Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Izberite pravo jogo zase

9. 4. 2016; 02.45
Avtor: M. Kralj
Izberite pravo jogo zase
Se želite naučiti umiriti misli, pregnati stres in obenem razgibati telo? V pomoč vam bo stara vzhodnjaška veščina, ki se pojavlja v mnogo različicah. Joga. Oblik je veliko, zato vam predlagamo, da se odločite za tisto, ki ustreza vašemu življenjskemu slogu.

Aerial* vadba

Vam življenje obrne na glavo, in to dobesedno. In zakaj vadba, če govorimo o tipih joge? Zato ker obstaja pet različnih načinov vadb, katerih središče je sicer tradicionalna joga, a so se razvile vsaka v svojo stran, s poudarki na različnih stvareh – vsem pa je skupno, da se dogajajo v suspenziji, torej na orodjih, obešenih s stropa. Tako med aerial vadbo spadajo:
- aerial flow, primerna za začetnike in vse tiste, ki v zraku iščejo lahkotno zabavo, raztezanje in krepitev telesa,
- aerial flow 2 se navdihuje v sodobni jogi vinyasa flow, pri kateri sta dihanje in gibanje popolnoma usklajena,
- aerial power je bolj energična, saj s poudarkom na akrobatiki in fitnesu krepi telo ter povečuje fizično moč in koordinacijo,
- joga unnata aerial je unikatna kombinacija tradicionalne joge s cirkuško akrobatiko, v kateri najdemo tudi pranajamo in meditacijo,
- cirg fit je igriv krožen trening, tako kot vse druge vadbe primeren za vsakogar, ne glede na predznanje in fizično pripravljenost.
Aerial jogo sicer poznamo tudi kot zračno ali visečo jogo.
*Aerial pomeni 'zračen' oziroma 'v zraku'.

Detox* joga

V življenju človeško telo ves čas absorbira in kopiči strupe (toksine). Zato so razvili posebno zvrst joge, katere namen je razstrupljanje ter s tem boljše počutje in bolj zdravo življenje. Toksini v naše telo ne prihajajo le od zunaj, ampak jih proizvaja tudi naše telo samo ter so naravna posledica prebavnih procesov in dihanja. Nezdrava prehrana in stres upočasnita naravne razstrupljevalne naloge telesa, kar vodi do različnih bolezni. Vadba joge in prehrana na rastlinski osnovi – četudi le občasno – izboljšata prebavo in zbranost ter zmanjšujeta maščobne obloge. Detox joga poteka tako, da z vadbo določenih asan (položajev) v pravilnem zaporedju telesu naravno pomagamo pri procesu razstrupljanja. Vadba detox joge ima veliko prednosti, in sicer razstrupljanje telesa, hitrejšo izgubo odvečnih kilogramov in ublažitev celulita, krepitev in večjo gibljivost telesa, odpiranje čaker, pomoč pri zdravljenju starih telesnih poškodb, spodbujevalno deluje na limfni sistem ter umirjanje uma in zavedanje telesa. Po vadbi se zaužije ingverjev napitek, ki dodatno ogreje in razstrupi telo.


*razstrupljanje

Genjoga

Genjoga je svetovna novost na področju joge, kjer se program joge pripravi na podlagi vaše genetske analize in zdravstvenega stanja. Na podlagi genetske analize, ki je narejena po vašem zapisu DNK in ki pokaže, katere so posebnosti in šibke točke v vašem organizmu, naredijo program, ki je prilagojen samo vam ali vaši družini. Joga se nato izvaja pod vodstvom mednarodno akreditiranih učiteljev joge z dolgoletnimi izkušnjami na vašem domu ali v joga studiu. Celoten program je zasnovan na modernih odkritjih medicinske genetike in tradicionalnih znanjih joge, ki vam pomagajo, da v svoje življenje vnesete pozitivno energijo in se osredotočite na vaje, ki so pripravljene posebej za vas.

Hot joga*

Je joga, ki jo izvajate v ogrevanem prostoru. Je serija petdesetih položajev hatha joga, ki načrtno zdravijo um in telo od znotraj navzven. Ti položaji okrepijo, podaljšajo, učvrstijo in obnovijo vsako mišico, kito in vez v vašem telesu, izboljšanje splošnega počutja pa boste občutili že po prvi vadbi. Hot joga vzdržuje zdravo telo in um, pomaga preprečevati in zdraviti kronične bolezni, težave s hrbtenico in stres. Redna vadba zagotavlja harmonično oblikovanje telesa in mladosten videz. Prostor pri vroči jogi je z infra paneli ogret na 37 stopinj Celzija in ima od 50- do 60-odstotno vlažnost. To so optimalni pogoji za pospeševanje vseh telesnih nalog: telo se ogreje, pospešita se cirkulacija in razstrupljanje. Hot joga tako ugodno vpliva na izgubo teže in oblikovanje mišic, pravilno dihanje in s tem na kapaciteto pljuč, gradi moč in prožnost, ravnotežje in vzdržljivost, odpravlja težave s hrbtenico, izboljša spanje, povečuje gibljivost sklepov ter razstruplja in čisti telo. Primerna je za vsakogar, ne glede na zmogljivost in tip telesa. Preprosto se postavite v položaj po svojih trenutnih zmožnostih, kot pri vsaki drugi telesni dejavnosti pa vam gre z vsako vadbo bolje.


