pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Česa ne smete pozabiti?

2. 7. 2016; 12.33
Avtor: Špela Zupan Štampohar/Maja
ženska kovček klobuk obleka počitnice
Če še ne veste, kje boste letos počitnikovali, si oglejte ponudbo turističnih agencij ali pa se odpravite na pot v neznano.

A pred odhodom je treba poskrbeti še za nešteto stvari, zato nam lahko hitro kaj uide iz glave. Da bodo vaše počitnice popolnoma brezskrbne, se nanje dobro pripravite. Ponujamo nekaj koristnih nasvetov.

Načrtujte dopust

Potovanje ali dopust se začne z načrtovanjem. Oglejte si ponudbo različnih turističnih agencij, letalskih prevoznikov, hotelov, kampov, apartmajev, rent-a-carjev itd. ter primerjajte cene, šele nato se odločite za nakup. Dobro je upoštevati ponudbo v prvem ali zadnjem trenutku (first minute ali last minute), pa tudi cenovno ugodnejše termine potovanja, pri katerih lahko prihranite nekaj denarja.

Kamorkoli se že odpravljate na dopust, pa je dobro vedeti čim več o sami destinaciji in (trenutnih) razmerah v državi: kakšno je njeno podnebje, vreme, jezik, kultura, morebitna časovna razlika, morebitni nemiri in naravne nesreče ter ne nazadnje kdaj je najboljši čas za potovanje tja. Pri tem vam bodo v veliko pomoč turistični vodniki, v katerih boste našli tudi druge zanimivosti.

Če že veste, v katerem hotelu ali kraju boste nastanjeni, pa je dobro preveriti tudi ocene gostov, ki so kraj obiskali v preteklosti oziroma so že bivali v izbranem hotelu, kampu, apartmaju itd. Ocene boste našli na spletni strani TripAdvisor (www.tripadvisor.com).

Uredite vse potrebne dokumente

Slovenski državljani za vstop v države, kjer velja schengenski sporazum, potrebujemo le veljavno osebno izkaznico. Za obisk drugih držav pa boste potrebovali veljaven potni list. Pred odhodom zato preverite veljavnost osebne izkaznice in potnega lista. Slednji naj bo veljaven vsaj še šest mesecev od dneva prihoda domov. Če vam je veljavnost dokumenta že potekla, pa čim prej poskrbite za izdajo novega, saj je poleti naval zaradi dopustov večji, čakalne dobe pa daljše.

Če za državo, v katero potujete, potrebujete vizum, si ga pravočasno priskrbite na diplomatskem ali konzularnem predstavništvu tuje države, ki je pristojno za izdajanje vizumov slovenskim državljanom.


Če se odpravljate v tujino, ne bo odveč še en nasvet: pred odhodom naredite kopijo svojega potnega lista in jo pospravite ločeno od njega. Ob morebitni izgubi ali kraji potnega lista si boste s tem prihranili marsikatero težavo.

Poskrbite za zdravstveno zavarovanje in cepljenja

Pred odhodom v tujino naročite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki se uporablja v državah članicah Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora, Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji. Kartica je brezplačna in velja eno leto, v tem času pa morate imeti urejeno oziroma veljavno obvezno zdravstveno zavarovanje. Kartico lahko naročite na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije na www.zzzs.si ali neposredno na območnih enotah in izpostavah zavoda.

Če evropske kartice niste naročili pravočasno, se oglasite na pristojni območni enoti ali izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer vam bodo izdali certifikat, ki začasno nadomešča evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Poleg kartice zdravstvenega zavarovanja razmislite tudi o sklenitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini, saj z evropsko kartico lahko uveljavljate le pravico do nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev, in to zgolj pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, v drugih zavodih oziroma pri zasebnikih pa morate storitve plačati sami.

Če potujete v eksotične kraje, se pozanimajte, ali so za bivanje priporočljiva ali celo obvezna kakšna cepljenja, na primer proti rumeni mrzlici, hepatitisu A in B, ter ali se morate pred kakšnimi boleznimi zaščititi z zdravili, na primer z antimalariki proti malariji.

Ne pozabite na denar

Na evrskem območju lahko plačujete z evri, drugod pa boste morali, če ne boste želeli preplačati storitev in blaga, evre zamenjati v tujo valuto. Pozanimajte se, kje je najbolj ugodno menjati denar - v Sloveniji ali na izbrani destinaciji.

