njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako etilen oksid zaide v hrano?

30. 8. 2024; 14.00
Avtor: Mare Koren
MLEKO, MLEČNI IZDELKI

Etilen najlažje zaide v mleko in mlečne izdelke. foto: dreamstime

Večkrat zasledimo novico, da so trgovci s prodajnih polic in iz hladilnikov umaknili izdelke, saj je uprava za varno hrano v njih odkrila škodljive snovi. Občasno se zgodi, da najdelo celo sledi rakotvornega etilen oksida. Kako je ta zaide v hrano in kako nevaren je v resnici?

Etilen oksid je v državah Evropske unije prepovedan, medtem ko ga v nekaterih državah tretjega sveta uporabljajo za zatiranje plesni in sterilizacijo proizvodov, v prehrambni industriji je pogosta uporaba za zatiranje plesni na rožičih. Tako so sledi etilen oksida v hrano, predvsem v različne vrste sladoledov, nekatere sadne jogurte, pijače in rastlinske napitke, prišle prek semen rožičevca, ki ga uporabljajo za izdelavo aditiva za živila E410 (gumi iz zrn rožičevca). Ta se je znašel tudi v nekaterih bio in eko izdelkih, govorimo o jogurtih in kefirjih.

Kako zelo strupen je?

Etilen oksid je strupen sam po sebi, je toksičen in genotoksičen. Možnosti kontaminacije so različne, lahko ga vdihnemo ali pa zaužijemo z živili. Toksičnost je nato odvisna tudi od koncentracije ostankov etilen oksida in od zaužite količine. Na območju EU je najvišja dovoljena vsebnost etilen oksida 0,05 mg na kilogram živila.

Etilen oksid na medicinskih pripomočkih

Med pandemijo pred nekaj leti se je v javnosti pojavil zapis z namigom, da je etilen oksid tudi na palčkah za jemanje vzorcev pri testiranjih, torej pri testiranju na koronavirus. Drži, da se etilen oksid v obliki plina uporablja za sterilizacijo medicinskih pripomočkov, kot so omenjene palčke, injekcijske igle, katetri. Vendar je treba izpostaviti, da je količina ostankov etilen oksida na teh pripomočkih tako majhna in smo jim izpostavljeni tako kratek čas, da je tveganje vnosa v telo povsem zanemarljivo.

Tudi v sladoledu se lahko znajde. foto: dreamstime

prejšnji članek
To bo po novem delala Jana Morelj
Svet slavnih
To bo po novem delala Jana Morelj
naslednji članek
Pozor: Bodite pozorni, če je vaš pes dihidriran
Življenjski slog
Pozor: Bodite pozorni, če je vaš pes dihidriran

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.