Napihnjenost je lahko posledica alergij, kandide, težav s prebavo, zastoja tekočin in neravnovesja črevesne flore. Pri ženskah se ta pojavi tudi zaradi hormonskih sprememb v predmenstrualnem obdobju. Običajno napihnjenost nastane zaradi kopičenja plinov, ki nastajajo v debelem črevesu ob fermentaciji hranil. Včasih stanje tako napreduje, da ostanki hrane, ki jih bakterije fermentirajo, prekrivajo večji del črevesne stene. Tudi, če pojemo preveč bomo obremenili prebavni trakt, kar lahko povzroči motnje v prebavi.
Povprečen človek proizvede približno 0.5-1.5 litra plinov na dan in spušča vetrove približno 10-krat na dan, do 20-krat pa štejemo za normalno.
Najbolj problematična živila so predelani ogljikovi hidrati in maščobe. Poleg tega so med sprožilci za napenjanje tudi gazirane pijače in sladkor, ki v prebavnem sistemu povzročijo razrast glivic, kakršna je kandida, ki je ena najbolj pogostih motilk zdravega prebavnega trakta. Tudi stročnice, krompir in večje količine svežega sadja in zelenjave lahko povzročajo napihnjenost. Dobro se je izogibati tudi kvašenim živilom ali pa smo preobčutljivi tudi na kakšno od sestavin hrane, kot recimo preobčutljivost na gluten. V večini primerov lahko težave rešujete z naravnimi pripravki in s pravilno prehrano, v določenih primerih pa je lahko znak resnejših bolezenskih stanj in je potreben tudi obisk zdravnika.
Najprej vam svetujemo, da prilagodite način prehranjevanja na več manjših dnevnih obrokov. Pri tem je potrebno hrano res dobro prežvečiti. Iz jedilnika izločite hrano, ki napenja oziroma jo uživajte v čim manjših količinah. Če vas kljub temu večkrat muči napihnjenost, si lahko pomagate z naravnimi zelišči, kot so:
- Psilium oz. indijski trpotec. Velja za eno od najstarejših ljudskih rešitev za uravnavanje prebave. Aktivne vlaknine iz lupine semen indijskega trpotca na naraven način pripomorejo k čiščenju črevesja in urejeni prebavi. Redno odvajanje zmanjšuje težave z napihnjenostjo. Piko na i pa doda kombinacija s sokom slive.
- Sliva. Tako kot psilium, tudi sliva velja za eno od najstarejših ljudskih rešitev za prebavo, saj so jo že naše babice poznale kot učinkovino, ki spodbudi odvajanje in deluje kot naravno odvajalo.
- Kamilica. Čaj iz kamilice velja za odlično domačo pomoč pri prebavnih težavah, tudi pri napenjanju in napihnjenosti, saj deluje protivnetno in pomirjevalno.
- Kumina. V zeliščarstvu je pomembna rastlina že tisoče let. Vsebuje veliko karvona, ki učinkovito lajša težave s prebavo.
- Peteršilj. Čaj iz peteršilja blagodejno vpliva na prebavo in prepreči nastajanje črevesnih plinov, pomaga pa tudi pri zastajanju vode v telesu. Spijete lahko dve skodelici dnevno.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.