Barvanje 8-okt20
Svet24.si

Kislica že stoletja slovi kot naravno zdravilo za slabo kri

DOG2344990416298238339
Necenzurirano

Skrajnež je skrajnež, pa če prisega na križ ali knjižico s polmesecem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Zakaj imam razpokane pete?

24. 5. 2024; 03.00
Avtor: MIJA REN / revija Bodi zdrava
profimedia-0345098007

stopala foto: profimedia

Razpokane pete so neprivlačne na pogled in včasih tudi bolijo, predvsem pa so zelo moteče v poletni obutvi in za marsikoga občutljiva tema. Toda proti njim je mogoče ukrepati.

Razpokane pete in njihove značilnosti

Ni nujno, da razpokane pete tudi bolijo. Pogosto so pete preprosto grobe ali je na njih trda, suha in poroženela koža, dokler na koncu ne nastanejo razpoke, kar se zgodi, če koži na petah ne namenjate redne nege. Zaradi razpokanih pet domnevno pogosteje trpijo ženske kot moški, pri čemer gre pogosto zgolj za estetsko tegobo – le redko jih namreč spremljajo bolečine v nogah. Pete razpokajo, kadar se nakopiči preveč suhe kože, ker je redno ne odstranjujemo in vlažimo.

Znaki in simptomi razpokanih pet

Začetna faza pogosto ostane neopažena, predvsem kadar stopal ne pregledujemo dovolj pogosto in zanje le redko skrbimo, če sploh kdaj. Na začetku pete nekoliko zategujejo, kadar jih obremenjujemo. Ko nastanejo prve razpoke, je koža tako suha, da srbi ali je občutljiva za pritisk. Čez nekaj časa koža na razpokanih petah otrdi in se lahko rumeno in rjavo obarva. V napredni fazi so razpokane pete pogosto boleče – lahko postanejo bele, rumene ali celo rdeče in se začnejo luščiti. Hoja je lahko otežena ali boleča.

OPOZORILO: Če imate rdeče ali celo krvave, otekle ali boleče pete, se posvetujte z zdravnikom specialistom.



Vzroki za razpokane pete

Razlog za razpokane pete je pogosto izsušena koža. Če stopala niso navlažena, nastanejo široki predeli hrapave kože – to je zaščitni mehanizem kože. Posledica tega je, da se koža ne more pravilno zaceliti in se pojavijo razpoke. Tudi otiščanci, to so lise rumene debele kože, lahko povzročijo poroženelost kože, pod pritiskom pa se odprejo in povzročijo razpoke. Hoja v čevljih, ki so zadaj odprti in neudobni, ali celo bosonoga hoja lahko pripomore k težavi, saj sprednji del stopala ni podprt.

Tudi uporaba surovega mila ali trdih krtač lahko spodbudi nastanek razpokanih pet. Suha koža, ki povzroča nastanek razpokanih pet, ima veliko vzrokov, med drugim so to lahko pomanjkanje mineralov, vitaminov in železa, debelost, sladkorna bolezen ali težave z delovanjem ščitnice, luskavica itd. Če dvomite o vzroku ali če zdravljenje razpokanih pet ni uspešno, obiščite zdravnika.

Zakaj je treba zdraviti razpokane pete

Koža na nogah je robustna in mora vsak dan prevzeti številne obremenitve. Ne glede na to, ali hodite v čevljih ali bosi, obremenitev na nogah je ogromna. A prav zato jih imamo. Če pa kožo le redko negujemo, lahko postane obremenitev premočna in povzroči razpoke. Zakaj je to težava?
Koža je nekakšen ščit, da umazanija ne prodre v telo in nas obvaruje pred okužbami. Če na njej nastanejo razpoke, je zaščita prekinjena. Razpokane pete so pogosto opozorilni znak in kažejo na kožno bolezen. Če majhnih razpok ne zdravimo, iz njih nastanejo globoke razpoke, ki so lahko boleče. Če razpokane pete zakrvavijo, lahko v kožo prodrejo bakterije in povzročijo okužbo.

foto: Dreamstime

Kako si pomagati razpokanim petam

*Domača negovalna kura za razpokane pete

  • Kopel za noge, ki naj traja od 5 do 15 minut.
  • Napravite masko za stopala: zmešajte malo gela za prhanje, sode bikarbone in olja (mešanica iz olivnega ali kokosovega olja in po potrebi nekaj kapljic eteričnega olja).
  • Masko nežno vtrite v pete in preostali del stopala; lahko uporabite tudi kamen za odstranjevanje trde, hrapave kože.
  • Masko sperite in pete namažite z vlažilno kremo.

Postopek redno ponavljajte, najbolje dvakrat ali trikrat na teden.


*Nega z izbranimi kremami

  • Za zdravljenje razpokanih pet sta dobra izbira vazelin ali ognjičevo mazilo.
  • Razpokane pete še naprej negujte s kremami, ki vsebujejo jojobino, mandljevo ali sivkino olje, lahko pa tudi ureo ali aloe vero – preizkusite, kaj vam pomaga in kaj vaša koža dobro prenaša.

BZ-NAMIG: Potem ko stopala namažete, si obujte bombažne nogavice, da bo krema bolje učinkovala.

Nasveti za preprečevanje razpokanih pet

1.Redno odstranjujte suho kožo – a pozor, bodite nežni. Odstranjujete jo lahko s pilo. Ko bo koža gladka in mehka, dobro namažite pete.

2.Če je koža poroženela, pomagajo kopeli za noge. V toplo vodo dajte nekaj jabolčnega kisa, medu in sode bikarbone ali citronske kisline, stopala namakajte 20 minut in nato s kamnom za pedikuro nežno odstranite poroženelo kožo. Potem stopala temeljito obrišite do suhega in jih namažite s kremo, da preprečite nastanek razpokanih pet.

3.Izogibajte se čevljem, ki so preveč ohlapni ali preozki, da preprečite nastanek razpokanih pet.

4.Stopala si vsak dan namažite s kremo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Lanena semena vam bodo pomagala do dobrega staranja
Kulinarika
Lanena semena vam bodo pomagala do dobrega staranja
naslednji članek
Recept za osvežilno solato z bulgurjem
Kulinarika
Recept za osvežilno solato z bulgurjem