Če potujete v ZDA, boste seveda potrebovali ameriške dolarje. Svetujemo vam, da se za menjavo evrov v dolarje odločite najmanj teden dni pred odhodom, saj banke in pošte navadno nimajo na zalogi dolarjev, zato jih boste morali naročiti in nanje čakati nekaj dni.

Če nimate kreditne kartice, je morda pametno, da si jo omislite, saj z njo lahko plačujete namesto gotovine in vam tako ne bo treba s seboj nositi denarja. Vlogo za izdajo kreditne kartice vložite najmanj mesec dni pred odhodom, da boste kartico prejeli še pravi čas. Če nameravate rezervirati hotele, vstopnice in najeti avtomobil na spletu, pa morate za kreditno kartico seveda zaprositi še toliko prej.

Zavarujte svoj dom

Čas dopustov je idealna priložnost za nepridiprave, da izkoristijo vašo odsotnost. V dobi interneta pa je do teh informacij še lažje priti.

Na Facebooku, Twitterju in drugih družbenih omrežjih nikoli ne objavljajte kraja, kamor potujete, in datuma odhoda. Še posebej pa pazite, da na spletu ne objavljate svojega domačega naslova, saj tako postanete lahka tarča vlomilcev.

Poskrbite tudi, da vaš telefonski odzivnik in odzivnik elektronske pošte ne bosta sporočala, da vas ni doma. Najbolje je telefon izklopiti iz omrežja, saj tako ne bo zvonil v prazno in nakazoval na vašo odsotnost.
Pred odhodom na dopust je pametno zavarovati svoje domovanje in stvari s protivlomnimi vrati, protivlomnimi ključavnicami, trezorji in alarmnimi sistemi.

Vlomilci so pozorni tudi na prispelo pošto, ki se v času vaše odsotnosti kopiči v nabiralniku in sporoča, da vas ni doma. Na nabiralnik zato nalepite nalepko proti reklamni pošti, ki bo prihranila kar nekaj prostora v nabiralniku. Najbolje pa je ključ stanovanja in nabiralnika zaupati sosedu, da bo pošto pobiral sproti in obenem še popazil na vaš dom.

Priprave na dopust s štirinožcem

Če bo vaš ljubljenček ostal doma, poskrbite za njegovo varstvo - zanj naj skrbi nekdo, ki mu zaupate in ga vaš ljubljenček pozna. Če nimate nikogar, ki bi v tem času poskrbel zanj, razmislite o pasjem hotelu.


Če boste psa vzeli s seboj na dopust, pa je pametno upoštevati nekaj nasvetov.

Vsi psi ne marajo potovanja z avtomobilom. Če je vaš kuža med njimi, prosite veterinarja za zdravilo proti potovalni slabosti, ki ima navadno tudi pomirjevalni učinek. Med potovanjem se večkrat ustavite, da kuža opravi svoje potrebe, večkrat mu ponudite vodo in senco ter se z njim sprehodite. Med sprehodom naj bo ves čas na povodcu, da vam ne uide na cesto.

Psi še težje prenašajo vročino kot ljudje, zato svojega pasjega prijatelja nikoli, ampak res nikoli ne puščajte v parkiranem avtomobilu! Visoke temperature so lahko zanj usodne že po nekaj minutah.
Tudi pasja prtljaga zahteva nekaj priprav. Da ne boste česa pozabili, vam predstavljamo seznam najpomembnejših pasjih stvari, ki jih morate vzeti s seboj na počitnice: 

Evropski potni list za hišne živali, ki ga dobite pri veterinarju.

Če se odpravljate v tujino, pravočasno poskrbite za vsa dodatna potrdila o cepljenjih, ki jih zahtevajo posamezne države.

Ne pozabite na prvo pomoč: gaze, razkužilo, sredstva proti slabosti, kapljice za oči in ušesa, zaščitna sredstva, pinceta za klope itd. Za nasvet povprašajte veterinarja.

Posodica za hrano in vodo ter plastenka vode za na pot.

Transportni boks, odeja in najljubša igrača.

Ovratnica, povodec in po potrebi nagobčnik.

Glavnik ali krtača.

Ustrezna zaloga pripravljene hrane in priboljškov. Najbolj priporočljiva je že pripravljena suha hrana, ker ima daljši rok uporabnosti.

prejšnji članek
Znana slovenska igralka naredila veliko spremembo
Svet slavnih
Znana slovenska igralka naredila veliko spremembo
naslednji članek
Kri skriva ključ do mladosti
Moda&Lepota
Kri skriva ključ do mladosti