nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Poiščita skupni jezik v postelji

15. 3. 2020; 03.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
sleeping-1159279_1920
Pa ne mislimo na spolnost, ampak na spalno kompatibilnost.

Ljudje imamo namreč različne spalne navade, in ko si začnemo deliti posteljo (in spanec) z drugo osebo, lahko nastane kar nekaj težav s spanjem. Za spanje pa vemo, kako pomembno je za naše fizično in psihično zdravje. A se da še tako neskladne načine spanja uskladiti.

Kakovosten spanec je dandanes težko doseči že sam po sebi

Živimo pač v stresnem svetu, ki ga prežema še ogromno elektronskih motenj, zato trden spanec ni samoumeven. Po zadnjih raziskavah ženske v povprečju težje in slabše zaspijo, poleg tega pa prav tako veliko bolj občutijo posledice pomanjkanja spanja. Seveda se vse to lahko še poslabša, če nam nočni spanec otežuje partner, s katerim delimo posteljo. Pa ne namenoma. Ko posteljo začnemo deliti, je povsem logično, da se moramo marsičemu prilagoditi. Ljudje imamo namreč različne spalne navade – hodimo spat ob različnih urah, spimo pri različni temperaturi in svetlobi … – in te navade lahko našemu partnerju onemogočajo kakovostno spanje. A se zaradi njih še ni treba seliti vsak v svojo spalnico. Da se jih rešiti.

Ne morete spati zaradi partnerjevega smrčanja

Po nekaterih podatkih naj bi smrčalo kar 37 milijonov ljudi. Večinoma moških. Smrčanje večinoma nastane kot posledica uživanja alkohola, prenajedanja in spanja na hrbtu, z leti pa se še poslabša. Smrčanje partnerja je eden najpogostejših vzrokov za pomanjkanje spanja, kjer pa včasih tisti, ki smrči, ne more kaj dosti spremeniti. Če je vzrok za smrčanje hrana, potem se s partnerjem dogovorita, da pred spanjem ne bo užival alkohola in pretežke hrane. Priporočljiv je tudi obisk strokovnjaka, saj je smrčanje lahko znak obstruktivne apneje med spanjem – stanja, ko med spanjem večkrat za kratek čas prenehate dihati. Če je vzrok za smrčanje neodpravljiv, pa vam lahko pomagajo čepki za ušesa oziroma pregrada iz blazin, svetujejo strokovnjaki za spanje. Če se z blazinami dobro zagradite, se bo zvok smrčanja odbijal nazaj. Smrčanje se bo tako toliko 'utišalo', da boste lahko zaspali.

Ne moreta se zediniti glede temperature

Ljudje imamo različne telesne temperature, kar pomeni, da tudi spimo pri različnih temperaturah. Eni smo med spanjem bolj oblečeni in pokriti, spet drugim je rado vroče. Temu primerno si tako pred spanjem naravnamo temperaturo. Če sta partnerja navajena spati pri različnih temperaturah, je to seveda veliko težje. Idealna temperatura za spanje je sicer približno 18 stopinj, a vendarle nekatere pri tej temperaturi zebe. Če se vajini idealni temperaturi zraka med spanjem razlikujeta, predlagamo, da izberete srednjo vrednost med vajinima skrajnima. Tisti, ki ga bolj zebe, naj uporabi dodatno odejo, tisti, ki mu je vroče, pa naj spi odkrit ali v tanjši/krajši pižami.

Med spanjem vaju motijo otroci

Ko imate otroke, se morate navaditi, da otroci občasno ponoči zatavajo v vašo posteljo, zaradi česar sami veliko slabše prespite noč, ali da zaradi kakršnih koli drugih razlogov ponoči potrebujejo vašo pozornost. Težava nastane, ko se partnerja pri spoprijemanju s tem ne uskladita. Ko se eden preprosto ne strinja s tem, da otrok po določeni starosti še prihaja v posteljo, drugega pa to ne moti. Ali ko je samo eden tisti, ki ponoči vstaja zaradi otrokovih potreb. Takšno nesoglasje najbolje reši pogovor, ki pa se ga morate lotiti podnevi, ko sta oba spočita. Največja težava je namreč ta, da se partnerja o tem navadno čez dan ne pogovarjata, ponoči, ko otrok zmoti njuno spanje, pa se utrujena začneta prepirati o tem in poglabljata prepad med seboj. Ključen je torej tehten pogovor ob pravem času.

