Zdravje
 

8 čajev, ki vam pomagajo hujšati

20. 10. 2024; 13.00
Avtor: Tina Lucu / revija Liza Maja
čaj

čaj foto: profimedia LIZA MAJA

Vitka linija so sanje vsake dame, in ker jo čez dan čakajo številne obveznosti, se zdi, da je ohranjanje top forme čedalje večji izziv. Namreč, ko smo utrujeni, je najlažje preskočiti trening in poseči po najljubši slaščici ali slanini, kar sčasoma pripelje do odvečnih kilogramov.

Zato je pomembno, da izberemo bolj zdrave navade, in pitje čaja je ena izmed njih. Ti nizkokalorični napitki so namreč odlični zavezniki pri hujšanju, čiščenju črevesja in odpravljanju toksinov. In ko smo dobro hidrirani, se naš apetit zmanjša.

Pospeševanje metabolizma

Številni čaji vsebujejo učinkovine, kot so katehini in kofein, ki pospešujejo metabolizem. Zeleni čaj je na primer bogat z epigalokatehin galatom (EGCG), ki spodbuja termogenezo in izboljšuje oksidacijo maščob, kar telesu pomaga pri hitrejšem izgorevanju kalorij.

Izgorevanje maščob

Čaji, kot sta zeleni in črni čaj, vsebujejo polifenole, ki spodbujajo izgorevanje maščob, pomagajo pri njihovi razgradnji in uporabi kot vira energije, kar lahko pripomore k izgubi teže.

Zmanjšan apetit

Nekateri čaji, kot je čaj poprove mete, so znani po sposobnosti zaviranja apetita. Poprova meta vpliva na občutek sitosti in vam pomaga, da čez dan zaužijete manj kalorij. Razstrupljevalne lastnosti čajev, kot sta ingverjev in hibiskusov, pomagajo telesu, da se znebi toksinov.

Ti čaji podpirajo delovanje jeter in ledvic ter olajšajo odstranjevanje škodljivih snovi iz telesa.

čaj foto: profimedia LIZA MAJA

Izboljšanje prebave

Znano je, da metin in ingverjev čaj izboljšujeta prebavo, zmanjšujeta napenjanje, blažita krče in pomagata pri učinkovitejši absorpciji hranil, kar lahko pripomore k zdravemu hujšanju.

Kateri so najboljši čaji za hujšanje?

• Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat z antioksidanti in polifenoli, zlasti z EGCG, ki pomaga v boju proti prostim radikalom in zmanjšuje vnetja. Zeleni čaj pospešuje metabolizem in spodbuja izgorevanje maščob, še zlasti med vadbo. Redno uživanje lahko pripomore k zmanjšanju maščobnega tkiva, predvsem v predelu trebuha.

• Črni čaj

Črni čaj vsebuje visoke koncentracije teaflavina in tearubigina, ki imata močne antioksidativne lastnosti in pomagata zniževati slabi holesterol. Črni čaj lahko poveča porabo energije in zmanjša absorpcijo maščob iz hrane, kar pomaga pri izgubi teže, njegov bogati okus in visoka vsebnost kofeina pa pomagata zavirati apetit.

• Peteršiljev čaj

Peteršiljev čaj je bogat z vitamini A, C in K ter minerali, kot sta železo in kalij. Ta čaj zagotavlja močno antioksidativno zaščito, pomaga pri razstrupljanju telesa in podpira zdravje ledvic. Peteršiljev čaj lahko pomaga pri izgubi teže zaradi svojih diuretičnih lastnosti, ki pomagajo zmanjšati zadrževanje tekočine v telesu. Pospešuje tudi metabolizem in zmanjšuje občutek napihnjenosti, kar pomaga pri doseganju in ohranjanju zdrave telesne mase.

čaj foto: profimedia LIZA MAJA

• Ingverjev čaj

Ingver je znan po protivnetnih lastnostih in sposobnosti izboljšanja cirkulacije. Vsebuje gingerol, ki ima termogene lastnosti. Ingverjev čaj poveča termogenezo, kar pomeni, da telo porabi več kalorij. Prav tako zavira apetit in izboljša prebavo.

• Hibiskusov čaj

Hibiskusov čaj je bogat z antioksidanti, vključno z antocianini in flavonoidi, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu. Hibiskusov čaj pomaga uravnavati presnovo lipidov in pomaga nadzorovati telesno težo. Deluje tudi rahlo diuretično, kar pomaga pri izločanju odvečne tekočine iz telesa.

• Metin čaj

Metin čaj ima osvežilne in pomirjujoče lastnosti. Bogat je z mentolom, ki pomaga pomiriti prebavni trakt. Lahko zmanjša občutek lakote in pomaga nadzorovati apetit. Njegova sposobnost izboljšanja prebave in zmanjšanja napihnjenosti prispeva k zdravemu hujšanju.

• Čaj iz kopriv

Koprivin čaj je bogat z vitamini A, C, K in B ter minerali, kot sta kalij in magnezij. Znan je po sposobnosti izboljšanja zdravja kože in krepitve imunskega sistema. Poleg tega, da ima diuretične lastnosti in izloča odvečno vodo iz telesa, lahko čaj iz kopriv izboljša metabolizem in podpira proces izgorevanja maščob. Zato se za ta čaj pogosto odločajo ljudje, ki želijo popraviti svojo težo.

Regratov čaj

Regratov čaj je bogat z vitamini A, C in K ter minerali. Zaradi razstrupljevalnih lastnosti pomembno pripomore k izločanju toksinov iz telesa ter izboljša delovanje jeter in ledvic. Poleg zmanjšanja napihnjenosti lahko izboljša prebavo in metabolizem, kar na splošno podpira izgubo teže.

čaj foto: profimedia LIZA MAJA

Najboljši čas za pitje čaja

Čaje za hujšanje je najbolje piti zjutraj, pred obrokom ali po njem, saj tako izkoristimo njihove prednosti pri pospeševanju metabolizma in zmanjševanju apetita. Zeleni čaj lahko popijete pred vadbo za povečanje energije in izboljšanje zmogljivosti.

Priporočen dnevni odmerek

Priporočljivo je popiti 2-3 skodelice čaja za hujšanje na dan. Pomembno je, da upoštevate priporočeni odmerek, da se izognete možnim neželenim učinkom, kot je prekomerno uživanje kofeina.

prejšnji članek
Pisano in zdravo: Grška testeninska solata
Kulinarika
Pisano in zdravo: Grška testeninska solata
naslednji članek
Boris Dragan: Prvič povsem preznojen, a ne od plesa
Svet slavnih
Boris Dragan: Prvič povsem preznojen, a ne od plesa

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.