Zdravje
 

Raven trebušček s pomočjo začimb

26. 5. 2024; 16.00
Avtor: D.K. / revija Bodi zdrava
začimbe, dieta

začimbe, dieta foto: Dreamstime

Če imate sicer zdravo prebavo oziroma črevesno floro in vas napihnejo samo nekatere jedi, to še ne pomeni, da se jih morate izogibati, temveč si lahko pomagate z začimbami. Najbolj znana začimba, ki prebavne težave pomaga preganjati že dojenčkom, je komarček oziroma koromač, seznam za prebavo blagodejnih začimb pa se tukaj šele začne. Pri tem seveda ne pozabite, da imajo pravo moč le začimbe ekološkega izvora.

Stročnice + lovor

Prvi korak k temu, da lahko sproščeno jeste stročnice – brez strahu pred neprijetnimi posledicami tako za vas kot za okolico –, je, da jih pred kuhanjem dobro namočite; najbolje je, če jih namakate ves dan in enkrat zamenjate vodo, sicer pa vsaj čez noč. Po namakanju vodo obvezno odlijte, zrna pa dobro operite. Ko se boste lotili kuhanja, stročnice vedno dajte v mrzlo vodo, da zrna ne zakrknejo, obvezno pa jim dodajte lovorjev list, ki bo poskrbel za lažjo prebavljivost fižola, graha, leče, soje in čičerike. Sol dodajte šele na koncu, ko je jed že skuhana, saj zavira škrob pred razpustitvijo in tako onemogoča stročnicam, da bi se mehko razkuhale. Ko boste dodajali sol, po okusu dodajte tudi naslednje začimbe, ki bodo prav tako olajšale prebavo stročnic: baziliko, majaron, timijan, čili in/ali šetraj.

Lovor foto: Shutterstock

Cimet

To začimbo pridobivajo iz lubja cimetovca. Obstajata dve vrsti te rastline: kitajski ter (bolj zdrav in cenjen) cejlonski cimetovec. Cimet vsebuje antioksidante, varuje pred okužbami in krepi odpornost, pomaga pa tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja, saj spodbuja nastajanje inzulina. Ob tem zaviralno vpliva na tek in dlje ohranja sitost. Če ga boste redno dodajali jedem, bo torej pozitivno vplival na telesno maso. Čeprav ga večina uporablja pri pripravi peciv, je dobrodošel tudi v kavi, kot dodatek ovseni kaši, jogurtu, skuti ter sadnim smutijem in solatam.

Ingver

Znan je po svojem pozitivnem učinku na prebavo, blaži telesna vnetja, pomaga pa tudi pri nadzorovanju kilogramov. V organizmu namreč zavira nastajanje kortizola, pod vplivom katerega se maščobne obloge kopičijo prav na trebuhu.

Za vsako začimbo obstaja popoln čas v dnevu foto: Revija Jana

Kurkuma

Dobrodošla je pri številnih težavah z zdravjem, preprečuje pa tudi nalaganje maščobnih celic in pospešuje presnovo maščob. Lahko jo dodajate jedem in napitkom, najučinkovitejša pa je rahlo popražena na olju z dodatkom črnega popra.

Kajenski poper

V resnici z drugimi vrstami popra nima nič skupnega, saj se pridobiva z mletjem posušene kajenske paprike. Kakor vse termogene začimbe, ki v telesu dvignejo temperaturo, kajenski poper manjša tek, pospešuje presnovo in pomaga pri porabi kalorij, za kar je zaslužen antioksidant kapsaicin. Če imate torej radi pikantne jedi, obroke začinite s kajenskim poprom. Za večje kulinarične užitke in manjši obseg trebuha.

Črni poper

Poceni in vsem dostopna začimba izjemno blagodejno vpliva na prebavo in vsebuje fitonutriente, ki sodelujejo pri razbijanju maščobnih celic. V ajurvedi se črni poper najpogosteje uporablja za hujšanje. Primeren je za številne jedi, če ga po pomoti vanje nasujete preveč, dodajte malo mleka ali jogurta, ki nevtralizirata njegov okus, ne izničita pa delovanja.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Samo zdrav nasmeh je lep nasmeh
Svet slavnih
Samo zdrav nasmeh je lep nasmeh
naslednji članek
Krožni gibi in tapkanje krepijo podkožje in gladijo polt
Moda&Lepota
Krožni gibi in tapkanje krepijo podkožje in gladijo polt

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.