Zdravje
 

Pozitivni učinki uživanja mocarele

6. 3. 2024; 13.00
Avtor: V.M.
mocarela

Mocarela mora imeti vonj po mleku ali smetani. foto: Profimedia

Mocarela je dragoceno živilo, ki si ga privoščite brez slabe vesti.

Sir z gladko belo skorjico izvira iz Neaplja, kjer ga v tradicionalni kulinariki pripravljajo iz bivolovega mleka. Pri nas ga boste najpogosteje zasledili sir iz kravjega mleka, ki pa je prav tako izvrsten, vsebuje pa celo manj kalorij kot sir pridelan iz mleka bivolice.

Mozzarella vsebuje aminokislino triptofan, ki izboljšuje razpoloženje in spanec ter blaži lahke oblike depresije. Beli sirček predstavlja odličen vir kalcija, slednji je potreben za ohranjanje zdravih kosti in zob, prispeva pa tudi k delovanju mišic, delovanju prebavnih encimov in normalnemu strjevanju krvi. Mlečni fermenti uravnavajo bakterijsko črevesno floro, zato bo uživanje sirčka blagodejno vplivalo na vaše telo tudi tedaj, ko vas bodo pestile težave z napenjanjem in prebavnimi motnjami.

Si ga lahko privoščite, če hujšate?

Pravzaprav je mozzarella idealno živilo za pripravo manj kaloričnih obrokov, zato ga le vključite na svoj krožnik, če želite shujšati. Vsebuje namreč malo kalorij in skoraj nič maščob! Seveda pa sirček brez posebnega okusa ni povsem osiromašen – vsebuje veliko proteinov, nenasičenih maščobnih kislin, vitamin D in pravo zakladnico kalcija.

Brez skrbi, priljubljeni sir mocarela si lahko privoščite brez slabe vesti.

Brez skrbi, priljubljeni sir mocarela si lahko privoščite brez slabe vesti. foto: Profimedia

prejšnji članek
Njeno razvajanje: Tudi dame lahko pijejo pivo
Kulinarika
Njeno razvajanje: Tudi dame lahko pijejo pivo
naslednji članek
Razbijamo mite o strijah
Moda&Lepota
Razbijamo mite o strijah

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.