na optimalno prehrano za posameznika. Pri tem konceptu prehrane gre za prilagajanje prehrane posameznikovi genski sestavi, kar naj bi pripomoglo k izboljšanju zdravja in doseganju optimalne telesne teže. Spoznajte osnovna načela prehrane po krvnih skupinah ter kako lahko prilagodite svoj jedilnik glede na svojo krvno skupino.

Krvna skupina 0

Krvna skupina 0 je najstarejša. Ljudje, katerih kri spada v to skupino, naj bi imeli najboljše rezultate ob prehrani, bogati z beljakovinami, kot so meso, ribe in zelenjava. Izogibati bi se morali pšenici, stročnicam in mlečnim izdelkom, medtem ko so rdeče meso, ribe in zelenjava priporočljivi. Ob uživanju tovrstnih živil je priporočljivo tudi veliko intenzivno telovaditi, da porabite vse zaužite beljakovine. Hrano je treba zaužiti počasi in v miru, fizična dejavnost se priporoča vsaj trikrat na teden. Kadar ste nemirni ali si zaželite kaj prepovedanega (alkohol, tobak, droge, sladkor), se fizično razgibajte. Priporočajo se vadba v fitnesu, vaje za moč, tek, kolesarjenje.

Izogibajte se antidepresivom. Ljudje s krvno skupino 0 zelo dobro prenašajo 5-htp, ki zvišuje raven dopamina in serotonina.

Ljudje s krvno skupino 0 naj bi imeli koristi od živil, bogatih z beljakovinami, med katera uvrščamo:

· zelenjava: brokoli, špinača, čebula;

· žita: riž, ovseni kosmiči;

· meso: govedina, jagnjetina, ribe;

· ribe: losos, postrv;

· mlečni izdelki: jogurt, feta sir.

· Izogibati se je treba: pšenici, stročnicam in mlečnim izdelkom.

Krvna skupina A

Ljudje s krvno skupino A naj bi imeli koristi od vegetarijanske ali rastlinsko osredotočene prehrane. Hrana, kot so zelenjava, stročnice in žita, naj bi bila zanje najprimernejša. Ljudje s krvno skupino A imajo občutljiv imunski sistem, zato se jim še posebej svetuje, da uživajo sveža in organska živila. Dr. D'Adamo priporoča tudi omejevanje mesa. Jejte več manjših obrokov (od štiri do šest) in jih ne izpuščajte. Hrano temeljito prežvečite. Dan začnite z več beljakovinami in končajte z manj (zaradi nizke želodčne kisline).

Ob uživanju tovrstne prehrane se priporoča bolj umirjena vadba, kot so joga, hoja, pilates. Čim večkrat pojdite v naravo, saj vam terapija naravne svetlobe dobro dene.

Ljudje s krvno skupino A naj bi imeli koristi od rastlinsko osredotočene prehrane, h kateri spadajo:

· zelenjava: brokoli, špinača, korenje, zelje;

· žita: rjavi riž, ovseni kosmiči, kvinoja;

· stročnice: leča, fižol, soja;

· meso: piščanec, puran;

· ribe: postrv, losos.

· Izogibati se je treba: rdečemu mesu, mlečnim izdelkom in nekaterim žitom, kot je pšenica.

Krvna skupina B

Ljudje s krvno skupino B naj bi imeli možnost uživanja široke palete živil. Kljub temu je priporočljivo izogibanje določenim živilom, kot so paradižnik, koruza in arašidi. Meso perutnine, ribe in nekateri mlečni izdelki so koristni. Jejte redno, dovolj obilno in več manjših obrokov. Obroke načrtujte vnaprej, predvsem malice in prigrizke. Če ste utrujeni, zaužijte beljakovine. Priporočena je zmerno aktivna vadba, kot so aerobika, ples ali taj či. Aktivnosti naj vključujejo tudi mentalne izzive in soigralce (tenis, borilne veščine, kolesarjenje, golf, pohodništvo).

Ljudje s krvno skupino B naj bi imeli uravnoteženo prehrano, ki zajema živila, kot so:

· zelenjava: brokoli, korenje, paradižnik, bučke;

· žita: riž, ovseni kosmiči, ajda;

· stročnice: leča, fižol;

· meso: govedina, jagnjetina, ribe;

· mlečni izdelki: jogurt, sir.

