kvinojini polpeti.jpg foto: profimedia LIZA MAJA
Kvinojini polpeti
Sestavne:
200 g kvinoje
50 g gladke moke
2 spomladanski čebuli
2 žlici drobnjaka in peteršilja
1 jajce
ščepec lupine limone
sol, grobo mleti poper
drobtine
olje za cvrtje
Priprava:
1. Kvinojo sperite v mlačni vodi, jo dajte v lonec in prekrijte z vodo, da bo popolnoma potopljena. Začinite s soljo, zavrite, znižajte temperaturo, da voda le rahlo mehurčka, in kuhajte približno 30 minut. Med kuhanjem ne odkrivajte in ne mešajte.
2. Ohlajeno kvinojo zmešajte z moko, dodajte drobno sesekljan čemaž, drobno sesekljan drobnjak in peteršilj, jajce, lupinico limone, sol, poper in drobtine. Vse skupaj zmešajte in z mokrimi rokami oblikujte majhne polpete, ki jih nato rahlo povaljajte v drobtinah.
3. Ocvrite na vročem olju do zlatorjave barve. Postrezite z zelenjavno solato.
Število obrokov: 4
Čas priprave: 1, 5 ure
Solata iz kvinoje
Sestavine:
300 g brokolija
200 g sladkega krompirja
sol po okusu
200 g kvinoje
200 g kisle smetane
mleti poper po okusu
sok 1 limone
pest zelišč (drobnjak, peteršilj, timijan)
100 g rdečega češnjevega paradižnika
100 g rumenega češnjevega paradižnika
200 g mini mocarele
pest kalčkov
Priprava:
1. Brokoli očistite, razdelite na krhlje, sladki krompir olupite in narežite na kocke.
Nato brokoli skuhajte v vreli osoljeni vodi in ga dajte v skledo, da se ohladi.
2. Sladki krompir kuhajte v osoljeni vodi približno 10 minut, dokler se ne zmehča. Kvinojo skuhajte po navodilih na embalaži. Po kuhanju vse odcedite in pustite, da se ohladi.
3. Kislo smetano dajte v skledo, začinite s soljo, poprom in limonovim sokom ter sesekljanimi zelišči.
4. V kozarec dajte kvinojo, dodajte sesekljan brokoli, sladki krompir, paradižnik, mocarelo in kalčke. Postrezite s pripravljeno omako.
Pečene paprike, polnjene s kvinojo in bulgurjem
Sestavine:
4 barvne paprike
200 g mešanice bulgurja in kvinoje
300 ml zelenjavne juhe
2 žlici oljčnega olja
2 manjši bučki
sol poper
pest peteršilja
1 mocarela
rukola za dekoracijo
Priprava:
1 Paprike prerežemo po dolžini in očistimo.
2. Bulgur in kvinojo operemo s hladno vodo, prelijemo z zelenjavno juho, začinimo z začimbami in kuhamo približno 10-15 minut.
3. Na oljčnem olju prepražimo narezane bučke, jih začinimo s soljo, poprom in premešamo z bulgurjem in kvinojo. Dodamo drobno sesekljani peteršilj, vse premešamo in s to mešanico napolnimo pripravljene paprike. Nanje razporedimo rezine mocarele in pečemo pri 190 °C približno 20 minut.
4. Na koncu paprike okrasimo s svežo rukolo
Solata iz kvinoje.jpg foto: profimedia LIZA MAJA
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.