državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

WiFi izredno nevaren, še bolj pa ...

17. 5. 2016; 05.33
Avtor: Tina Horvat
mobitel ženska

Mobilnik oddaja 20-krat močnejše sevanje kot WiFi!

Velika raziskava javnega mnenja je pokazala, da je večina Francozov zelo nezaupljiva do EMS oziroma do tehnologije, ki ga oddaja.

Kar 74 odstotkov jih meni, da vse elektronske naprave po vsej verjetnosti škodijo zdravju, odstotek manj enako misli za mobilno telefonijo, 62 odstotkov Francozov pa je zaskrbljeno zaradi brezžičnega omrežja WiFi.

Tudi pri nas vlada veliko nezaupanje do vsega, kar povzroča elektromagnetno sevanje.

Izpostavljenost virom sevanja je  čedalje večja, saj se nove tehnologije vedno bolj razvijajo in ljudje mislimo, da brez njih ne moremo več živeti. Vsakdo ima prenosni telefon, na skoraj vseh območjih je brezžični internet, visoko nad nami krožijo sateliti, okoli nas so posejane vse mogoče bazne postaje. Do kam bo šlo vse skupaj?

Medtem ko znanstveniki mirijo zaskrbljeno javnost, da so elektromagnetna polja, ki smo jim izpostavljeni, nevarna le, ko presežejo določen prag, ki ga je znanost v zadnjih 50 letih prepoznala kot nevarnega, in da so za zdravje škodljiva polja večinoma v neposredni bližini oddajnikov, kamor javnost nima dostopa, se pojavljajo številne neznanstvene resnice o grozljivih posledicah čezmerne izpostavljenosti najrazličnejšim sevanjem. Zaradi električnih delcev, ki plujejo po zraku povsod okoli nas, naj bi poleg glavobolov, utrujenosti in padca odpornosti ekstremno narasli avtizem, rakava obolenja, srčno-žilne bolezni, neplodnost, možganske bolezni …

Otrokom sevanje bolj škodi kot odraslim.

Še posebej nas seveda skrbi za naše otroke. Ker ti še rastejo in se razvijajo, so bolj občutljivi za vplive EMS in jim lahko bolj škodujejo kot odraslim. Tudi zato, ker so manjši, ima enako sevanje nanje drugačen učinek kot na odraslega. Predvsem to velja za mobilne telefone. Poleg tega so otroci sevanju EMS bolj izpostavljeni, ker večji del življenja kot njihovi starši uporabljajo sodobno tehnologijo. Že leta 2008 je kar 89 odstotkov učencev druge triade OŠ imelo prenosni telefon, v tretji triadi pa kar 98 odstotkov učencev.

Prepoved WiFi nima podlage v strokovnih argumentih.  A doc. dr. Peter Gajšek, direktor Inštituta za neionizirana sevanja (INIS) ter član svetovalnega odbora za področje elektromagnetnih sevanj v okviru Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), nas je pomiril s trditvijo, da je omejitev uporabe brezžičnih usmerjevalnikov v jaslih in drugih ustanovah z otroki do treh let v Franciji predvsem politične narave in nima podlage v strokovnih argumentih. »Če bi jih imela, bi z enakimi merili omejila tudi druge, močnejše vire sevanj, ki so po znanstvenih kriterijih res tvegani za zdravje otrok, to so magnetna polja zaradi različnih naprav in mobilni telefoni.«

Mobilnik oddaja 20-krat močnejše sevanje kot WiFi!

Najprej moramo vedeti, da je sevanje brezžičnih usmerjevalnikov veliko manjše kot pri  mobilnih telefonih. Oddajna moč prenosnega telefona je 2 W, WiFi pa 0,1 W! Poleg tega brezžičnega usmerjevalnika ne držimo ob telesu in že na razdalji 20 cm izgubi večino moči, en meter stran od nas pa je njegovo sevanje tako rekoč zanemarljivo oziroma na ravni splošno onesnaženega okolja z mikrovalovi.

