stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prednosti prhanja s hladno vodo

17. 2. 2024; 02.00
Avtor: Tina Lucu / revija Liza Maja
Ledena prha_par v savni

ledena prha foto: promocijski material

Medtem ko je vroča prha nekaj najbolj čudovitega po dolgem delovnem dnevu ali napornem treningu, ima umivanje telesa in las s hladno vodo tudi številne skrite prednosti.

Ali mrzle prhe res pomagajo? Pomagajo, kar verjemite! Toda preden se začnete polivati z ledeno mrzlo vodo, preberite ta članek, ki razkriva prednosti prhanja z mrzlo vodo.

Hladna prha nam lahko zelo koristi – tako telesu kot umu.

Ste zdaj nekoliko bolj pripravljeni, da prebudite svojega notranjega Wima Hofa? Navajamo nekaj koristi, ki vam bodo pomagale pri odločitvi.

Povečana budnost in pozornost

Stik z ledeno vodo lahko povzroči povečano budnost in pozornost zaradi hitrega odziva telesa na mraz. Tako lahko bolj zbrani in osredotočeni začnemo nov dan.

Požene cirkulacijo

Mrzla voda lahko spodbudi krvni obtok, ker požene kri po telesu. To lahko pripomore k boljšemu prenosu hranil in kisika do celic.

Zmanjšanje vnetij in oteklin

Hladna voda lahko pomaga zmanjšati vnetja in otekline v telesu. To je lahko koristno po vadbi ali v primeru manjših poškodb. Pozor - če vas boli križ ali imate išias, se raje oprhajte z vročo vodo, saj vročina sprosti mišice.

Krepitev imunskega sistema

Nekateri trdijo, da redno prhanje s hladno vodo okrepi imunski sistem in pomaga telesu bolje obvladovati bolezni. Glede na študijo, izvedeno na Nizozemskem, lahko hladna prha pomaga povečati produktivnost in skrajša število bolniških dni, ker so ljudje bolj odporni in vzdržljivi.

 Pomiritev kože

Hladna voda lahko pomaga pri pomiritvi razdražene kože in zmanjšanju srbenja ter rdečice. Prav tako lahko zmanjša tveganje za akne.

Hitrejša regeneracija po treningu

Po naporni vadbi lahko prhanje s hladno vodo pomaga zmanjšati mišično vnetje in pospešiti okrevanje. Večina vrhunskih atletov si po napornem treningu privošči ledeno kopel, ki je še vedno najboljše zdravilo za utrujeno telo.

foto: Profimedia

Izboljšanje počutja

Mrzla voda lahko sprošča endorfine, ki so povezani z občutkom sreče in dobrega počutja.

Boljši spanec

Hladna voda pred spanjem lahko pomaga pri sproščanju telesa in izboljšanju kakovosti spanja. Zvečer pomaga tudi vroča kopel.

Pomoč pri napadih tesnobe

Prhanje z ledeno mrzlo vodo zahteva voljo in mentalno vzdržljivost, kar lahko pripomore k razvoju trdnosti uma. Posebno pomaga vsem, ki imajo napade panike in tesnobe, saj se tako bolj naučijo nadzirati svoje počutje.

Študije kažejo, da lahko pomagajo pri depresiji

Če trpite za depresijo, vam lahko hladna prha pomaga izboljšati razpoloženje. Hidroterapija se že stoletja uporablja za lajšanje stresa. Redno prhanje s hladno vodo naj bi imelo enak učinek, saj sproži električne impulze v možganih, ki pomagajo dvigniti vašo raven energije, zaradi česar se počutite bolj budni.

Pomagajo shujšati

Raziskave so pokazale, da hladen tuš in izpostavljenost nizkim temperaturam na splošno pospešita naš metabolizem in spodbujata nastajanje »rjave« maščobe. Rjava maščoba je posebna vrsta maščobnega tkiva, ki ustvarja energijo s kurjenjem kalorij.

prejšnji članek
8 razlogov, zakaj obvezno pojejte vsaj eno jabolko na dan
Zdravje
8 razlogov, zakaj obvezno pojejte vsaj eno jabolko na dan
naslednji članek
Iščete slasten recept za rojstnodnevno torto?
Kulinarika
Iščete slasten recept za rojstnodnevno torto?