Zdravje
 

Domača lekarna: Nad revmo z glineno zeliščno oblogo

26. 5. 2024; 14.00
Avtor: Vesna M
glina dreamstime_xxl_99506592

foto: Dreamstime

Pri živčnih vnetjih in revmatičnih bolečinah si lahko poskusite pomagati z nasvetom iz domače lekarne. Med stare recepte sodi obkladek iz gline, katerega učinkovitost se z dodatkom zeliščnega čaja pomnoži.

Da je zdravljenje z glino uspešno že stoletja, je rad poudarjal tudi ljudski zdravnik dr. Vogel. Pa ste vedeli, da delovanje gline močno okrepi dodatek zeliščnega čaja? Kombinacijo gline in zdravilnih zelišč zdravnik toplo priporoča zlasti pri težavah z revmo in živčnimi vnetji. Kombiniran pripravek izdelamo v obliki glinene kaše, v katero vmešamo izbrani zeliščni čaj.

Prava izbira čaja

Pri živčnih vnetjih uporabite melisin čaj, pri revmatičnih bolečinah pa lahko izbirate med materino dušico, brinovimi iglicami in evkaliptusovimi listi. Izbrano zelišče zgolj poparite, nato pa poparek precedite.

Kako pripraviti glineno zeliščno oblogo?

Za manjšo površino boste potrebovali obilno žlico gline. V slednjo vmešate zeliščni poparek, uporabite toliko tekočine, da bo nastala redka glinena kaša. Sedaj kašo enakomerno razmažite po laneni krpici, 2 do 5 centimetrov na debelo. Obkladek položite na boleče mesto, kjer ga lahko pustite dve uri, po potrebi tudi preko noči.

V kolikor vas pestijo vnetja, lahko glineni kaši dodate nekaj kapljic šentjanževega olja. Dr. Vogel je ob tem izpostavil tudi praktično vrednost oljnatega dodatka. Ilovica bo prijetno mazljiva, ne bo se izsušila in postala krhka, trda. Tako pripravljen obkladek bo ugodnejši zlasti za bolj občutljive posameznike.

Opomba: Po uporabi glineni obkladek zavrzite. Glina namreč nase veže nečistočo, zaradi česar ni primerna za vnovično uporabo.

Glina se ponaša s protivnetnimi, antiseptičnimi in protiinfekcijskimi učinki.

Glina se ponaša s protivnetnimi, antiseptičnimi in protiinfekcijskimi učinki. foto: Profimedia

prejšnji članek
Krožni gibi in tapkanje krepijo podkožje in gladijo polt
Moda&Lepota
Krožni gibi in tapkanje krepijo podkožje in gladijo polt
naslednji članek
Starodavna kvinoja v sodobni kulinariki
Kulinarika
Starodavna kvinoja v sodobni kulinariki

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.