Koliko sevajo visokofrekvenčni aparati? Viri visokofrekvenčnega EMS so v bivalnem okolju predvsem radijski oddajniki, GSM-aparati, UMTS-mobilniki, bazne postaje za mobilno telefonijo, mikrovalovne pečice in brezžični omrežni vmesniki. Če ustrezajo številnim standardom, sevajo vsaj stokrat manj od zakonsko dovoljenih vrednosti. Doc. dr. Peter Gajšek: »V Ljubljani, kjer je omrežje mobilne telefonije najbolj razširjeno, smo na Inštitutu za neionizirna sevanja na skupaj 99 merilnih mestih v okolici 33 baznih postaj, ki so delovale tudi v sistemu GSM, UMTS in LTE, izmerili elektromagnetna sevanja. Maksimalna trenutna izmerjena vrednost sevalnih obremenitev zaradi baznih postaj je znašala približno 11,2 odstotka zakonsko določenih mejnih vrednosti, povprečna vrednost pa približno en odstotek mejnih vrednosti. Največ prispeva sistem GSM 900 (64 odstotkov), sledi sistem UMTS (15 odstotkov), sistem  LTE (12 odstotkov) in zelo oddaljeni radijski oddajniki FM (8 odstotkov).«

Stran od gospodinjskih aparatov!

Katere naprave oddajajo nizkofrekvenčno elektromagnetno sevanje in so torej poleg mobilnih telefonov najbolj nevarne?  To so električne napeljave, transformatorji in daljnovodi, kjer se z oddaljenostjo sevanje zelo močno zmanjšuje in na razdalji nekaj deset metrov ni škodljivo. Če se sprehodimo pod visokonapetostnim daljnovodom, kjer je sevanje najvišje, je še vedno znotraj priporočenih vrednosti. Problematične so lahko edino transformatorske postaje, če jih imamo v kleti, neposredno nad njimi pa so stanovanja.

Bodimo odgovorni starši! 

Bolj kot brezžičnega interneta se moramo torej bati prenosnih telefonov in drugih naprav, a predvsem pri naših najmlajših, ki se tveganja še ne zavedajo. Zato moramo kot odgovorni starši narediti vse, da ne pride do čezmerne uporabe. Kot nam je razložil dr. Gajšek, lahko na podlagi obstoječih znanstvenih raziskav zaključimo, da je za otroke tvegana izpostavljenost nizkofrekvenčnim magnetnim poljem, te pa v večini oddajajo gospodinjski aparati. Precej pogosto se v različnih študijah pojavlja izsledek, da naj bi 24-urna povprečna vrednost magnetnega polja, večja od 0,4 µT, podvojila tveganje za razvoj otroške levkemije.

Naši najmlajši se tveganja ne zavedajo, zato moramo zanje poskrbeti mi.

Poleg tega obstajajo študije, ki nakazujejo na nekoliko večje tveganje za nastanek možganskih tumorjev pri pogostih uporabnikih mobilnih telefonov, predvsem pri daljši uporabi. »Nikoli pa niso dokazali,« je nadaljeval dr. Gajšek, »povezave med izpostavljenostjo visokofrekvenčnim sevanjem in akutnimi zdravstvenimi težavami pri otrocih. Vendar pa to vprašanje zaradi dolge latentne dobe pri rakavih boleznih in krajšem obdobju vsesplošne uporabe mobilnih telefonov, torej zaradi morebitnih zapoznelih učinkov, ostaja odprto in je predmet nadaljnjih raziskav.«

Naj obvelja načelo previdnosti!

