Neca Falk Dobra karma

70 let najbolj znane slovenske rdečelaske

Meghan Markle, Archie Svet24.si

Meghan se pritožuje, da je Archie preslaven

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Naši levici se je dokončno ...

srečanje janša plenkovič Svet24.si

Po srečanju vrhov Slovenije in Hrvaške: na ...

Aleksandra Pivec Necenzurirano

Prvi kadrovski poraz Aleksandre Pivec

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

marijana-batinić Njena.si

Skrušena Marijana Batinić: 'pretresena sem'

Nasveti strokovnjaka: Droži - vse, kar morate vedeti
| Revija Liza Maja

Nasveti strokovnjaka: Droži - vse, kar morate vedeti

testo za pico 2.jpg, Dreamstime

Droži so najstarejše vzhajalno sredstvo, poznane tudi pod imenom kislo testo. Kljub imenu kruh ni kisel niti zbit, temveč ima mehko in sočno sredico. Gre za preprosto zmes moke in vode, ki vzhaja kruh zaradi mikroorganizmov, mlečnokislinskih bakterij in divjih kvasovk.

O drožeh in kruhu z drožmi smo se pogovarjali s Polono Klančnik, ki ima svojo spletno stran in svoj svet, kot sama pravi, Pola Bekeraj, najdete pa jo na polabekeraj.si. Glede na pravi trend peke z drožmi vam danes prav zares ni treba pripravljati svojih droži, toliko ljudi jih že ima in ustvarja z njimi, da smo prepričani, da jih ima tudi vaš sosed in vam jih bo z veseljem odstopil. Naj vam tudi povemo, da je pri drožeh tako, starejše ko so, močnejše so.

Prav tako je pomemben podatek, da ko enkrat droži imate, jih z malo nege ohranjate za vedno, lahko jih boste predali generacijam, ki prihajajo za vami. Pa vendar, ko se odločite za peko z drožmi, jih morate znati pripraviti oziroma vedeti, kako se do njih pride.

Kako do droži?

Potrebujemo:

•dva čista kozarca

•rženo moko

•vodo (če imate zelo klorirano vodo, jo raje prekuhajte ali še bolje - pustite stati 24 ur)

Foto: Revija Zarja - Droži so živa zakladnica koristnih mikroorganizmov. Žličko droži raztopite v vodi in vmešajte v hrano za štirinožnega prijatelja.

1. dan:

V kozarec damo 50 g ržene moke in 60 g vode, premešamo v pasti podobno zmes. Kozarec pustimo stati na sobni temperaturi rahlo pokrit (da se bodo lahko iz zraka naselile bakterije).Čez dan lahko nekajkrat premešamo.

2. - 6. dan:

V čist kozarec prestavimo 30 g naše zmesi, ki je na sobni temperaturi fermentirala čez noč. Zmesi dodamo 40 g moke in 50 g vode, dobro premešamo in samo pokrijemo (kozarčka ne zapira-mo).Čez dan ponovno večkrat premešamo. Ves po-stopek ponavljamo do sedmega dne, ko bodo naše droži skoraj narejene (naj vas opozorimo, da se čas v poletnih mesecih lahko skrajša za polovico!). Količine, ki jih odvzemamo, zavržemo in damo na kompost - torej vrnemo naravi, narava pa nam bo dala žito.

7 dan:

Dobrodošli v D(r)oživetju, vaše matične droži so pripravljene na vaše podvige, zdaj potrebujejo še ime. Polona jim je dala ime OTO.

Kako pa naprej? Kako jih ohranjamo ali hranimo?

Hranjenje: Ohranimo približno 15 g matičnih droži. Dodamo 30 g moke in 25 g vode (ok. 20 °C). Če so droži na sobni temperaturi, jih hranimo dva-krat na dan, če pa jih imamo v hladilniku, jih tja po-stavimo, ko so 50-odstotno aktivne. Tako ohranjamo svoje droži vedno sveže in pripra-vljene na nastavek.

Kaj je nastavek?

V receptu bo pisalo, da potrebujete 200 g droži, teh 200 g droži je vaš nastavek, ki ga boste dobili tako, da boste svoje matične droži nahranili s 110 g moke in 90 g vode, nato boste od njih odvzeli žličko in jo vrnili v kozarec, da imate droži za naprej, s preostalim pa boste zamesili testo.

Foto: Pexels - Prek središča hlebčkov odtisnite ročaj kuhalnice.

Primer režima hranjenja pripeki 1x na teden

  • Ponedeljek: droži so v hladilniku.
  • Torek: droži so v hladilniku.
  • Sreda: droži so v hladilniku.
  • Četrtek: zvečer nahranimo droži in pustimo čez noč na pultu.
  • Petek: nahranimo droži za naš nastavek (ko narastejo, zamesimo, ne pozabimo odvzeti žličko in jo vrniti v kozarec).
  • Sobota: droži so v hladilniku.