Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pozdrav soncu, pozdrav pomladi!

21. 3. 2016; 10.00
Avtor: Mateja Bevk
joga
Zdaj res ni več dvoma: pomlad je skoraj že tu in že jo lahko vohamo. Kaj ko bi ji pripravili dobrodošlico? Jo pozdravili na prav poseben način - z jogijsko vajo pozdrav soncu? Naučiti se moramo le 12 preprostih položajev in že lahko uživamo vse njene koristi.

Za jogijsko vajo pozdrav soncu je značilno, da telesu daje energijo, uglasi dihanje, poveča učinkovitost imunskega sistema, prav tako spodbuja prebavo.

Pri izvajanju posameznih faz pozdrava soncu je bolj kot natančnost gibov pomembno dihanje, ki naj bo globoko, s celimi prsmi in v enakomernem ritmu, usklajenem z gibi.

Ko je telo iztegnjeno, je čas za vdih, ko se sklanjamo, pa za izdih. S tem telo sprostimo, umirimo in mu damo fleksibilnost, ki jo potrebujemo za nov dan.
Vaja je primerna za vsakogar, zanjo ne potrebujemo posebne opreme (oblečeni bodimo v udobna oblačila, v katerih nam ne bo prevroče) in jo lahko izvajamo vse dni v letu, ne samo spomladi. Najboljše jo je izvajati še pred zajtrkom (prej popijemo kozarec mlačne vode), in sicer tako, da smo obrnjeni proti vzhodu, proti soncu.


Stojte vzravnano, noge so skupaj, roke so v molitvenem položaju -komolci so ob telesu, dlani se dotikajo druga druge pred prsnim košem. Pete naj bodo kot ukoreninjene v tla, ramena pomaknite nazaj, vrat spustite na prsi in izdihnite.
Vdihnite in dvignite roke nad glavo. Dlani so združene v molitvenem položaju, zgornji del telesa nagnite čim bolj nazaj.
Izdihnite skozi nos, razdružite roke in se počasi spuščajte navzdol, dokler z dlanmi ne dosežete tal. Če vas v kolenskem sklepu zateguje, noge rahlo pokrčite.
Vdihnite. Levo nogo iztegnite nazaj, koleno naslonite na  tla. Desno koleno istočasno upognite, dvignite glavo in poglejte v strop.
Zdaj za trenutek zadržite dih. Iztegnite desno nogo in dvignite zadnjico tako, da telo tvori trikotnik. Glavo obrnite navznoter, pogled naj bo usmerjen v vaše noge.
Medtem ko izdihujete, spustite kolena in brado na tla. Z dlanmi se upirajte ob tla tako, da bosta trebuh in medenica ostala rahlo dvignjena.
Vdihnite. Iztegnite roke in dvignite zgornji del telesa. Pogled usmerite v strop.


Izdihnite in znova ponovite položaj pod zaporedno številko 5. Pete in glavo potisnite proti tlom, zadnjico pa dvignite visoko v zrak.
Vdihnite in ponovite položaj pod številko 4, le da zamenjate nogi. Zdaj dvignite levo nogo in jo prislonite ob prsni koš. Desna noga je iztegnjena, koleno je na tleh. Med izdihom postavite nogi drugo ob drugo. Roke so na tleh, obraz pa čim bolj ob nogah. Enako kot pri položaju pod št. 3.
Vdihnite. Krog vaj pozdrava soncu se počasi zaključuje. Ponovite še položaj pod zaporedno številko 2. Telo je najprej vzravnano, potem pa dvignete roke navzgor in se usločite nazaj.

Tako, pa smo končali. Izdihnite. Vzravnajte telo, roke spustite v molitveni položaj.

Zagotovo se počutite boljše, baterije so napolnjene. Morda lahko še enkrat ponovite cel krog?

prejšnji članek
Šok! Intimne fotografije slavne pevke krožijo po spletu!
Svet slavnih
Šok! Intimne fotografije slavne pevke krožijo po spletu!
naslednji članek
Strta voditeljica o tistem usodnem večeru
Svet slavnih
Strta voditeljica o tistem usodnem večeru