Kako naj čim bolj zaščitimo svoje otroke pred vsemi temi sevanji? Dr. Peter Gajšek podpira načelo previdnosti. »Ker se glava in živčni sistem pri otrocih in mladostnikih še razvijata, nekateri strokovnjaki menijo, da bi bili, če bi obstajala trenutno še neznana zdravstvena tveganja, otroci in mladi morda zanje dovzetnejši kot odrasli. A na voljo ni znanstvenih izsledkov, ki bi podprli to domnevo. V okviru projekta Forum EMS (www.forum-ems.si) ter institucij za promocijo zdravja v nekaterih državah (npr. Angliji, Nemčiji, Franciji) priporočamo staršem, ki se želijo izogniti vsakršnemu morebitnemu tveganju, ki bi se morda pokazalo šele v prihodnosti, da razen v nujnih primerih otroke odvračajo od uporabe mobilnega telefona in jih ne izpostavljajo drugim sevanjem. Spet v drugih državah, na primer na Nizozemskem,  pa menijo, da ni razlogov za omejevanje uporabe mobilnih telefonov ter brezžičnih sistemov (WiFi) med mladino

Priporočila INIS o varni uporabi brezžičnega omrežja WiFi

Najmanj meter stran!

  •          Kadar WiFi ne potrebujemo, ga izklopimo, tako na prenosnih napravah kot na dostopni točki.
  •          Pozanimajte se, kje ima vaš prenosni računalnik vgrajeno oddajno anteno WiFi. Povsod, kjer se zadržujete dlje časa (na delu, doma, med počitkom ...), naj bo dostopna točka za Wifi oddaljena več kot en meter.
  •          Pri nakupu novih naprav kupite naprave standarda G, kajti njihove sevalne obremenitve so manjše kot pri napravah standarda B.
  •          Če naprave to omogočajo, nastavite oddajno moč na najmanjšo potrebno. S tem lahko zmanjšate nepotrebno EMS.

Priporočila INIS o varni uporabi prenosnega telefona

  •          Ob nakupu izberimo telefon z nizko vrednostjo SAR. Dovoljena vrednost SAR je do 2 W/kg, za otroke se priporoča pod 0,6 W/kg. Vrednost SAR pove, koliko energije se sprošča v tkivu.
  •          Ko aparat vzpostavlja zvezo, ga držimo stran od ušes, saj takrat oddaja največ EMS. Šele ko zaslišimo sogovornika, telefon približajmo ušesu. Najbolje pa je, da uporabljamo vrvične slušalke.
  •          Izogibajmo se telefoniranju tam, kjer je slab signal. Takrat mobilnik dela z največjo močjo in oddaja največje sevanje.
  •          Raje pišimo SMS kot telefonirajmo, saj pri pisanju telefona ne držimo ob glavi.

Pozor, elektronske varuške tudi sevajo!

Elektronske varuške ostajajo pravi hit med mladimi starši, toda z nepravilno uporabo lahko dojenčka izpostavimo sevanju v njegovi najobčutljivejši razvojni fazi. Po oddajni moči sevanja se lahko zelo razlikujejo (od 10 do celo 500 mW), zato jih je priporočljivo namestiti vsaj en meter stran od otroka. Najbolj varne so tiste naprave, ki oddajajo samo takrat, ko zaznajo zvok in se sprožijo.

Mogoče kancerogeno?!

Mednarodna komisija za raziskave raka (IARC) je tako nizko kot visokofrekvenčno EMS uvrstila v skupino 2B, kar pomeni, da je mogoče kancerogeno za ljudi. V skupini 1 (dokazano kancerogeno) so azbest, alkoholne pijače, benzen, naravna in umetna UV-sevanja (solariji) ter žarki X in gama. V skupini 2A (verjetno kancerogeno) so formaldehid, hlapi dizla, kreozoti in PCB, v skupini 2B pa so poleg že omenjenega EMS kava, steklena volna in stiren. V skupinah 3 in 4 (ni oziroma verjetno ni kancerogeno) so profam, temazepam in kaprolaktam.

prejšnji članek
Žrtev zlorab, kriva je bila njena mama!
Svet slavnih
Žrtev zlorab, kriva je bila njena mama!
naslednji članek
Bodite fit in seksi - popolnoma preprosto!
Moda&Lepota
Bodite fit in seksi - popolnoma preprosto!