nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Oljka - nepogrešljiva v domači lekarni

13. 8. 2023; 04.00
Avtor: S.G./Zarja
olje oljčno
Z oljčnimi listi in oljem nad bronhitis, prebavne težave in sončne opekline.

O oljčnem olju smo že veliko pisali in brali – med vsemi maščobami je najbolj zdravo, če seveda uporabljamo hladno stiskano deviško olje. Uporabljamo surovo za solate, pri kuhanih jedeh je najbolje, da ga prilijemo na koncu, ko odstavimo posodo z ognja. Oljčno olje se najbolje od vseh maščob obnese tudi pri peki, saj je pregreto manj škodljivo za jetra in druge organe. Ne pozabite, da je oljčno olje razlog za zdravo življenje žilavih Sredozemcev. 

Oljčno listje, plodove, predvsem pa olje je treba imeti v vsaki zeleni lekarni! Če smo zaprti, spijmo vsako jutro na tešče žlico ali dve oljčnega olja. Prebava se bo uredila, olje z neverjetno močjo odstranjuje strupe iz celotnega prebavnega ustroja. Nekoliko ga požvrkljamo v ustih, preden ga pogoltnemo.

Če imamo žolčne kamne, spijemo po dve žlici olja zvečer pred spanjem! Bolečine, ki jih povzročajo sečni kamni in pesek, umirimo s po eno žlico olja pred vsemi tremi glavnimi obroki, vztrajati je treba en teden. Namesto ribjega olja lahko dajemo otrokom tudi po majhno žličko oljčnega olja na tešče vsako jutro, obvarovalo jih bo pred rahitisom. Bolečine v ušesu bodo minile, če namočimo v toplo olje kosem vate in ga damo v uho, najbolje čez noč.

Za ponavljajoče se bronhitise in druge težave s pljuči je priporočljiv ta recept: zmešamo četrt litra olja, četrt litra medu in enako količino limoninega soka. Spravimo v tesno zaprto posodo in vzamemo po 2 žlički pred glavnimi obroki, dokler vsega ne porabimo.

Oljčno olje nas sicer ne bo obvarovalo pred sončnimi opeklinami, jih bo pa blažilo, če smo na soncu pretiravali. Zmešamo ga z nekoliko limoninega soka ali jabolčnega kisa in se pošteno namažemo.

Zelo prav bo prišlo oljčno listje, ki ga nabiramo in sušimo prav zdaj, saj je dober dodatek različnim čajnim mešanicam, ki ublažijo metabolni sindrom (tlak, holesterol, maščobe v krvi). Previsok tlak zdravimo takole: osmukamo 20 listov, jih damo v 3 dl vode in tako dolgo kuhamo, da pol tekočine izpari. Pijemo po skodelico pred kosilom in večerjo, zdravilo bo še učinkovitejše, če zraven spijemo še žličko olja. Listje pa je koristno tudi za sladkorne bolnike – vzamemo po žlico razrezanega oljčnega in lovorovega listja (lovor naj bo suh!) in prelijemo z litrom kropa, kuhamo še pet minut, nato lonec odstavimo in po dvajsetih minutah odcedimo. Pijemo po požirkih čez dan, še posebej pred obroki. Čaj lahko izboljšamo s kakšnimi drugimi zelišči.

Nekaj pa je le treba pripomnit: oljčno olje je enako kalorično kot vsa druga, zato ga uporabljajmo v medicinskih količinah – tudi pri kuhi.

prejšnji članek
Jan Plestenjak: Ne moreš se zabavati, ko se ljudje borijo za življenja
Svet slavnih
Jan Plestenjak: Ne moreš se zabavati, ko se ljudje borijo za življenja
naslednji članek
Kaj morate vedeti o pešanju srčne mišice
Zdravje
Kaj morate vedeti o pešanju srčne mišice