Ugajajo vama različni trdoti žimnice

Dobra žimnica je prav tako ključna za vaše zdravje in ljudje imamo pri tem različne potrebe. Nekaterim bolj prijajo mehkejše žimnice, medtem ko drugi raje spijo na trših. Kako težko je spati na neustrezni žimnici, verjetno veste sami, saj ste v kakšnem hotelu ali na kakšnem obisku gotovo že imeli težave s spanjem zaradi žimnice. Če imata s partnerjem različne zahteve glede žimnice, je odlična rešitev žimnica s spominsko peno, ki se prilagodi posameznemu telesu, ali pa veliko žimnico preprosto zamenjajta za dve manjši po vajinih željah. Takšna rešitev bo res morda nekoliko dražja, a bo odtehtala vaše končno zadovoljstvo, ko boste končno naspani.

Imata različne urnike spanja

Pravijo, da obstajata dve vrsti ljudi – jutranji in večerni. Jutranji ljudje navadno zvečer hodijo zgodaj spat in vstajajo zgodaj zjutraj, da večino dela opravijo v zgodnjih dnevnih urah. Večerni ljudje pa so tisti, ki so veliko bolj produktivni zvečer in ponoči, zato hodijo spat zelo pozno in navadno prespijo jutro. Imamo pač neko notranjo uro, ki sama določi, kdaj gremo spat in kdaj se zbujamo. Kadar imata partnerja tako neusklajen urnik spanja, drug drugemu otežujeta spanje. Tisti, ki gre spat pozneje, lahko s hrupom moti tistega, ki že spi, jutranjik pa lahko prekine spanec tistega, ki zjutraj spi dlje. V takšnih primerih se dogovorita, da bosta svoje aktivnosti v tem času prilagodila tako, da drug drugega ne bosta motila in povzročala hrupa. Če vstajate zgodaj, res vstanite ob prvem bujenju, ne puščajte, da budilka zvoni vsaki dve minuti. Če pa hodite spat pozneje, delo opravljajte zunaj spalnice oziroma pri gledanju televizije ali poslušanju glasbe uporabljajte slušalke.

Ne spita oba v temi

Čeprav je načelno tema najbolj optimalna za dober spanec, nekateri ljudje v temi ne morejo spati. Potrebujejo luč ali vsaj nekaj svetlobe. Spet druge svetloba moti. Če sta s partnerjem dve tako različni osebi, lahko vsaj enemu od vaju svetloba uničuje spanje. Kompromis v tem primeru je blažja svetloba. Bodisi neka izredno mala lučka kje na drugi strani spalnice, ki ne moti toliko, ali naravna svetloba, ki prehaja skozi odstrta okna. Precej dobra rešitev so tudi spalne maske – mehek in udoben zastor prek oči, ki je namenjen ravno zatemnitvi za lažje spanje v svetlih prostorih.

Eden od vaju med spanjem potrebuje bližino in dotik

Vi radi zaspite v objemu, vaš partner pa za spanje potrebuje prostor. To niti ni tako redek scenarij. Poleg tega, da tisti, ki potrebuje prostor, trpi za slabšim spancem, lahko razlike glede intimnosti pred spanjem povzročijo tudi razdor v razmerju. A gre zgolj za različne sloge spanja, to nikakor ne pomeni, da s partnerjem nista dovolj povezana. Najboljša rešitev v tem primeru je ta, da se s partnerjem dogovorita za bližino, dokler tisti, ki lažje zaspi v objemu, ne zaspi, potem pa se drugi partner lahko umakne in si vzame svoj prostor.

prejšnji članek
Žalostno: Tara Zupančič izgubila dedka
Svet slavnih
Žalostno: Tara Zupančič izgubila dedka
naslednji članek
Skok na zrak po skledo zdravja
Zdravje
Skok na zrak po skledo zdravja