*vroča joga

Joga nidra

Reče se ji tudi jogijsko spanje oziroma stanje dinamičnega spanca, izhaja iz tanter in je močna tehnika, s katero se naučite zavestno sproščati. Je tehnika sproščanja in tehnika vizualizacije s pretokom energije po vsem telesu. Med njenim izvajanjem je najbolje sedeti ali ležati v udobnem položaju. Jogo nidra lahko izvajate brez kakršnega koli vodenja, tako da pozornost usmerite na različne dele telesa in se jih zavedate, prodajajo pa jo tudi na zgoščenkah in DVD-jih. Ta izredno preprosta tehnika vam pomaga pred spanjem sprostiti telo in misli.

Joga za hormonsko ravnovesje

Po 35. letu začne raven ženskih hormonov v telesu počasi upadati in se niža vse do vstopa v menopavzo okrog 50. leta. V življenje večine žensk ta sprememba prinaša mnoge težave in bolezenske znake, ki so lahko bolj ali manj izraziti, v mnogih primerih celo tako nevzdržni, da se odločijo za nadomestno hormonsko zdravljenje. Poleg telesnega slabega počutja, poslabšanja kože in las se sprememba odraža tudi v duševnosti, nezadovoljstvu, stresu, vzdražljivosti … Joga za hormonsko ravnovesje, ki jo je zasnovala prof. Dinah Rodrigues iz Brazilije, je učinkovita alternativa za lajšanje vseh vrst težav, ki jih povzročajo hormonska nihanja. Joga, ki jo poznamo tudi pod imenoma hormonalna ali hormonska joga, namreč blagodejno vpliva na žensko telo in žleze z notranjim izločanjem (predvsem hipofizo, ščitnico, nadledvične žleze in jajčnike) ter s tem lajša prehod v obdobje menopavze. Nekateri jo svetujejo tudi mlajšim ženskam, ki imajo težave z zanositvijo, nerednimi menstruacijami itd.

Leteča joga

Lahko bi ji rekli tudi akrobatska joga, saj zanjo potrebujete partnerja, ki pa je lahko tudi vaša prijateljica. Leteča joga združuje moč in samozavest akrobatike ter samoraziskovanje in senzitivnost joge. V vaš vsakdan vnaša prakso sodelovanja, prepuščanja, zaupanja in komunikacije. Vaje v paru vas bodo izzvale, da se naučite pametno uporabljati telo in izraziti svoje potrebe. V dvoje je iskanje ravnotežja v položajih in prehodih še kako zanimivo, zabavno in navdihujoče. Na spletu jo boste našli tudi pod imenom joga v paru, akrojoga ali partner joga.

Terapevtska joga

Pri terapevtski jogi gre za kombinacijo integralne joge, meditacije, dihalnih tehnik, tehnike zavestnega dotika in (samo)masaže. Združuje različne nežne položaje in položaje, ki se izvajajo s pomočjo podprtih delov telesa (z blazinami, odejami, različnimi predmeti), kar vsakemu posamezniku omogoča, da najde zase najbolj optimalen položaj sprostitve. Položaji nudijo možnost oblikovanja brezmejnega, a popolnoma varnega prostora za misli, čustva, občutke, zaznave in spomine, da privrejo na površje, se sprostijo in vas popeljejo v raziskovanje in opazovanje le-teh. Poudarek terapevtske joge je tako na uravnoteženi kombinaciji telesa, uma in duha in predvsem na tem, da čas in umirjenost delata za vas. Vezivno tkivo, najbolj obsegajoči del v telesu, ki obdaja in povezuje vse celice v telesu, celice z organi, organe z mišicami in te naprej s kostmi, se lahko sprosti in zadiha. Terapevtska joga vas odpelje v mir, sprostitev in umiritev ter telesu dovoli, da obnovi vse tisto, česar prej ni zmoglo. Na redni vadbi terapevtske joge se boste bolj spočili, kot da bi bili na dolgih počitnicah, resnično napolnili baterije in omogočili svojemu organizmu najbolj prvovrstno stopnjo regeneracije in samozdravljenja. Terapevtska joga je primerna in blagodejna za vsakogar: za najbolj utrujene, najbolj nefleksibilne, najbolj poškodovane, najbolj bolne, najbolj čustveno šibke in hkrati za čisto vse, ki želite odkriti novo vesolje dobrega počutja, prerojene vitalnosti in stika s svojim organizmom.

prejšnji članek
Vsaka si ga želi
Zdravje
Vsaka si ga želi
naslednji članek
Manj hrane, manj hranil
Zdravje
Manj hrane, manj hranil