njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Navade, ki pospešijo staranje

29. 8. 2024; 16.00
Avtor: D.K. / revija Bodi zdrava
Kolagen1

Staranje foto: Profimedia

Se ob pogledu v ogledalo vsakič znova vprašate, kam letijo leta in zakaj se tako hitro starate? Mogoče pa niso kriva le leta, ki so lahko, roko na srce, precej neusmiljena, ampak tudi vaše navade. Začudeni boste, katere vsakodnevne razvade načenjajo vaš mladostni videz.

Premalo spanja

Posledica premalo spanca niso samo temni podočnjaki, ki se jih tako obupno trudite skriti z ličili, ampak na vas to vpliva veliko bolj, kot si lahko mislite. V zadnjem času strokovnjaki vse bolj povezujejo pomanjkanje spanca in povečano telesno težo, nenehno utrujenost, pomanjkanje zbranosti in počasnejše razmišljanje. Vse skupaj precej vpliva na kakovost življenja in na pričakovano življenjsko dobo.

Uživanje preveč sladkarij

Živila, ki vsebujejo veliko sladkorja, niso nevarna samo zato, ker redijo, ampak nas proces, ki ga v telesu sproži sladkor, tudi postara. Vsakokrat, ko si boste po večerji nameravali naročiti še sladico, dobro premislite, ali je nekaj minut sladkega užitka res vrednih, da bi vaša koža na obrazu izgubila napetost in mladostni sijaj in da bi se izrazne gubice še bolj poglobile. Vse to namreč povzroča sladkor.

Sedenje večino dneva

Že dolgo je znano, da tisti, ki preveč sedijo, veliko bolj ogrožajo zdravje svojih ledvic, srca in ožilja, so pretežki in imajo več možnosti, da zbolijo za rakom. Gibanje je pomembno, a to ne pomeni, da morate postati vnet tekač ali vsak dan obiskati vrsto vodenih vadb. Dovolj je pol ure malo hitrejše hoje na dan. Za ženske je odlična motivacija, da se začnejo gibati, nakup nove športne garderobe. Poiščite pa si tudi družbo, saj so sprehodi prijetnejši v dvoje.

Opravljanje preveč stvari naenkrat

Čeprav mislite, da ste zato, ker ste sposobni v nekaj urah opraviti več kot marsikdo drug, na boljšem, se pošteno motite. To vaše telo spravlja v stres, stres pa vas postara. Veliko bolje je, če se posvetite le eni stvari naenkrat, jo izpeljete do konca in se šele potem posvetite naslednjemu opravku. Rezultate tega bolj umirjenega pristopa boste kmalu lahko opazili tudi sami.

Uživanje premalo maščob

Seveda s tem ni mišljeno, da morate vsak dan pojesti sočen hamburger ali slasten kebab! Pomembno je, da uživate dovolj zdravih maščob omega-3, zato bi morali na jedilnik vsaj dvakrat na teden vključiti živila, ki jih vsebujejo. To so na primer losos, skuše, orehi in lanena semena. Tako ne boste poskrbeli le za bolj zdravo telo, saj so te maščobe med drugim pomembne tudi za delovanje srca in možganov, temveč tudi za lepšo in bolj napeto kožo.

Kajenje

Poškoduje kolagen in elastin: Kemikalije v cigaretah, kot sta nikotin in katran, poškodujejo kolagen in elastin, beljakovini, ki ohranjata kožo čvrsto in elastično. Zato postane koža manj elastična in bolj nagnjena k gubanju. Kajenje zožuje krvne žile, kar zmanjšuje pretok krvi in s tem dotok kisika ter hranilnih snovi v kožo. To vodi do bledice in slabšega zdravja kože.

Neuporaba zaščitne kreme

Kreme za sončenje so po vašem mnenju kozmetični izdelek, ki je nujen le na dopustu. Narobe. Sonce vas ujame tudi med kolesarjenjem v službo ali na dopoldanski kavi s prijateljicami. Izpostavljanje kože UV-žarkom je že dolgo znano kot eden najpomembnejših vzrokov za prehitro staranje. Uporabljajte kreme s širokim spektrom zaščite, nanašajte jih redno in v več plasteh, še posebno pomembno pa je, da ne pozabite na izpostavljene dele telesa, nos, ušesa, dekolte in hrbtno stran dlani. Letos so spet v modi slamniki, zato lahko združite tudi modno s koristnim.

Preveč stresno življenje

Kronični stres povečuje proizvodnjo prostih radikalov, ki povzročajo oksidativno škodo na celicah in tkivih. Oksidativni stres je pomemben dejavnik pri staranju in razvoju starostnih bolezni. Stres zato vpliva na stanje kože, saj lahko vodi do prezgodnjih gub in izgube elastičnosti kože. Hormoni stresa lahko zmanjšajo tudi sposobnost kože, da se regenerira, in poslabšajo kožne bolezni, kot so ekcemi in akne.

Med spanjem zakopljete obraz v blazino

Spanje na trebuhu je za vse, ki si želite, da bi bil vaš obraz videti bolj mladosten, skorajda greh. S starostjo postaja ta še večji, saj se koža na obrazu vse težje povrne v prvotno stanje in gube, ki si jih povzročate tako, da spite z obrazom, zakopanim v blazino, lahko sčasoma na obrazu tudi ostanejo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Podelitev zlatih globusov bo vodila izjemno predrzna komedijantka
Kultura
Podelitev zlatih globusov bo vodila izjemno predrzna komedijantka
naslednji članek
Recept: Osvežilna limonova pita
Kulinarika
Recept: Osvežilna limonova pita

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.