njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Na kaj moramo paziti, da bo poletje prijetno tudi za našo vagino?

23. 7. 2024; 14.30
Avtor: K.M.
vaginalno vnetje

Ne pretiravajte s prhanjem in uporabo penečih kopeli in parfumiranih mil. foto: Dreamstime

Da bomo tudi v vročih dneh resnično brezskrbne in uživale v vseh radostih, ki nam jih prinaša ta letni čas, ne smemo pozabiti na pravilno intimno nego. Vročina in vlaga naši nožnični sluznici ne deneta najbolje, zato se moramo v poletnih dneh še bolj potruditi, da se ne pojavijo različne nevšečnosti, kot so glivice in nezaželena srbečica. Na kaj moramo torej paziti?

Zaradi vročine in vlage je treba nožnico poleti umivati vsaj dvakrat na dan. Pomembno je, da ne uporabljamo veliko intimnega mila, saj nožnica sama ustvarja okolje, ki preprečuje nastanek raznih vnetij, tako da intimnega mila ne uporabljajmo več kot enkrat na dan. Paziti moramo tudi, da uporabljamo takšnega s kislim pH-jem, da ohranjamo primerno kislost vaginalne flore. Ne pozabite: umivamo vedno od nožnice proti anusu, in nikoli nasprotno!

Stran s sintetiko

Na splošno je dobro, da nosimo bombažno ali svileno spodnje perilo, poleti pa je to skorajda nujno. Če imate vsaj malce občutljivo nožnico, se raje izognite sintetičnemu in čipkastemu spodnjemu perilu. Skupaj z vlago in vročino boste namreč kaj hitro postali žrtev neugodne srbečice ali celo glivičnega vnetja. Prav tako moramo biti pozorni na to, da ne uporabljamo preveč agresivnih praškov in mehčalcev, ki so tudi pogost vzrok za nožnična vnetja.

Poletje traja kar nekaj mesecev, tako da menstruaciji ne uidemo. Na plaži bomo vsekakor uporabljali tampone, ker pa si je nožnico od tamponov dobro spočiti, večina žensk uporabo tamponov tudi poleti kombinira z vložki. Najnovejši naj bi bili odlični, saj kri v notranjosti vložka spremenijo v gel, tako da ohranjamo občutek suhosti. Žal pa so takšni vložki iz sintetičnih materialov, in v kombinaciji z gelom, ki ga vsebujejo, ter vročino in vlago ustvarjajo ugodno okolje za razvoj glivične okužbe. Poleg okužbe, ki se ji bomo z uporabo takšnih vložkov le s težavo izognili, nam sintetika med mesečnim perilom občutno poslabša že tako prisotne neprijetne vonjave.

Redno umivanje pred spolnim odnosom in po njem

Poletje in morje navadno pozitivno vplivata na naš libido. Hormoni so bolj poskočni kot običajno, zato se še rajši predajamo spolnim užitkom. A tudi če do spolnega odnosa pride spontano, ne smemo pozabiti na higieno sebe in partnerja. Zaradi že prej omenjene vročine in vlage ali morebitnih »bazenskih« bakterij je dobro, da spolovila prej dobro umijeta oba, nato pa se veselo predata spolnim radostim. In ne pozabimo: umiti se je dobro tudi po seksu.

prejšnji članek
Brez igovorov pri ustni higieni
Moda&Lepota
Brez igovorov pri ustni higieni
naslednji članek
Sladoled jejte le občasno, saj ima veliko kalorij
Zdravje
Sladoled jejte le občasno, saj ima veliko kalorij

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.