Kulinarika
 

Starodavna kvinoja v sodobni kulinariki

26. 5. 2024; 13.00
Avtor: Tina Lucu / Jej zdravo
kvinojini polpeti

kvinojini polpeti.jpg foto: profimedia LIZA MAJA

Kvinoja je starodavna rastlina, ki jo štejemo med žitarice (podobno kot ajdo), čeprav botanično ne sodi mednje. Uvrščena je celo med popolna beljakovinska živila, ker vsebuje vse nujno potrebne aminokisline za izgradnjo celic, tako kot na primer tipična beljakovinska živila: meso, jajca in mlečni izdelki. V primerjavi s pšenico, ki je daleč najbolj uporabljeno žito po svetu, vsebuje kvinoja kar štirikrat več kalcija, dvakrat več fosforja in polovico več železa.

Kvinojini polpeti
 
Sestavne:

200 g kvinoje
50 g gladke moke
2 spomladanski čebuli
2 žlici drobnjaka in peteršilja
1 jajce
ščepec lupine limone
sol, grobo mleti poper
drobtine
olje za cvrtje

Priprava:

1. Kvinojo sperite v mlačni vodi, jo dajte v lonec in prekrijte z vodo, da bo popolnoma potopljena. Začinite s soljo, zavrite, znižajte temperaturo, da voda le rahlo mehurčka, in kuhajte približno 30 minut. Med kuhanjem ne odkrivajte in ne mešajte.


2. Ohlajeno kvinojo zmešajte z moko, dodajte drobno sesekljan čemaž, drobno sesekljan drobnjak in peteršilj, jajce, lupinico limone, sol, poper in drobtine. Vse skupaj zmešajte in z mokrimi rokami oblikujte majhne polpete, ki jih nato rahlo povaljajte v drobtinah.
3. Ocvrite na vročem olju do zlatorjave barve. Postrezite z zelenjavno solato.

Število obrokov: 4
Čas priprave: 1, 5 ure

pečene paprike polnjene s kvinojo in bulgurjem foto: profimedia LIZA MAJA

Solata iz kvinoje

Sestavine:
300 g brokolija
200 g sladkega krompirja
sol po okusu
200 g kvinoje
200 g kisle smetane
mleti poper po okusu
sok 1 limone
pest zelišč (drobnjak, peteršilj, timijan)
100 g rdečega češnjevega paradižnika
100 g rumenega češnjevega paradižnika
200 g mini mocarele
pest kalčkov

Priprava:

1. Brokoli očistite, razdelite na krhlje, sladki krompir olupite in narežite na kocke.


Nato brokoli skuhajte v vreli osoljeni vodi in ga dajte v skledo, da se ohladi.

2. Sladki krompir kuhajte v osoljeni vodi približno 10 minut, dokler se ne zmehča. Kvinojo skuhajte po navodilih na embalaži. Po kuhanju vse odcedite in pustite, da se ohladi.

3. Kislo smetano dajte v skledo, začinite s soljo, poprom in limonovim sokom ter sesekljanimi zelišči.

4. V kozarec dajte kvinojo, dodajte sesekljan brokoli, sladki krompir, paradižnik, mocarelo in kalčke. Postrezite s pripravljeno omako.

Pečene paprike, polnjene s kvinojo in bulgurjem
 
Sestavine
:

4 barvne paprike


200 g mešanice bulgurja in kvinoje
300 ml zelenjavne juhe
2 žlici oljčnega olja
2 manjši bučki
sol poper
pest peteršilja
1 mocarela
rukola za dekoracijo
Priprava:

1 Paprike prerežemo po dolžini in očistimo.
2. Bulgur in kvinojo operemo s hladno vodo, prelijemo z zelenjavno juho, začinimo z začimbami in kuhamo približno 10-15 minut.
3. Na oljčnem olju prepražimo narezane bučke, jih začinimo s soljo, poprom in premešamo z bulgurjem in kvinojo. Dodamo drobno sesekljani peteršilj, vse premešamo in s to mešanico napolnimo pripravljene paprike. Nanje razporedimo rezine mocarele in pečemo pri 190 °C približno 20 minut.
4. Na koncu paprike okrasimo s svežo rukolo

Solata iz kvinoje.jpg

Solata iz kvinoje.jpg foto: profimedia LIZA MAJA

prejšnji članek
Domača lekarna: Nad revmo z glineno zeliščno oblogo
Zdravje
Domača lekarna: Nad revmo z glineno zeliščno oblogo
naslednji članek
Peter Lovšin je tudi ljubitelj zgodovine in ...
Svet slavnih
Peter Lovšin je tudi ljubitelj zgodovine in ...

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.