podgana
Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le oglasil proizvajalec

andrej zubicki zubitsky bobo
Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Žrtev zlorab, kriva je bila njena mama!

17. 5. 2016; 05.40
Avtor: C. R.
sinead

foto: Profimedia

Kmalu po tem, ko je Sinead O'Connor izginila, je policija sporočila, da so pevko našli. Ne glede na to, mnoge skrbi zanjo.

Le nekaj ur po tem, ko so tuji mediji objavili novico, da je irska pevka Sinead O'Connor pogrešana in da ima samomorilska nagnjenja, je ameriška policija podala izjavo za javnost, da so jo našli živo in nepoškodovano. Ne glede na to, mnoge skrbi za zvezdnico. Irska pevka, ki je prodala več milijonov albumov in leta 1991 prejela grammyja, namreč v zadnjem času vzbuja pozornost javnosti z objavami na družabnih omrežjih in z nepredvidljivim obnašanjem. Novembra lani je po tem, ko se je sprla z nekdanjim možem zaradi otrok zapisala, da je vzela prevelik odmerek tablet.

Bipolarna motnja

Sinead so v začetku devetdesetih zdravniki postavili diagnozo bipolarne motnje, vendar takrat ni veliko govorila o svojih psihičnih težavah. Kljub temu pa je, odkar se je začela pojavljati na družabnih omrežjih, pogosto objavljala zelo odkrita sporočila o svoji jezi in žalosti.

»To (diagnoza op. p.) pove veliko o tem, zakaj sem jezna in zakaj se pogosto sprem z ljudmi, zakaj sem nagnjena k samomorilnosti,« je dejala O'Connorjeva za britanski Guardian leta 2010. »Ste kdaj gledali kavbojski film, v katerem igralca ustrelijo od zadaj in nato v njegovem hrbtu nastane velika luknja? Tako sem se počutila. Počutila sem se, kot da hodim po svetu z ogromno luknjo v sebi. Že takoj, ko sem vzela prvo tableto, sem občutila, da je to cement, ki je luknjo zapolnil.« Pevka je takrat izjavila, da bo najbrž morala vedno jemati tablete. »To je odlično, kar se mene tiče. Ne morem živeti brez njih. Bila bi v norišnici. Ko sem dobila diagnozo, sem dobila možnost, da postanem normalen človek. Ljudje me vedno sprašujejo, ali menim, da bo moja sreča trajala, kot da živim na neki meji. Norci.« Vendar, kot kaže, pevka še vedno živi na meji, vsaj glede na to, koliko zasebnega življenja je delila z javnostjo.

Odločno proti Cerkvi

Odkar si je v 90-ih v znak protesta proti tradicionalni ženski vlogi obrila glavo, nihče ni pričakoval, da bo v katerikoli situaciji ostala tiho. Vedno je bila kontroverzna in ponosna, da je takšna.

Prihaja iz katoliške družine, vendar je vedno kritizirala cerkev kot institucijo. V znak protesta proti zlorabljanju otrok v Cerkvi je tako leta 1992 je v eni od ameriških televizijskih oddaj raztrgala fotografijo papeža Janeza Pavla II.

»Borite se proti pravim sovražnikom,« je takrat kričala. V osemdesetih je papež Benedikt XVI. objavil opravičilo vsem žrtvam, vendar pevki to ni bilo dovolj. »Počutijo se nedotakljivi, izgledajo pa, kot da ne verjamejo v Boga. Ker, če vanj verjamete, ne bi mogli zagovarjati prikrivanje njihove narave in skrivanje duhovnikov ter zdravniških izvidov. To se enostavno ne dela.«

Težko otroštvo

O'Connorjeva je otroštvo preživela z očetom, po tem, ko je mati, ki jo je zlorabljala, izgubila skrbništvo nad njo in njenim bratom ter sestrama.

Kadar je govorila o pokojni mami, je povedala, da ji je vera pomagala, da je preživela težko otroštvo. »Ko sem ležala na tleh pretepena, sem imela vizijo Jezusa na križu na vrhu nekega hriba in krvavel je iz srca. Tako sem prenašala pretepanje. Osredotočila sem se na to podobo.«

"Cena za slavo je življenje"

Pevka, ki se nikoli ni želela podrejati družbenim normam, tudi glede spolne usmerjenosti, ima za seboj težko leto. Eden izmed njenih sinov naj bi bil hudo bolan, zato je odpovedala vse nastope, da bi lahko skrbela zanj. V tem času so ji zaradi malignih sprememb odstranili maternico, poleg tega pa se bori za skrbništvo nad mladoletnim sinom, kar naj bi bil tudi eden izmed razlogov, zaradi katerega se je želela lani ubiti.

»To je zelo težko razložiti, vendar je cena, ki jo plačate za uspeh na poslovnem področju, vaše življenje in bolj kot ste uspešni, višja je cena,« je nekoč izjavila.

prejšnji članek
Svež zadah je lepotna zapoved
Zdravje
Svež zadah je lepotna zapoved
naslednji članek
WiFi izredno nevaren, še bolj pa ...
Zdravje
WiFi izredno nevaren, še bolj pa ...