franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj sporoča vaše telo?

9. 9. 2016; 01.05
Avtor: Marijana Mandić
Kaj sporoča vaše telo?
Če ne poznamo skrivne govorice telesa, zamujamo dobre medosebne odnose.

  Z neznancem se zapletemo v pogovor in mu, zaradi velike razgledanosti ter simpatičnosti, priznavamo vso verodostojnost, prikimavamo njegovim vrlim idejam in vzamemo zares številne komplimente, vse dokler ne prekriža rok ali se z roko dotakne nosu. Na vsem lepem nas zmrazi in spreleti, da smo žrtev prevare. Ja, kar pogosto nam govorijo nekaj, mi pa čutimo drugo in se sprašujemo, kaj imajo ljudje za bregom. Če ne poznamo skrivne govorice telesa, zamujamo dobre medosebne odnose, kajti osredotočeni zgolj na povedano ne znamo brati niti drugih niti sebe. Vsi se namreč sporazumevamo tudi nebesedno. Tako lahko z nekaj truda postanemo bolj prepričljivi in všečni, s slabim nastopom pa v hipu zapravimo vse zaupanje.

Besede kot potrata

Kar 80 odstotkov naše komunikacije je neverbalne, kar pomeni, da z vsako gesto, pogledom, premikom ust, dvigom obrvi in celo z načinom, kako stojimo, pošiljamo sporočila. Ključnega pomena pa je obraz. O tem, kako ga brati, bi nam največ lahko povedali šampioni pokra. Sami so odlični pri prikrivanju tistega, kar držijo v rokah, in vendar jim profesionalni bralci obrazov, ki niso nič drugega kot njihovi soigralci, pridejo blizu. »Pozorna sem predvsem na to, ali na hitrico pomežiknejo z očmi ali si obliznejo ustnice oziroma nenadejano naredijo nejasen izraz, ki ne sodi nikamor. V tem primeru skoraj gotovo 'blefirajo',« razlaga ameriška zmagovalka v pokru, Annie Duke.

  Tudi mi lahko ujamemo najbolj obrobna obrazna sporočila. Ste že kupili neprimerno darilo? Kajpak je obdarovanec poskušal kazati veselje, vam pa je bilo v hipu jasno, da ste usekali mimo. Usta so se razširila v tog nasmeh; lica se niso dvignila in oči se niso pomanjšale. Pri iskrenem nasmehu se zarišejo gubice tudi okoli oči in na široko prek lic, zenice pa se, čeprav se oči zaradi smeha zožijo, razširijo.

Že stari Kitajci so ugotovili, da se na človekovem obrazu z leti zariše njegov značaj; tako pravimo, da ima nekdo pošten obraz, drugi zlobnega, tretji naivnega ali žalostnega oziroma veselega, pri čemer imajo največjo vlogo oči, ki v sekundi razkrinkajo, kako zanimivi smo za sogovornika.

Kaj pomenijo …

-         Širjenje, oženje zenic: zanimanje oziroma nezanimanje, nejevolja

-         Vzpostavljanje neposrednega stika z očmi drugega: samozavest, odkritost, trdnost.

-         Pogled mimo: negotovost, zamišljenost, ošabnost.

-         Pogled navzdol: nezanimanje, ponižnost.

-         Mežikanje: živčnost, pritrjevanje.

-         Spuščanje, stiskanje vek: jeza, zamišljenost.

-         Dviganje obrvi: nejevera, začudenje, ošabnost.

-         Umikanje pogleda: strah, neodkritost, slaba vest.

-         Kratka vzpostavitev stika (s pogledom), nato umik pogleda: zanimanje, tehtanje predlogov.

-         Ozke in globoko vsajene oči, koničast nos: zahrbtnost, zlobnost.

O telesu

»Še dobro, da lahko igralci pokra skrivajo noge, ki so najiskrenejši del telesa,« se pošali Annie Duke. Bodisi oseba stoji ali sedi, če ima stopala obrnjena proti nam, gotovo uživa v naši družbi, če so stopala obrnjena vstran, zanjo nismo zanimivi. Z vso silo prekrižane roke kažejo na nestrinjanje, nasprotovanje, če so dlani le narahlo položene prek rok, pa so prej izraz samotolažbe oziroma nabiranja moči. Odprta drža, ki drugega vabi v komunikacijo, je sedenje z neprekrižanimi nogami, kar velja tudi za ženske, enako učinkuje nekoliko razkoračena stoja.

Govorica hoje

Ljudje nas opazujejo, ko se jim približujemo, ko stopamo v prostor, ko odhajamo. Zato je treba osvojiti pravi način hoje, vzravnano, z glavo pokonci, rameni nekoliko nazaj in rokami ob telesu tako, da so dlani obrnjene nazaj, vse to so znaki dominantnosti, zmožnosti obvladovanja in samozaupanja. Pravi način hoje je ravno prav hiter, stopala je treba postavljati naravnost, izogibati se je treba pretiranemu nagibanju v levo in desno, in vendar so najbolj samozavestno videti tiste ženske, ki hodijo kot mešanica kraljice in vrbe v vetru. Samozavest je tista, ki pritegne druge in je neke vrste krinka, pod katero se tudi manjše pomanjkljivosti zdijo očarljive. Nekateri so najprej lepi, potem še samozavestni. Drugi pa sploh niso lepi, vendar razvijejo prepričljivo mero samozavesti, ostanejo pa še lepi in nesamozavestni ter nelepi in nesamozavestni. Ključ do uspeha, ki je dosegljiv vsem, je torej samozavest. Če imate težave, ker vas ljudje zaradi samozavestne hoje kar naprej oblegajo, hodite nesamozavestno, sključeno, s povešeno glavo in z rokami v žepih. Nihče vas ne bo hotel motiti v vaših »navideznih« občutkih žalosti in bede.

