Imate radi domače jajčne rezance? foto: Profimedia
Morda mislite, da je izdelava domačih jajčnih rezancev zahtevna, a temu še zdaleč ni tako. Ste za to, da skupaj poskrbimo, da bo vaše nedeljsko kosilo še posebej okusno? Če imate strojček za rezance, smo že na pol poti, zato le pokukajte v mamino kuhinjsko omaro, če se nemara ne skriva kje babičina slavna mašina za testenine.
Najprej razmislimo o količini. Na 100 g moke boste potrebovali eno jajce in ščepec soli. Iz te količine boste dobili le toliko rezancev, da bo zadoščalo za eno kosilo. Morda za prvič uporabite 300 g moke in tri jajca, tako da boste lahko govejo juho z domačimi rezanci uživali še v naslednjih dneh. Seveda pa lahko pripravite občutno več rezancev, tudi iz desetih jajc in kilograma moke.
Zdaj pa veselo na delo
• Moko presejte na delovno površino, nato na sredino naredite jamico, posolite in dodate jajce (a). Če boste testo pripravili ročno, jajce z vilico razžvrkljajte, počasi dodajajte moko, nato pa z rokami zamesite testo. Slednje mora biti prožno in se ne sme lepiti na površino. Če je uporabljeno jajce večje, boste morda morali dodati malce več moke. A ne preveč. Mnogo lažja pa je priprava testa s pomočjo kuhinjskega mešalca za testo. Če ga imate, bo testo hitro pripravljeno.
• Testo sedaj oblikujte v štručko in shranite v pvc vrečko ali pa ga prekrijte s prozorno folijo. Počiva naj eno uro.
• Sedaj testo malce razvaljajte, približno na debelino 5 mm, nato pa ga narežite na pravokotnike.
• Pripravite si površino, kamor boste odlagali trakove iz testa. Najbolje je, da pult ali mizo pogrnete s servieti ali prtom, ki vam služi za kuharske namene. Medtem ko boste pripravljali trakove iz testa, se bodo slednji počasi sušili.
• Posamezne kose testa potiskajte v predel strojčka za rezance, ki je namenjen valjanju. Tako boste dobili dolge razvaljane trakove. Trakove lahko spustite čez strojček dvakrat ali trikrat. Večkrat kot to storite, tanjši bodo rezanci.
• Sedaj prestavite strojček na drugi del, ki je namenjen izdelavi rezancev. Trak iz testa počasi spustite čez rezalnik, rezance na drugi strani pa previdno prenesite na površino, ki ste jo pripravili. Ne stiskajte rezancev, lahno jih polagajte na površino. Čez čas jih nekoliko privzdignite oz razrahljajte, da se bodo lahko počasi sušili.
• Ko so rezanci popolnoma suhi, jih lahko pospravite v plastične posode. Služili vam bodo dlje časa, a le, če so zagotovo dovolj suhi.
Rezance uporabite kot običajno. Nežno jih položite v vrelo vodo in razrahljajte z vilico. Hitro bodo kuhani, vaša nedeljska juha pa več kot izvrstna.
Pa dober tek!
Preberite si še: Trik: Kako pripraviti rahle zdrobove žličnike
Juho zavrtite, nato pa vanjo zakuhajte rezance. foto: dreamstime
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.