zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nezdrave oblike sproščanja

30. 5. 2016; 02.30
Avtor: Lea Pufek
ThinkstockPhotos-513274065
S stresom se vsak od nas spopada po svoje. Nekateri ob dišečih svečah in kozarcu vina, drugi z dolgo penečo kopeljo.

Vsak od nas ima neki svoj ritual, ki ga sprosti, odklopi njegov um in mu pomaga bolj ali manj uspešno premagovati stres. A vse te tehnike sproščanja, ki se jim najpogosteje predajamo, niso vedno najboljša razvada.

Vse, kar je na prvi pogled videti dobro, ni nujno tudi v resnici tako. Ko se ob koncu napornega tedna predamo kakšni sproščujoči razvadi, se v tistem trenutku resda počutimo bolje, stres popusti in za nekaj časa odmislimo vse tegobe vsakdanjega življenja. V tistem trenutku torej uspešno premagamo stres, a dolgoročno ni nujno tako. Zdravniki namreč opozarjajo, da ima kar nekaj priljubljenih oblik sproščanja dolgoročno precej negativen učinek na naša telesa, kar dokazujejo tudi nekatere študije.

Sproščujoče dišave

Nekaj neverjetno sproščujočega je v zavedanju, da naš dom diši kot budistični tempelj ali center dobrega počutja s petimi zvezdicami. Zato po vsej verjetnosti za sprostitev radi prižigamo dišave, ki naj bi nas z vonjem pomirjale in spominjale na kraje miru, spokoja in počitka. A najnovejše kitajske raziskave kažejo, da kadila, ki nas morda res na neki način prestavijo v nestresno stanje, le niso tako zelo nedolžna. Dim, ki nastaja med izgorevanjem dišav in vsebuje nekatere strupene delce, deluje mutagensko, kar pomeni, da njegove kemijske lastnosti lahko povzročijo spremembo DNK. Tovrstne mutacije pa lahko pripeljejo do rakavih obolenj. Če ste torej privrženci dišav, svetujemo, da jih uporabljate zelo redko, pa še to pri odprtem oknu. Podobno velja za dišeče sveče. Po rezultatih raziskave v Južni Karolini naj bi odišavljene parafinske sveče izgorevale kemikalije, ki naj bi povzročale astmatične in migrenske napade.

Filmski maraton

Odkar je večina serij postala dostopna na spletu, je eden od priljubljenih načinov sproščanja postal tudi maratonski ogled polovice ali kar celotne sezone priljubljenih serij naenkrat. Običajno ob spremljavi najljubših oseb, dobrih prigrizkov in odlične pijače. Filmski maratoni so na neki način postali sodobna oblika druženja in sproščanja. In res je, ob gledanju lahkotnih vsebin ni težko pozabiti na lastne težave. A vendarle tovrstna oblika sproščanja ni tako zelo nestresna. Nedavno predstavljena ameriška raziskava je namreč pokazala povezavo med vsaj dvournim gledanjem televizije dnevno ter depresijo in tesnobnostjo. Ni še povsem razjasnjeno, kaj povzroča kaj, a je jasno, da je večurno sedenje pred televizorjem tako ali drugače povezano z duševnimi težavami. Čeprav so filmi in televizija nasploh dober vir zabave in sprostitve, je treba kljub temu to sprostitev uživati zmerno. Zlasti zato, ker ob večurnem gledanju televizije radi pozabimo na vsakdanje obveznosti in začnemo zanemarjati družino, delo, družabno življenje, dom in telesno aktivnost.

