testo za pico 2.jpg foto: Dreamstime
O drožeh in kruhu z drožmi smo se pogovarjali s Polono Klančnik, ki ima svojo spletno stran in svoj svet, kot sama pravi, Pola Bekeraj, najdete pa jo na polabekeraj.si. Glede na pravi trend peke z drožmi vam danes prav zares ni treba pripravljati svojih droži, toliko ljudi jih že ima in ustvarja z njimi, da smo prepričani, da jih ima tudi vaš sosed in vam jih bo z veseljem odstopil. Naj vam tudi povemo, da je pri drožeh tako, starejše ko so, močnejše so.
Prav tako je pomemben podatek, da ko enkrat droži imate, jih z malo nege ohranjate za vedno, lahko jih boste predali generacijam, ki prihajajo za vami. Pa vendar, ko se odločite za peko z drožmi, jih morate znati pripraviti oziroma vedeti, kako se do njih pride.
Kako do droži?
Potrebujemo:
•dva čista kozarca
•rženo moko
•vodo (če imate zelo klorirano vodo, jo raje prekuhajte ali še bolje - pustite stati 24 ur)
1. dan:
V kozarec damo 50 g ržene moke in 60 g vode, premešamo v pasti podobno zmes. Kozarec pustimo stati na sobni temperaturi rahlo pokrit (da se bodo lahko iz zraka naselile bakterije).Čez dan lahko nekajkrat premešamo.
2. - 6. dan:
V čist kozarec prestavimo 30 g naše zmesi, ki je na sobni temperaturi fermentirala čez noč. Zmesi dodamo 40 g moke in 50 g vode, dobro premešamo in samo pokrijemo (kozarčka ne zapira-mo).Čez dan ponovno večkrat premešamo. Ves po-stopek ponavljamo do sedmega dne, ko bodo naše droži skoraj narejene (naj vas opozorimo, da se čas v poletnih mesecih lahko skrajša za polovico!). Količine, ki jih odvzemamo, zavržemo in damo na kompost - torej vrnemo naravi, narava pa nam bo dala žito.
7 dan:
Dobrodošli v D(r)oživetju, vaše matične droži so pripravljene na vaše podvige, zdaj potrebujejo še ime. Polona jim je dala ime OTO.
Kako pa naprej? Kako jih ohranjamo ali hranimo?
Hranjenje: Ohranimo približno 15 g matičnih droži. Dodamo 30 g moke in 25 g vode (ok. 20 °C). Če so droži na sobni temperaturi, jih hranimo dva-krat na dan, če pa jih imamo v hladilniku, jih tja po-stavimo, ko so 50-odstotno aktivne. Tako ohranjamo svoje droži vedno sveže in pripra-vljene na nastavek.
Kaj je nastavek?
V receptu bo pisalo, da potrebujete 200 g droži, teh 200 g droži je vaš nastavek, ki ga boste dobili tako, da boste svoje matične droži nahranili s 110 g moke in 90 g vode, nato boste od njih odvzeli žličko in jo vrnili v kozarec, da imate droži za naprej, s preostalim pa boste zamesili testo.
Primer režima hranjenja pripeki 1x na teden
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.