stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Se danes počutite malce napihnjeni? To je rešitev

25. 12. 2023; 03.00
Avtor: M.Z.
napihnjenost
Le redkim med nami se še ni zgodilo, da se ne bi srečali z neprijetno napihnjenostjo in vetrovi. Če nas te težave stalno spremljajo je potrebno ugotoviti vzrok in kako jih lahko odpravimo. Sicer pa je najpogostejši vzrok za napihnjenost po navadi le posledica napačnih prehranskih odločitev.

Zakaj nastane napihnjenost?

Napihnjenost je lahko posledica alergij, kandide, težav s prebavo, zastoja tekočin in neravnovesja črevesne flore. Pri ženskah se ta pojavi tudi zaradi hormonskih sprememb v predmenstrualnem obdobju. Običajno napihnjenost nastane zaradi kopičenja plinov, ki nastajajo v debelem črevesu ob fermentaciji hranil. Včasih stanje tako napreduje, da ostanki hrane, ki jih bakterije fermentirajo, prekrivajo večji del črevesne stene. Tudi, če pojemo preveč bomo obremenili prebavni trakt, kar lahko povzroči motnje v prebavi.

Povprečen človek proizvede približno 0.5-1.5 litra plinov na dan in spušča vetrove približno 10-krat na dan, do 20-krat pa štejemo za normalno.

Izogibajte se teh živil

Najbolj problematična živila so predelani ogljikovi hidrati in maščobe. Poleg tega so med sprožilci za napenjanje tudi gazirane pijače in sladkor, ki v prebavnem sistemu povzročijo razrast glivic, kakršna je kandida, ki je ena najbolj pogostih motilk zdravega prebavnega trakta. Tudi stročnice, krompir in večje količine svežega sadja in zelenjave lahko povzročajo napihnjenost. Dobro se je izogibati tudi kvašenim živilom ali pa smo preobčutljivi tudi na kakšno od sestavin hrane, kot recimo preobčutljivost na gluten. V večini primerov lahko težave rešujete z naravnimi pripravki in s pravilno prehrano, v določenih primerih pa je lahko znak resnejših bolezenskih stanj in je potreben tudi obisk zdravnika.

Kaj pomaga blažiti napihnjenost?

Najprej vam svetujemo, da prilagodite način prehranjevanja na več manjših dnevnih obrokov. Pri tem je potrebno hrano res dobro prežvečiti. Iz jedilnika izločite hrano, ki napenja oziroma jo uživajte v čim manjših količinah. Če vas kljub temu večkrat muči napihnjenost, si lahko pomagate z naravnimi zelišči, kot so:

Psilium oz. indijski trpotec. Velja za eno od najstarejših ljudskih rešitev za uravnavanje prebave. Aktivne vlaknine iz lupine semen indijskega trpotca na naraven način pripomorejo k čiščenju črevesja in urejeni prebavi. Redno odvajanje zmanjšuje težave z napihnjenostjo. Piko na i pa doda kombinacija s sokom slive.

Sliva. Tako kot psilium, tudi sliva velja za eno od najstarejših ljudskih rešitev za prebavo, saj so jo že naše babice poznale kot učinkovino, ki spodbudi odvajanje in deluje kot naravno odvajalo.

- Kamilica. Čaj iz kamilice velja za odlično domačo pomoč pri prebavnih težavah, tudi pri napenjanju in napihnjenosti, saj deluje protivnetno in pomirjevalno.

- Kumina. V zeliščarstvu je pomembna rastlina že tisoče let. Vsebuje veliko karvona, ki učinkovito lajša težave s prebavo.

- Peteršilj. Čaj iz peteršilja blagodejno vpliva na prebavo in prepreči nastajanje črevesnih plinov, pomaga pa tudi pri zastajanju vode v telesu. Spijete lahko dve skodelici dnevno.

Aktivne vlaknine iz lupine semen indijskega trpotca na naraven način pripomorejo k čiščenju črevesja in urejeni prebavi.

prejšnji članek
Rebrca z zeliščnim likerjem
Kulinarika
Rebrca z zeliščnim likerjem
naslednji članek
Razvajajte najbližje z mini čokoladnimi kolački
Kulinarika
Razvajajte najbližje z mini čokoladnimi kolački
#nasazenazenska
nasazenazenska