Zdravje
 

Sladoled jejte le občasno, saj ima veliko kalorij

23. 7. 2024; 14.08
Avtor: K.M.
sladoled, ženska

Tudi vi uživate v sladoledu? foto: Profimedia

Vseeno pa ima priljubljena predvsem poletna sladica tudi kar nekaj prednosti.

Sladoled je za številne najljubša poletna poslastica, vendar je poln sladkorja, kalorij in včasih umetnih dodatkov, zato se zdi, da ga je bolje jesti samo enkrat na teden, ne vsak dan. Dietetičarka Tamara Samuels hrane ne deli na dobro in slabo. Koliko sladoleda lahko pojeste? »Če neko živilo označite za slabo, lahko to sproži občutke sramu, krivde in strahu, kar lahko vodi v nezdrav odnos do hrane,« je razložila. Poleg tega ima vsak posameznih svoje prehranske potrebe, značilne samo zanj.

Bio sladoledi so med najboljšimi foto: Shutterstock

Maggie Michalczyk, registrirana dietetičarka, se s tem strinja. »Nerada klasificiram eno vrsto hrane kot slabo, a kot vemo, obstajajo hranljiva in manj hranljiva živila. Sladoled je visoko kalorično, sladkorno in maščobno živilo, v katerem lahko uživamo zmerno v zdravi prehrani,« je dejala. Na trgu je veliko sladoledov z različnimi prehranskimi profili, zato je vedno pomembno, da berete etikete. Pomembno je vedeti, da 2/3 skodelica vaniljevega sladoleda vsebuje 32 gramov sladkorja in 13 gramov nasičenih maščob. Priporočena dnevna meja za vnos sladkorja, ki jo predpisuje Ameriško združenje za srce, ni večja od 36 gramov za moške in 25 gramov za ženske. AHA priporoča največ 13 gramov nasičenih maščob na dan za osebo, ki je na dieti z dva tisoč kalorijami na dan. Vendar to ni nujno razlog, da se popolnoma odpoveste sladoledu.

Prednosti sladoleda

Registrirana dietetičarka Edwina Clark pravi, da sladoled sicer res vsebuje veliko nasičenih maščob in sladkorja, a je vseeno lahko del vsakdanje zdrave prehrane. Sladoled tudi koristi zdravju. »Kepica sladoleda vsak večer v okviru sicer zdrave prehrane verjetno ne bo negativno vplivala na vaše zdravje. Še več, sladoled je vir kalcija, magnezija in vitamina B12 ter pogosto poskrbi za užitek in nostalgijo, ki sta pomembni funkciji hrane,« je povedala Clark. V nasprotju s številnimi drugimi sladkimi dobrotami sladoled dejansko koristi zdravju.

Sladoled iz sadne kaše foto: dreamstime

»Beljakovine in maščobe v sladoledu lahko pomagajo upočasniti absorpcijo sladkorja, kar je boljše, kot če pojeste gumijaste bombone, ki bodo še bolj dvignili vaš krvni sladkor. Sladoled vsebuje tudi nekaj beljakovin in kalcija,« je pojasnila Michalczykova. Poleg tega je Samuelsova opozorila, da sta mleko in smetana dober vir vitamina A, bistvenega hranila za spodbujanje zdravja oči in podpiranje imunskega delovanja. »Mlečni sladoledi zagotavljajo tudi holin, ki ima ključno vlogo pri zgodnjem razvoju možganov in presnovi. Višja vsebnost maščob v sladoledu lahko vodi tudi do večje sitosti v primerjavi z drugimi sladicami, ki imajo večinoma veliko sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov,« je pojasnila Samuelsova.

Novejše raziskave tudi kažejo, da kljub visoki vsebnosti nasičenih maščob uživanje mlečnih sladoledov iz polnomastnega mleka ne povečuje tveganja za srčno-žilne bolezni. Treba pa je omeniti, da so se raziskave na to temo ukvarjale predvsem z mlečnimi sladoledi iz polnomastnega mleka.

prejšnji članek
Na kaj moramo paziti, da bo poletje prijetno tudi za našo vagino?
Zdravje
Na kaj moramo paziti, da bo poletje prijetno tudi za našo vagino?
naslednji članek
Ivan Zak poskrbel za poletno osvežitev
Svet slavnih
Ivan Zak poskrbel za poletno osvežitev

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.