Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Shiatsu – več kot le masaža

15. 7. 2016; 09.30
Avtor: Helena Primic / Bodi zdrava
masaža
Shiatsu je terapevtski način zdravljenja. Obravnava celega človeka, k njemu pristopa holistično. Ne gre samo za pritiske, gnetenje in raztezanje, obravnava tudi čustveno in duhovno raven.

»Obravnava shiatsu je najučinkovitejša pri hormonskih težavah in boleznih psihosomatskega izvora. Pa tudi takrat, ko imamo težave, katerih vzrokov ne morejo ugotoviti niti zdravniki. Prav tako čudovito in včasih skoraj čudežno shiatsu deluje na težave ljudi s posebnimi potrebami, zelo blagodejna tako za mamo kot otroka pa je tudi v nosečnosti, med in po porodu,« je povedala Anja Furlan, diplomirana terapevtka shiatsu in začetnica vpeljevanja masaže shiatsu v slovenske porodnišnice. Kot je povedala sogovornica, je namreč dokazano, da so otroci, katerih mame so med nosečnostjo hodile na masažo shiatsu, bolje razviti, imajo večjo težo in tudi po porodu manj jokajo.



Pritiski in raztegi

Masaža shiatsu, ki sloni na tradicionalni kitajski medicini, je več kot le masaža telesa. V tujini jo označujejo kot delo s telesom (angleško bodywork), saj se v nasprotju z drugimi masažnimi tehnikami ne osredotoča le na telo, temveč išče povezave med čustvenim in psihičnim doživljanjem človeka ter fizičnim telesom in bolezenskimi znaki. »Pri obravnavi terapevt shiatsu pritiska na določene točke (meridijane) in izvaja določene raztege telesa, s čimer pozitivno vpliva tako na telo, gibalni aparat kot na energijske pretoke v telesu,« je pojasnila Furlanova, ki je diplomo terapevta shiatsu pridobila na prestižnem Evropskem inštitutu za shiatsu E. S. I. v Münchnu. Pri nas napotnice za masažo shiatsu žal (še) ni mogoče pridobiti, toda v najrazvitejših evropskih državah, kjer priznane komplementarne zdravstvene metode z uradno medicino dobro sodelujejo – v Avstriji, Nemčiji in Švici –, pa je terapija shiatsu popolnoma ali vsaj delno vključena v javni zdravstveni sistem.

Za vsakogar

»Shiatsu se lahko izvaja kadar koli in je primeren za vsakogar, če le ima terapevt dovolj znanja. Dobro izobražen terapevt shiatsu bo znal svoje delo ustrezno prilagoditi vsakemu človeku. Ravno zato je shiatsu ena od tehnik, ki so se v tujini uveljavile tudi v zdravstvu,« je pojasnila sogovornica in dodala: »Shiatsu se pogosto in učinkovito izvaja z ljudmi s posebnimi potrebami, nosečnicami in porodnicami, z umirajočimi ljudmi, ljudmi po operacijah in poškodbah ter celo bolniki, ki so na kemoterapiji.« Shiatsu je tako primeren tudi za otroke, in to že od rojstva naprej. Kot je povedala Furlanova, je idealno, da se nekaj osnovnih prijemov shiatsu naučita mama in oče, ki potem s pomočjo napotkov terapevta shiatsu sama izvajata obravnavo shiatsu na svojem otroku. »Mamin dotik je pogosto tisti, ki lahko dela čudeže, še posebno če je podprt s pozitivnimi učinki shiatsu,« je prepričana terapevtka shiatsu, ki masaže shiatsu in različne vaje za ravnotežje, zbranost in sprostitev izvaja tudi v različnih centrih za usposabljanje invalidov.

Podpira jin v nosečnosti



V nosečnosti v ženski prevladuje energija jin, ki poleg tega, da skrbi za rast otroka in njegovo dobro preskrbljenost, nosečnici omogoča, da se obrne vase in umiri svoje dejavnosti ter se tako aktivno pripravlja na prihod otroka. »V nekaterih starodavnih plemenih so se ženske v tem času povsem odmaknile od ostale družbe in odšle živet v gozd. Ker pa je to danes praktično nemogoče, je terapija shiatsu zelo dober pomočnik, saj noseči ženski pomaga, da se nauči umiriti, kar pozitivno vpliva tudi na preprečevanje preeklampsije, visokega krvnega tlaka in razbijanja srca,« je pojasnila Furlanova, ki ima poleg specializacije za shiatsu z ljudmi s posebnimi potrebami opravljeno tudi specializacijo za shiatsu z nosečnicami in porodnicami. »Med porodom se terapevt shiatsu osredotoča predvsem na pritiske določenih točk, ki spodbujajo popadke, odpiranje materničnega vratu, delujejo protibolečinsko in skrbijo za umirjenost ter sproščenost mame in otroka. Terapevt med porodom seveda nudi tudi čustveno oporo, ki je lahko bistvena za lepo porodno izkušnjo. Prav tako pa se shiatsu lahko nadaljuje takoj po porodu: najprej se ženski s pritiski na določene točke pomaga izločiti posteljico, pozneje pa lahko pozitivno vpliva na pretok in proizvajanje mleka,« je povedala sogovornica, ki v Porodnišnici Postojna redno spremlja porodnice, strokovno pa sodeluje tudi z drugimi porodnišnicami.

Prvi terapevti shiatsu so bili slepi

Korenine shiatsuja segajo v starodavno Japonsko, ko so slepi ljudje – pri katerih se naravno razvije boljši občutek za tip, ki je zelo pomemben za terapevta shiatsu, saj z njim hkrati diagnosticira in obravnava pacienta – potovali iz vasi v vas in s shiatsujem pomagali ljudem z različnimi težavami.

Poslušajte svoje telo

Po masaži oziroma terapiji shiatsu, ki se izvaja na oblečeno telo (oblecite se v udobna oblačila in sveže nogavice), so nekateri zelo utrujeni, nekateri pa prekipevajo od energije. Terapevti shiatsu zato priporočajo, da po masaži svoje dejavnosti prilagodite počutju in si vzamete dovolj počitka, če vam tako narekuje telo.

prejšnji članek
Oba močno razočarana, sedaj pa skupaj
Svet slavnih
Oba močno razočarana, sedaj pa skupaj
naslednji članek
Nekdanja županja o hčerki povedala takšno resnico
Svet slavnih
Nekdanja županja o hčerki povedala takšno resnico
#nasazenazenska
nasazenazenska