Življenjski slog
 

Pozor: Bodite pozorni, če je vaš pes dihidriran

30. 8. 2024; 13.00
Avtor: M.K./Dom2
pes, dehidracija, voda, čista-voda, sveža-voda

Naj imajo živali vedno dostop do čiste, hladne, pitne vode. foto: Shutterstock

Visoke temperature še kar vztrajajo. Veterinarji razkrivajo test, s katerim lahko ugotovite, ali je vaš pes dehidriran. Kaj je razlog za to in kako mu pomagamo?

Starejši psi so še bolj občutljivi za dehidracijo. foto: Shutterstock

Psi lahko postanejo dehidrirani prav tako kot ljudje. In ker so temperature na vrhuncu, je za vse lastnike psov pomembno, da so pozorni na znake dehidracije. Normalno je, da telo našega psa ves dan pridobiva in izgublja vodo – z dihanjem, uriniranjem in izhlapevanjem skozi blazinice tačk – a toplejše vreme naredi pse dovzetnejše za dehidracijo. Za dehidracijo obstajajo različni vzroki, vključno z izgubo tekočine zaradi bruhanja in driske ter pogostejšega izločanja urina, kar bi lahko skupaj s slabostjo, letargičnostjo in bolečino kazalo na bolezensko stanje. 

Mladički in starejši psi so veliko bolj občutljivi in jih dehidracija lahko prizadene veliko huje kot zdrave odrasle pse. Če naš mladiček ali starejši pes izgublja veliko tekočine in je ne zmore nadomestiti, ga moramo takoj odpeljati k veterinarju.

Kako preprečimo dehidracijo?

Svojim hišnim ljubljenčkom moramo vedno omogočiti dostop do čiste vode. Če gremo na daljši sprehod ali na plažo, ne smemo pozabiti s seboj vzeti vode in posodice.  Obstaja preprost in hiter test, ki ga lahko opravimo kar doma. Psu stisnemo kožo nad očmi, na vrhu hrbta ali za vratom – ne močno, da bi ga bolelo, le toliko, da naredimo greben. Nato spustimo, in če je pes dobro hidriran, se bo koža hitro vrnila v normalno stanje. Če koža ostaja dlje časa v obliki grebena, ki smo ga ustvarili, ali se ne vrne v prvotno stanje, je to pokazatelj, da je naš pes dehidriran. 

Na sprehod v poletnih mesecih se vedno odpravimo s steklenico vode! foto: Shutterstock

Kako pomagamo dehidriranemu psu?

Prva stvar, ki jo moramo storiti, je, da ga spodbudimo k pitju raztopine z elektroliti, saj ga lahko s tem hitro rehidriramo. Raztopino pripravimo tako, da na vsake pol litra vode dodamo pol čajne žličke medu in četrt čajne žličke soli. Če pes ne more sam piti vode, noče vstati ali jesti, pa je to znak hujše dehidracije. Najbolje je, da ga takoj odpeljemo k veterinarju, da mu bo dal infuzijo. 

prejšnji članek
Kako etilen oksid zaide v hrano?
Zdravje
Kako etilen oksid zaide v hrano?
naslednji članek
Po operaciji srca umrl maorski kralj Tuheitia
Svet slavnih
Po operaciji srca umrl maorski kralj Tuheitia

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.