· Izogibati se je treba: koruzi, paradižniku in arašidom.

Krvna skupina AB

Ljudem s krvno skupino AB se priporoča mešana prehrana, ki vključuje meso, ribe, mlečne izdelke in veliko sadja ter zelenjave. Izogibajte se kofeinu (zvišuje raven adrenalina), alkoholu, prekajenim in posušenim mesninam, rdečemu mesu in pšeničnim izdelkom. Ne jejte premalo in ne izpuščajte obrokov ter načrtujte prehrano. Jejte »kraljevi« zajtrk z veliko beljakovinami, zvečer pa malo beljakovin (zaradi pomanjkanja želodčne kisline in encimov). Bodite družabni in se vključite v skupinske aktivnosti s podobno mislečimi. Ukvarjajte se s športom, hobijem ali dejavnostmi, pri katerih ste lahko tudi sami. Primerna vadba so joga, aerobika, počasen tek in hoja.

Ljudje s krvno skupino AB naj bi imeli koristi od mešane prehrane, ki vključuje živila, kot so:

· zelenjava: brokoli, špinača, pesa, kumare;

· žita: riž, ovseni kosmiči;

· stročnice: leča, fižol;

· meso: piščanec, jagnjetina, ribe;

· mlečni izdelki: jogurt, feta sir.

· Izogibati se je treba: rdečemu mesu in pšenici.

Prednosti prehrane po krvnih skupinah

Prehrana po krvnih skupinah, ki upošteva genske značilnosti ljudi, naj bi prinesla številne koristi za zdravje in dobro počutje. Med prednosti te prehranske metode spadajo:

Izboljšana prebava: Prilagajanje prehrane glede na krvno skupino naj bi olajšalo prebavne procese in zmanjšalo tveganje za prebavne težave. Z izbiro živil, ki so bolj skladna s posameznikovimi genskimi značilnostmi, se lahko dosežeta boljša prebava in absorpcija hranil.

Več energije: Pravilna prehrana naj bi povečala energijsko raven in izboljšala splošno počutje. S prilagojenim jedilnikom, ki ustreza genskim potrebam posameznika, naj bi bila bolj stabilna raven energije in izboljšana vzdržljivost.

Upravljanje teže: Prilagojena prehrana naj bi omogočila boljši nadzor nad težo. S tem konceptom prehrane se posameznik osredotoča na živila, ki naj bi bila najboljša za njegovo krvno skupino, kar lahko pripomore k učinkovitejšemu obvladovanju telesne mase.

Preprečevanje bolezni: Prehrana, prilagojena krvnim skupinam, lahko zmanjša tveganje za različne bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi in diabetesom. Z izogibanjem živil, ki naj bi bila manj primerna za posamezno krvno skupino, naj bi zmanjšali obremenitev svojega telesa in zmanjšali možnost za razvoj nekaterih bolezni.

Izboljšana imunost: Pravilna prehrana naj bi podpirala imunski sistem in zmanjšala dovzetnost za različne okužbe.

Optimalno delovanje organov: Z izbiro živil, ki naj bi bila najprimernejša za posamezno krvno skupino, naj bi podpirali kar najboljše delovanje posameznih organov in sistemov v telesu. Prilagojena prehrana lahko vpliva tudi na duševno zdravje, z zmanjšanjem stresa in izboljšanjem kognitivnih funkcij vred.

Uravnoteženost hormonov: Prilagoditev prehrane glede na krvno skupino naj bi pomagala tudi k uravnoteženju hormonov, kar lahko vpliva na različne vidike zdravja, vključno z menstrualnim ciklom pri ženskah.

Povečana vzdržljivost: S pravilno prehrano naj bi posamezniki dosegli večjo vzdržljivost in izboljšano telesno zmogljivost.

Prehrana po krvnih skupinah ponuja individualiziran pristop k prehrani, ki naj bi sledil genskim značilnostim posameznikov. Kljub raznovrstnim priporočilom je pomembno, da se pred prehodom na prehrano glede na krvno skupino posvetujete s strokovnjakom za prehrano in se prepričate, da vaša prehrana še vedno vsebuje vsa potrebna hranila za ohranjanje zdravja.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Slovenski glasbenik v jok spravil oboževalce
Svet slavnih
Slovenski glasbenik v jok spravil oboževalce
naslednji članek
Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
Svet slavnih
Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
#nasazenazenska
nasazenazenska