Peneče kopeli

Verjetno se sprostite že samo ob misli na toplo kopel z dišečo soljo ali drugo dišečo substanco, ki se močno peni. Peneča kopel velja za eno najbolj klišejskih oblik sproščanja, to pa predvsem zato, ker topla voda napetim mišicam in sklepom po napornem dnevu ali tednu nedvomno koristi. Topla kopel je torej sama po sebi tako duši kot telesu prijazna. Zaplete pa se, ko tej kopeli dodate kemijske substance, kot so soli, mila, kopeli ipd., namenjene predvsem temu, da ustvarjajo opevane mehurčke in dodajo neki domnevno terapevtski vonj. Čeprav vse to vašim živcem pomaga, pa ni prav nič prijazno do vaše nožnice. Namakanje v vodi, prepojeni z raznimi kemijskimi substancami, lahko namreč našo nožnico, ki ima drugačno pH-vrednost kot koža, močno razdraži. Sploh če je nekoliko bolj občutljiva in nagnjena k razdraženosti, kar niti ni tako zelo redek pojav. Po podatkih ginekologov gre v skoraj 70 odstotkih samoocenjenih glivičnih vaginalnih obolenj pravzaprav za razdraženo sluznico nožnice, ki je posledica izpostavljenosti grobim kemikalijam.

Obisk družbenih omrežij

Čeprav smo dandanes ves čas povezani z dogajanjem na družbenih omrežjih, si mnogi med nami vendarle zvečer vzamemo pol ure ali več za nekoliko bolj natančnejši pregled dogajanja na Facebooku, Twitterju, Instagramu in podobnih družbenih omrežjih. Kot neke vrste sprostitev po napornem dnevu. Čeprav so družbena omrežja za tiste bolj sramežljive in zaprte vase odlična priložnost, da se povežejo s sebi enakimi in najdejo svojo podporno skupino, pa raziskave kažejo, da načelno družbena omrežja bolj kot sprostitev prinašajo ljubosumje in stres. Zlasti zato, ker se ljudje po njih navadno bahamo z življenjskimi dosežki (vseh tistih, ki kdaj tudi potarnajo, pa tako ali tako ne maramo), ob pregledovanju vseh teh dosežkov pa ljudje kaj hitro radi dobimo lažni občutek, da gre vsem drugim v življenju veliko bolje kot nam. Zato je treba pri pregledovanju družbenih omrežij vedno vedeti, da se za vsakimi neverjetnimi počitnicami, ki jih ljudje objavijo na Facebooku, skriva tudi poznejša finančna stiska, ki je ne bodo objavili.

Tek – že spet

Čeprav je tek odlična sprostitev in idealen način za boj proti stresu, raziskave kažejo, da pretiravanje s tekom vendarle ni priporočljivo. Danska raziskava je namreč pokazala, da ekstremni tekači umrejo ravno tako hitro kot tisti, ki ves svoj čas preležijo pred televizorjem. Po dvanajstih letih raziskav so strokovnjaki ugotovili, da je verjetno vzrok za to iztrošeno in poškodovano srce, ki je posledica fizične preobremenitve.

Poležavanje

Zlasti nedeljska kraja dopoldneva za nabiranje dodatnih ur spanja, za katere se nam zdi, da jih med tednom ni bilo dovolj, je verjetno najbolj priljubljena oblika sproščanja. Preprosto spanje. Čeprav je spanec zdrav, pa pretiravanje z njim naredi ravno toliko škode kot njegovo pomanjkanje. Več kot devet ur spanja dnevno nekatere raziskave povezujejo z depresijo, zmanjšanim delovanjem možganov, sladkorno boleznijo in srčnimi težavami. Čeprav se zdi neverjetno, vam daljši spanec daje občutek še večje utrujenosti in zaspanosti. Čeprav občasno poležavanje ne škodi tako zelo kot redno, pa velja vedeti, da je 7–9 ur spanja dnevno povsem dovolj za normalno operativnost našega telesa. Ne glede na utrujenost dan prej.

prejšnji članek
Nikoli več s Keiro Knightley!
Kultura
Nikoli več s Keiro Knightley!
naslednji članek
Poskrbite za zdrave in lepe lase
Moda&Lepota
Poskrbite za zdrave in lepe lase