pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Imate skrivnosti? Odlično!

26. 3. 2016; 11.45
Avtor: Mateja Blažič/revija Bodi zdrava
skrivnost

Sami odločamo o tem, komu bomo razkrili kateri del sebe.

Dolgo je veljalo, da nekaj, kar skrivamo pred drugimi, težko obleži na duši. Zdaj so psihologi dognali, da je ravno nasprotno – nekaj malih sladkorčkov potrebuje vsak od nas.

Ko smo bili otroci, smo bili 'namazani z vsemi žavbami', kar pomeni, da smo pogosto skrivali pred starši, kar smo ušpičili – pa naj je šlo za 'krajo' piškotov iz shrambe ali laž, da spimo, ko smo v resnici s svetilko brali pod odejo. Prav zaradi tega se naše telo na skrivnosti tudi v odraslosti odziva na laži in zahrbtnost, kot si je zapomnilo iz otroštva. 

Skrivnosti nam dajo možnost, da odkrijemo, kdo v resnici smo. 

Zadržati zase je človeško 

Ali so skrivnosti torej nekaj, kar bi morali spraviti na plan, ali je pomembno in koristno, da jih imamo, se sprašujejo psihologi. Strinjajo se, da jih imamo vsi, nihče ni samo odprta knjiga, brez cenzure. Ravno nasprotno dokazujejo raziskovalci – vsi celo potrebujemo skrivnosti. Ohranjanje skrivnosti je namreč izredno pomembno orodje naše duše za ohranjanje ravnovesja in postavljanje meja med zunanjim in notranjim svetom, med seboj in drugimi. Do tu in nikamor dlje ne smejo. Ravno ta razlika med bližino in razdaljo, zasebnim in javnim nas dela individualne. Samo tako lahko odkrijemo, kdo smo.

Začne se že pri štirih letih, ko opazimo mejo med seboj in drugimi in začnemo nadzorovati svoje okolje, tako kot na primer možnost, da rečemo ne. In postane nam jasno, da vemo stvari, ki jih naši starši ne. Za izoblikovanje naše osebnosti je namreč še kako pomembno, da se naučimo molčati, zadržati nekaj zase in tega ne deliti navzven.

S skrivnostmi pokažemo meje

Predvsem starši najstnikov ugotavljajo, da se njihov otrok spreminja v tujca. Vznemirja jih, kadar se najstnik zapira v sobo, klepeta samo s prijatelji in ne deli nobenih informacij o sebi – na primer, kdaj piše test iz matematike. A na amsterdamski univerzi so pokazali, da najstnikom prav to pomaga do čustvene samostojnosti. Kar je za starše nočna mora, je za najstnika obdobje, v katerem najde sebe. Ne bo več slepo sledil vsemu, ampak zadeve pretehtal in se odločal, se naučil zaščititi svojo intimnost ter gradil svojo zunanjo podobo, s katero se želi kazati v svetu.

V odraslosti vam skrivnosti večkrat pomagajo, kadar ste se želeli čemu izogniti ali kaj obiti. Tako na primer šefu rečete, da ste imeli gripo, čeprav je šlo v resnici za ginekološke težave.

V medsebojnih odnosih pa nas skrivnosti ščitijo pred prizadetostjo in varujejo naš družbeni položaj – vaši prijateljici ni treba vedeti, da vam gre njen novi fant na živce. Dokler lahko skrivnost nadzorujemo in vemo, da deluje v naš prid, kot ščit za našo celovitost, je lahko življenje zaradi nje veliko preprostejše. Tedaj je modrejše in taktično ostati tiho kot tvegati.

Skrivnosti in prijateljstvo

Pri prijateljstvu veljajo malce drugačna pravila, saj hitro postane narobe, če smo preveč skrivnostni. Raziskovalci so opazili, da so testne osebe pokazale znake čustvenega stresa, če so jim nekaj zamolčali. Hkrati so potrdili, da se ljudje, ki živijo s temnimi skrivnostmi in se trudijo, da te ne bi prišle na dan, spoprijemajo s povečanim tveganjem za depresijo ali za težave srca in krvnega obtoka.

Po drugi strani so amsterdamski raziskovalci odkrili, da nas razkrite skrivnosti lahko naredijo bolj zdrave, saj so kot most, ki povezuje dve osebi. Dognali so tudi, da skrivnost povemo najmanj eni osebi, kar okrepi odnos.

Kaj pa pri ljubezenskih odnosih? Užaljeni smo, če partner kaj skriva pred nami, očitamo mu, da ni iskren. A znanstveniki pravijo, da je koristno kakšno malenkost ohraniti zase, dokler seveda ne gre za laži in prevare.

Če se sprašujete, ali bi razkrili svojo skrivnost, se poglobite vase: bi mi dobro delo, če povem? Druga možnost pa je seveda, da se zaupate svojemu dnevniku, ki vas ne bo nikoli izdal in povedal naprej.



prejšnji članek
Preden postanete očka, morate vedeti…
Zdravje
Preden postanete očka, morate vedeti…
naslednji članek
Zaskrbljeni Harrison Ford z živci čisto na koncu
Svet slavnih
Zaskrbljeni Harrison Ford z živci čisto na koncu
#obraziavenija
obraziavenija