cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Razstava najbolj kontroverznega umetnika današnjega časa

30. 8. 2016; 07.49
Avtor: M.M.
razstava2
Eden največjih in vsekakor najbolj kontroverznih umetnikov današnjega časa, Damien Hirst, se bo predstavil s svojo razstavo “Nova religija” v Novem Sadu.

Hirst je najbolje plačan živi umetnik. Svoje umetnine prodaja za nekoliko 10 milijonov funtov in je edini živi avtor, ki je celotne razstave prodal takoj po otvoritvi. Veliko medijsko pozornost je dosegel z razstavo prepariranih živali (morskih psov, krav in zeber) v velikanskih bazenih, polnih formalina.



Razstava “Nova religija” je sestavljena kot kompaktna celota s 44 grafikami in štirimi skulpturami, ki funkcionirajo kot ciklus fresk – od “Stvaritve sveta” do “Poslednje sodbe”. Ta intrigantna dela obkrožajo oltarsko ikono s križem, ki je poln tablet v obliki dragulja, ima otroško lobanjo in srce, zavito v bodečo žico, ter tableto, ki je izklesana v marmorju. Ti elementi ustvarjajo svojevrstno kapelo posvečeno želji, da se smrt drži pod kontrolo, želji, ki v istem trenutku ne more pomagati v soočanju s smrtjo. Kolikšna je njegova obsedenost z zdravili in s farmacevtsko industrijo (za katero misli,da v moderni družbi igra vlogo, ki so jo v religiji nekoč igrali svetniki) se vidi v interieru nove “posh” restavracije Pharmacy, ki ga je zasnoval prav Hirst. Restavracija je navdih dobila v lekarni, prepolna je polic, na katerih so zdravila in medicinski pripomočki.



''Nova religija'' je nastala kot rezultat sodelovanja Damiena Hirsta in znanega galerista Paula Stolperja leta 2005. Premijerno je predstavljena v Londonu v galeriji Paul Stolper, zatem v cerkvi All Hallows in v muzeju Victoria & Аlbert. Medtem, ko je za nekatere Hirst najboljše v sodobni britanski umetnosti, ga imajo drugi za sramoto le-te. Mnogi sumijo v avtentičnost njegovih del, saj večino del ni naredil sam, temveč so jih dokončali njegovi sodelavci, mladi umetniki. Hirst trdi, da je pomembna ideja in ne izvedba. Je čudna kombinacija podjetnika in umetnika, saj se je v času svoje kariere enako ukvarjal z ustanavljanjem svoje kolekcije moderne umetnosti, gradnjo galerijskega prostora in s podporo drugim avtorjem.

Videti njegova umetniška dela je velik privilegij, glede na to, da je eden najvplivnejših živečih avtorjev.

prejšnji članek
Hollywood žaluje
Svet slavnih
Hollywood žaluje
naslednji članek
Ali se vaš partner obnaša tako? Potem si želi konec zveze!
Zdravje
Ali se vaš partner obnaša tako? Potem si želi konec zveze!