Barvanje 8-okt20
Svet24.si

Kislica že stoletja slovi kot naravno zdravilo za slabo kri

DOG2344990416298238339
Necenzurirano

Skrajnež je skrajnež, pa če prisega na križ ali knjižico s polmesecem

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Lanena semena vam bodo pomagala do dobrega staranja

24. 5. 2024; 04.00
Avtor: Liza Maja
lanena semena

Lanena semena zmešajte z nekaj vode in tako nadomestite jajce. foto: Dreamstime

Lanena semena so bogata z antioksidanti, maščobami omega-3 in beljakovinami, kar vse koristi starejšim odraslim. Staranje je privilegij. Od tega, kako v življenju ravnaš s svojim telesom, bo odvisno, kako se boš počutil v svojih zlatih letih. Pri elegantnem staranju ima veliko vlogo zdravo življenje, ki vključuje tudi uživanje hrane, bogate s hranili.

Na nekatere dejavnike ne moremo vplivati, na primer na genetiko, lahko pa imamo nadzor nad tem, kaj jemo. Nacionalni inštitut za staranje pojasnjuje, da lahko hranljiva prehrana podpira zdravo staranje. »Čeprav še nismo odkrili vrelca mladosti, obstajajo raziskave, ki kažejo, da lahko hrana, ki jo vnesemo v telo, vpliva na to, kako hitro se naši organi in telesa starajo,« pravi dr. Dana Ellis Hunnes, registrirana višja klinična dietetičarka pri Medicinskem centru UCLA. Uživanje več hranilnih snovi za dolgoživost je preprosto - lahko na primer dnevni prehrani dodate eno žlico lanenih semen. Lanena semena so bogat vir zdravih maščob in drugih koristnih hranil, zato je po prehranskih smernicah USDA 2020-2025 za starejši odrasle Američane priporočljivo, da zaužijejo štiri do pet porcij oreščkov in semen na teden. Dodajanje lanenih semen v smoothie ali na solato podpira zdravo staranje.

Tipična velikost porcije lanenih semen je 1 do 2 žlici, pravi Hunnesova in opozarja, da jih je treba jesti zmleta namesto cela. Zmleta lanena semena so lažje prebavljiva in lahko zagotovijo več hranilnih snovi kot cela lanena semena, ki lahko glede na National Library of Medicine (NLM) preidejo skozi vaš sistem neprebavljena. Lanena semena lahko zmeljete doma ali kupite zmleta (prodajajo se kot »lanena moka«).

Lanena semena in orehi so odlični pri zniževanju visokega krvnega sladkorja. foto: Profimedia

Zakaj pomagajo k zdravemu staranju

Vsebujejo hranila, povezana s preprečevanjem bolezni Po raziskavi iz novembra 2020 v Missouri Medicine tipična zahodna prehrana vsebuje veliko maščob, natrija, sladkorja in kalorij ter povečuje tveganje za debelost in kronične bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2. Ta vrsta prehrane je povezana z visoko predelano in hitro hrano, ki lahko povzroči vnetje in pusti veliko prostora za prehranske vrzeli. »Visoko predelana in nehranljiva živila povzročajo vnetja v našem telesu, zaradi česar se veliko hitreje staramo,« pravi dietetičarka.

Ta živila povzročajo oksidativni stres v telesu, ki se pojavi ob presežku prostih radikalov, ki poškodujejo celice. Obstaja močna povezava med slabo prehrano, oksidativnim stresom in stanji, kot je rak, glede na pregled iz julija 2017 v International Journal of Molecular Sciences. Po drugi strani pa ima prehrana, bogata z antioksidanti, nasprotni učinek. Antioksidanti nevtralizirajo proste radikale in preprečujejo, da bi poškodovali celice in povečali tveganje za zdravstvene težave, poroča Nacionalni inštitut za raka. Lanena semena so še posebno bogata s fitonutrienti, lignani, tokoferoli in ferulinsko kislino, ki imajo vsi antioksidativne lastnosti. »Ti antioksidanti zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni, ki so povezane s staranjem, kot so rak, bolezni srca, možganska kap, sladkorna bolezen in bolezni ledvic,« pravi dr. Dana Ellis Hunnes. Zlasti lignani v lanenih semenih imajo močne antioksidativne lastnosti, ki jih povezujemo z zaščito pred boleznimi, kot so rak in bolezni srca. Lanena semena po podatkih clevelandske klinike vsebujejo do 800-krat več lignanov kot druga rastlinska živila

foto: arhiv

Smoothie z lanenimi semeni:

Sestavine:

1 skodelica zamrznjenih jagod

1/2 skodelice grškega jogurta 1 žlica lanenih semen 1 žlica medu ali javorjevega sirupa (po okusu)

1/2 skodelice rastlinskega mleka (po izbiri)

Priprava:

1. V mešalniku zmešajte zamrznjene jagode, grški jogurt, lanena semena, med ali javorjev sirup ter rastlinsko mleko.

2. Mešajte, dokler ne dobite gladkega napitka.

3. Po potrebi dodajte več mleka.

4. Servirajte v kozarcu in po želji okrasite s svežim sadjem ali dodatnimi lanenimi semeni.

prejšnji članek
Ste videli, kaj je Gregor Trebušak naredil med oddajanjem v živo
Svet slavnih
Ste videli, kaj je Gregor Trebušak naredil med oddajanjem v živo
naslednji članek
Zakaj imam razpokane pete?
Moda&Lepota
Zakaj imam razpokane pete?