Zdravje
 

6 napak, ki jih delamo pri nakupu sončnih očal

5. 8. 2024; 15.00
Avtor: Revija Liza Maja
sončna očala, družina na plaži, poletje

Sončna očala so tako zelo pomembna kot sončna krema. foto: Profimedia

Na soncu hitro pozabimo, da intenzivna izpostavljenost sončni svetlobi ne poškoduje le kože, ampak tudi oči – povzroči lahko draženje, vnetje in slabši vid. Kakovostna sončna očala naj bodo zato standard v vsaki kolekciji modnih dodatkov.

Ko smo na soncu, moramo seveda uporabiti kakovostno kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. Tega se vse bolj zavedamo, zato uporabljamo različne izdelke z zaščitnim faktorjem vse leto, ne samo poleti. Kako prepoznati dobra sončna očala? Vsekakor morate biti pozorni na naslednje vidike:

1. Izogibajte se modelom neznanih znamk

Trendi se vse hitreje menjajo. Marsikdo, ki hoče slediti vsaki modni muhi, kupi poceni očala neznane znamke. Pri tem pa je treba biti previden: oftalmologi odsvetujejo nošenje očal brez certificiranih leč, saj lahko močno poškodujejo oči.

2. Bodite pozorni na oznake na očalih

Dobra sončna očala za vsakodnevno uporabo prepoznamo po oznaki UV 400 in oznaki CE. Imajo ju le izdelki, ki izpolnjujejo varnostne in zdravstvene zahteve EU. Kakovostna sončna očala niso opremljena le z visokim UV-filtrom, ampak tudi ščitijo oči pred škodljivo modro svetlobo pametnih telefonov in tablic.

3. Temnejše ne pomeni samodejno boljše

Temnejše je steklo, večja je zaščita? Ne drži! Pogost mit je, da zatemnitev stekel pove nekaj o njihovi kakovosti. Temnejše leče ne zagotavljajo boljše zaščite pred soncem že same po sebi. Brez UV-filtrov so lahko zelo temna sončna očala dejansko bolj škodljiva za vaše oči, kot če ne nosite očal. Razlog: pod temnimi lečami se zenice razširijo in v oko prepuščajo več škodljivih UV-žarkov. Zaradi tega sonce lažje napade mrežnico.

4. Previdno med vožnjo avtomobila, skuterja ali kolesa!

Rumena, oranžna, rdeča: sončna očala s pisanimi stekli so trenutno zelo modna, a niso primerna za cestni promet. Barve popačijo svetlobo, zato naše oči potrebujejo več časa, da jih nevtralizirajo, kar posledično upočasni naš reakcijski čas. Ko vozite avto, skuter, avtodom ali kolo, se raje odločite za rjave, zelene ali sive odtenke.

5. Barve sončnih očal in kaj pomenijo

In ko smo že pri večbarvnih lečah: ali ste vedeli, da imajo različni odtenki različne učinke? Rožnate, oranžne in rdeče leče na primer naredijo kontraste bolj opazne. Zaradi tega so športna očala pogosto ravno teh barv, da povečajo kontrast, predvsem v zeleni pokrajini. Rumena stekla zagotavljajo dobro vidljivost, še zlasti v megli ali mraku.

Vendar pozor: ta očala so le delno primerna podnevi, saj prepuščajo veliko UV-sevanja. Zelena stekla najmanj vplivajo na očala, imajo pa za vse ljubitelje vode prednost: zmanjšajo igro svetlobe na površini. In modre leče? Še zlasti so priporočljive na snegu, saj ustvarijo hladnejšo svetlobo in v kombinaciji z intenzivno belo povečajo kontrast.

6. Ob morju ali v gorah potrebujemo več zaščite

V gorah (predvsem med zimskimi športi!) ali ob vodi je UV-sevanje intenzivnejše kot na sprehodu po mestu. Zato nujno potrebujemo sončna očala z visoko UV-zaščito in predvsem zaščito pred bleščanjem. Pred nakupom je najbolje poiskati nasvet optika.

prejšnji članek
Znate pripraviti jajčevce?
Kulinarika
Znate pripraviti jajčevce?
naslednji članek
Kaj vam poskuša povedati vaše telo, če se zbudite z zabuhlim obrazom?
Moda&Lepota
Kaj vam poskuša povedati vaše telo, če se zbudite z zabuhlim obrazom?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.