joe biden
Svet24.si

Biden naj bi razmišljal o umiku, če mu spodletijo naslednji nastopi

PREMOGOVNIK VELENJE
Necenzurirano

Odločilni meseci za usodo TEŠ6: zapiranje rudnika bo stalo milijardo evrov

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakisanost telesa kriva, da ne morete shujšati?

27. 5. 2024; 10.00
Avtor: Maja Kopriva
DIETA, KILOGRAMI, HUJŠANJE

Hujšanja se morate lotiti na pravi način, vsak ima lahko njemu lasten pristop. foto: dreamstime

Če spadate med osemdeset odstotkov žensk s porušenim ravnovesjem pH v telesu, se najbrž že leta borite proti odvečnim kilogramom, a brez pravega uspeha.

Ali pogosto pijete kavo in ves čas grizljate prigrizke iz ogljikovih hidratov, da bi si dvignili raven energije? Ali ste stalno v gibanju in pogosto pod stresom? Preskakujete obroke, ne marate niti zelenjave niti telovadbe in premalo spite? Je vaša koža povešena in vas zateguje, menite, da imate preveč gubic za svoja leta, ste napihnjeni in se počutite povsem izžete? Se že vrsto let spopadate z odvečnimi kilogrami? Če ste na več kot polovico vprašanj odgovorili pritrdilno, imate zelo verjetno porušeno ravnovesje pH v telesu.

Kako vam lahko pomaga hrana

Hrana, ki še posebno uspešno nevtralizira kislino, je kajpak zelo naravna. Največ teh sestavin je v avokadu, brokoliju, špinači, zeleni, kumaricah, zeleni listnati zelenjavi, paradižniku, papriki, agrumih. Vsa ta hrana hitro odpravlja telesno kemično neravnovesje, v njej je namreč obilo bikarbonata, kalija in kalcija, ki nevtralizirajo kislino. Občutek sitosti pa si lahko podaljšate tudi s polnozrnatim kruhom, rjavim rižem ali polnozrnatimi testeninami. Ogljikovi hidrati ne smejo vsebovati glutena, zato je še posebno dobrodošla kvinoja, tudi koruza.

Hrana, ki še posebno uspešno nevtralizira kislino, je zelo naravna. foto: profimedia

Čim manj predelane hrane

Po drugi strani se morate med dieto na daleč izogibati predelani hrani, ki zakisanost povzroča: belemu sladkorju, predelanim ogljikovim hidratom, najbolj belemu kruhu. Tudi mesa raje ne uživajte vsak dan, čim večkrat izberite morske sadeže in posnete mlečne izdelke. Diete se držite dva tedna in zagotovo boste opazili veliko razliko. Zavestno se odločite za mirnejše življenje. Naše telo pač ni ustvarjeno za nenehne duševne in telesne napore, potrebuje vsaj odmor, da bi znova lahko uravnovesilo pH.

Še zadnja navodila

Vso našteto hrano lahko jeste v neomejenih količinah, vse dokler vsak grižljaj prežvečite najmanj tridesetkrat, kar je odličen recept za zmanjšanje zakisanosti. Prigrizkom se odpovejte, saj naj bi slabo vplivali na prebavo. Popijte čim več vode in zeliščnega čaja, vendar ne med obroki, ker pijača zavira delovanje prebavnih encimov. Vsak dan si privoščite pol ure dolg sprehod, ponoči pa najmanj osem ur osvežilnega spanca.

Z manj kislim telesom in večjo energijo se boste bolje počutili. foto: profimedia

Prednosti pH-nevtralne diete

NAPIHNJENOST Telo se zoper zakisanost brani z zadrževanjem odvečne vode, zato boste že po 24 urah pH-nevtralne hrane izgubili kilogram ali dva na račun tekočine. Podobno se zgodi, če se držite diete z malo ogljikovimi hidrati.

ENERGIJA V manj kislem okolju se zmanjšajo vnetni procesi, to pa pomeni, da se celice zaklenejo pred odvečno maščobo. Manj ko je v telesu vnetja, več energije imate, lepša je vaša polt in tudi misli se vam zbistrijo.

PRESNOVA Odvečna kislina oslabi mišice, zato ste vse počasnejši in tudi kalorije izgorevajo v nižji prestavi. Ob pH-nevtralni hrani pa se presnova pospeši. Hujšali boste z lahkoto, brez hude lakote oziroma občutka prikrajšanosti.



prejšnji članek
Aljoša Bagola o tem, kaj nam je v napoto na poti do sreče
Svet slavnih
Aljoša Bagola o tem, kaj nam je v napoto na poti do sreče
naslednji članek
Na filmskem festivalu v Cannesu nagrajena tudi slovenska manjšinska koprodukcija
Kultura
Na filmskem festivalu v Cannesu nagrajena tudi slovenska manjšinska koprodukcija
#nasazenazenska
nasazenazenska