1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Je ljubezen ena izmed oblik norosti?

5. 4. 2016; 05.45
Avtor: A.P.
par 5
Ste že bili zaljubljeni? Je bila ljubezen tako velika, da ste mislili, da vam bo srce skočilo iz telesa? Ni minila niti minuta, da ne bi pomislili na njega? Če vam je vse to znano, se lahko zavedate, da niste edini.

Zaljubljenost je najboljši in najhujši občutek. Je občutek, zaradi katerega bi naredili vse, s čimer se naš razume zagotovo ne bi strinjal. Čeprav se zavedamo, da nekatere stvari, ki jih počnemo nimajo smisla, če smo se zaljubili v nekoga, ki ni najboljša izbira, si ne moremo pomagati. Občutek je prisoten.

Aktivnosti določenih področji možganov so manjši med zaljubljenostjo

Stari Grki niso bili daleč od resnice, ko so zaljubljenost enačili z norostjo. Fiziološko gledano, kadar smo zaljubljeni (globoko, noro in iskreno) so aktivirana enaka področja možganov, kot takrat, ko smo pod vplivom drog (kokain, opiati). Prav zaradi tega ni nenavadno, da nam ob prisotnosti določene osebe zmanjkuje zraka, čutimo evforijo in močna čustva. Odlično, kajne?

Na žalost se je pokazalo, da obstajajo tudi področja možganov, katerih delovanje je med zaljubljenostjo manjše. V trenutkih zaljubljenosti gledamo svet in ljubljeno osebo z barvastimi očali in tako preslišimo del možganov, ki je odgovoren za kritično mišljenje. Z drugimi besedami, - če našega izbranca smatramo za najbolj popolno bitje na celem svetu, obstaja verjetnost, da smo vse skupaj malo precenili (sveže zaljubljeni se s tem zagotovo ne bodo strinjali).


Ali lahko zaljubljenost traja celo življenje?

Vemo, da je občutek zaljubljenosti odličen in kako dobro bi bilo, če bi lahko trajal vse življenje. V nekem trenutku si vsi snamemo barvasta očala in vidimo osebo, v katero smo zaljubljeni, tako kot je – z vsemi slabostmi in vrlinami. Vidimo, da ima naš partner presuhe noge, pivski trebušček, da partnerica zjutraj ne izgleda kot da bi prišla z modne piste. To je prelomni trenutek v katerem se zavestno odločimo, če bomo z nekom ostali v razmerju ali ne. Če ugotovimo, da ima ta oseba veliko kvalitet in vrlin, zaradi katerih si jo še vedno želimo v našem odnosu, se bo začel razvijati bolj globok odnos.

Ko prenehamo biti zaljubljeni, lahko ugotovimo, da so razlike med partnerji prevelike in da naš princ na belem konju vendarle nima take osebnosti, kot bi si želele. Takrat se aktivira predel možganov za kritično razmišljanje, s pomočjo katerega vidimo jasno situacijo. Ponavadi nam je čudno, da tega nismo že prej opazili.

Najbolje je, da se prepustite toku, saj ljubezni ne morate prisiliti, da pride hitro. Kot bi rekel Murphy: ''V ljubezni je potrebno trikrat globoko vdihniti in trikrat dobro premisliti in šele potem narediti neumnost, ki smo jo že na začetku nameravali storiti. '' Vse se zgodi z razlogom, kajne?

prejšnji članek
Ali ste vedeli, za kaj vse jo lahko uporabljate?
Življenjski slog
Ali ste vedeli, za kaj vse jo lahko uporabljate?
naslednji članek
Ali je to ljubezen ali navada?
Zdravje
Ali je to ljubezen ali navada?
#nasazenazenska
nasazenazenska