Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, padle tožbe in ovadbe

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Otroku hrano pripravite sami

13. 8. 2016; 03.00
Avtor: Matic Slapšak/Bodi zdrava
Otroku hrano pripravite sami
Obstajajo mamice, ki kar tekmujejo med seboj, katera bo svojemu malčku kupila dražjo kašico najbolj zvenečega proizvajalca otroške prehrane, ki je seveda izdelana iz eko in bio pridelanih živil.

Gosta hrana – kdaj?

Uvajanje goste hrane je tako za starše kot za otroke zelo pomembno. Mnenja, kdaj je pravi čas za ta pomemben korak, so različna. Nekateri pravijo, naj otrok začne uživati gosto hrano, ko ima kakšen zob, drugi pravijo, da je meja šest mesecev, tretji trdijo, da bo otrok sam pokazal, kdaj si želi spremembe. Torej, ko bo enkrat začel kazati na hrano na krožniku starejših bratov in sester oziroma na vaš krožnik, mu le pogumno ponudite primerno ohlajeno žličko hrane, ki jo lahko poje.

Otrok, star šest mesecev, bo seveda najprej užival bolj ali manj pretlačeno hrano, v kateri pa z vsakim tednom pustite kakšen košček več, ponudite mu kruh, kakšen krhelj sadja, saj mnogi otroci z drgnjenjem tako tudi blažijo bolečine ob izraščanju zob. Vsekakor pa bodite previdni, da otrok ne odgrizne prevelikega kosa hrane in se ne začne dušiti!

Izbor

In potem za večino staršev sledi šok, ko stopijo v katero od trgovin, kjer prodajajo hrano za malčke, in obstanejo pred policami, ki se šibijo pod težo kozarčkov s pripravljenimi kašicami v vseh mogočih kombinacijah in za različne starosti, nedaleč stran pa so seveda še škatle s kašicami, ki jih zmešamo in pripravimo z vodo ali mlekom. Kaj izbrati? Kaj bo otrok jedel? Sadje, zelenjavo, krompir, meso, testenine, mešanico enega in drugega in tretjega … Najpogostejša napaka je, da starši kupijo večjo količino različnih izdelkov na zalogo in potem z vsako odprto kašico obupano ugotavljajo, da otroku ni všeč. Pogrejejo jo lahko (načelno) le enkrat, potem pa roma v smeti. In z vsako na pol pojedeno kašico proč vržejo tudi nekaj evrov.

Namig: Preden hrano ponudite otroku, jo poskusite še sami. Vam je všeč?

Rešitev je na dlani

Hrano začnite svojemu malčku pripravljati sami! Otroka boste hranili z najboljšimi polnovrednimi sestavinami, ki lahko prihajajo celo z domačega vrta, in posledično boste natančno vedeli, kaj vaš otrok je. Obrok lahko najprej skuhate v poskusni različici, da se najprej sami prepričate glede okusa, in ga potem ponudite tudi svojemu malčku, ki vam bo hitro pokazal, ali mu je jed všeč ali ne. Potem seveda lahko marsikatero jed skuhate kar na zalogo, razdelite na obroke in vse skupaj zmrznete in po potrebi jemljete iz zamrzovalnika ter jed pogrejete bodisi na štedilniku bodisi v mikrovalovni pečici.

Namig: Ne bodite izbirčni, saj ste vi otrokov največji zgled.

Lahko ste prepričani, da bo otrok veliko rajši jedel doma pripravljen obrok, saj ga boste pripravili po svojem oziroma njegovem okusu, hrana bo imela naravnejši in polnejši okus, in če imate dovolj časa, se s hrano še malo 'poigrajte' in mu jo kdaj postrezite v kakšni obliki – naj bo to obraz, avto, ladja, hiša, roža ali kaj povsem vašega. Tako pri kuhanju kot pri postrežbi se prepustite domišljiji, in če boste, ko bo otrok malo zrasel, v proces priprave jedi vključili še njega, se bosta prav odlično zabavala, vi pa boste storili zelo pomemben korak na poti k samostojnosti. Otroci, naj so še tako majhni, si zelo dobro zapomnijo in vaš mali pomočnik bo kje v svojem igralnem kotičku kmalu začel tudi sam pripravljati slastne jedi.

Literatura

Vam morda zmanjkuje zamisli? Pokukajte na spletno stran kakšnega vrtca, kjer imajo kot po pravilu objavljene jedilnike za obe starostni skupini, in presenečeni boste, kako izbrano in raznovrstno hrano uživajo v nekaterih slovenskih vrtcih. Na voljo vam je seveda tudi veliko različnih kuharic in priročnikov, mi smo se zaljubili v knjigo Najboljša doma narejena otroška hrana na svetu (Karin Knight, Tina Ruggiero, izdala jo je Založba BP), v kateri najdete več kot dvesto slastnih in zdravih receptov za malčke od 6. do 23. meseca, večino pa lahko pripravite v manj kot desetih minutah.

prejšnji članek
Bodite urejene kot Francozinje
Moda&Lepota
Bodite urejene kot Francozinje
naslednji članek
Kako negujemo cvetlični vrt v vročini
Zdravje
Kako negujemo cvetlični vrt v vročini
#obraziavenija
obraziavenija