Pošljite pravo sporočilo

Govorice telesa ni mogoče imeti pod popolnim nadzorom, kajti polovica tega, kar povemo, je vezanega na naš temperament, ta pa je podedovan. Tako denimo ekstravertirani ljudje pri govoru pogosteje uporabljajo roke in učinkujejo bolj prepričljivo kot introvertirani posamezniki, katerih nameni so ravno tako dobri, vendar besed že po naravi ne zmorejo podkrepiti z živahnim telesom.

In vendar nam ostane približno polovica telesne komunikacije, s katero lahko naredimo na druge dober vtis. Denimo prvega, ki ga praviloma ni moč popraviti, zanj pa imamo od 4 do 8 sekund časa. Le nekaj trenutkov imamo, da druge sprostimo, jih povabimo v svoj svet in jih prepričamo, da smo simpatični, dobrovoljni, sočutni in zanimivi ljudje, vredni zaupanja. Na prvi vtis se bo večina ljudi zanašala tudi po tem, ko nas bodo poznali že celo večnost. Na Univerzi Berkeley so odkrili, da o dobrem prvem vtisu odloči naš pristni očesni stik, sproščen nasmeh oziroma živahen in izrazen obraz, nikar tog in nadzorovan, vzravnana drža in empatično oziroma pozorno poslušanje, ki ga podkrepimo s prikimavanjem, kar spodbuja govorca. Seganje v besedo daje vtis nepotrpežljivosti in mnoge odvrne. Gibi rok naj bodo odprti in spontani, ne dvigujmo pregrad s prekrižanimi rokami, drža mora biti vzravnana, nagibanje naprej kaže na naše zanimanje in sodelovanje. Tudi dotik ramena ali roke ni prepovedan, nasprotno, pogosto pripomore k še večji odprtosti in zaupanju, pomembno je le, da ne povzroči zadrege. Še večjo naklonjenost pa si bomo pridobili, če bomo osebi kaj podarili, svinčnik ali morda poslovno vizitko, dobrodošlo je vse, kar razpre sogovornikove roke in s tem njegove misli.

Vaja dela mojstra

Vadite pred ogledalom in si predstavljajte, da se rokujete z osebo, ki so vam jo ravnokar predstavili. Da bi izrazili iskreno naklonjenost, prilagodite stisk roke njenemu. Če je močan, stisnite močno še vi, če je nežen, bodite tudi vi obzirni. Usedite ali postavite se nekoliko vstran od osebe, tako delujete bolj prijateljsko, sproščeno. Obvezen je očesni stik, vendar nikar ne strmite. Bodite pozorni na to, kaj počnejo oči drugega; je pogled rahlo povešen ali vas nekaj sekund budno gleda, potem pa oči umakne? Naredite enako oziroma zrcalite novega znanca tako, kot ste njegovo rokovanje. Naredili boste odličen prvi vtis, ne da bi črhnili eno samo besedo. Ljudje namreč obožujejo empatične oziroma »sorodne duše«.

Nasveti za prvi zmenek

-         Vi: Med pogovorom se nagnite rahlo naprej, z glavo vstran. S tem pokažete, da vas moški zanima in da iskreno poslušate, kar vam govori. Nikar si ne masirajte ramen ali kolen, kar kaže na nelagodje, in ne prekrižajte nog dvakratno, pri kolenih in potem še pri gležnjih, oziroma storite to, le če se želite čim prej posloviti. Gesta kaže na vašo popolno zaprtost.

-         On: Moški, ki vam je naklonjen, postaja vaša zrcalna slika. Roko stisne tako kot vi, vam zavzeto prikimava in sledi tudi, ko se nagnete naprej s komolci na mizi. Če lovi vaš pogled in se vas občasno tudi dotakne, mu je v vaši družbi gotovo zelo prijetno. Če pa se dotika svojega obraza ali z roko potuje skozi lase ali si gladi brado in ne išče vaših oči, je precej vase zagledan ali pa ga ne zanimate preveč.

Nasveti za zaposlitveni intervju

Vi: V sobo vstopite hitro, nikar plaho, s tem pokažete na zavzetost in prožnost. Rokujte se čvrsto, z eno roko, stisk naj bo tako močan kot delodajalčev. Preden se usedete, premaknite stol nekoliko vstran. Noge lahko prekrižate, če vam je tako udobneje, vendar pazite, da so stopala obrnjena proti morebitnemu novemu šefu. Če so obrnjena vstran, kažete nelagodje in odmaknjenost. Rahlo se nagnite naprej, proti sogovorniku, roke morajo ostati v vidnem polju, najboljše je, da jih položite na mizo. Skrivanje rok kaže na zaskrbljenost, dolgočasje ali pomanjkanje samozavesti. Če vedno govorite tudi z rokami, počnite to tudi zdaj, dobrodošli so predvsem gibi z dlanmi, obrnjenimi navzgor. Zadnje, kar želite sporočiti, je, da ste preveč »zategnjeni«.

Delodajalec: Če išče vaš pogled in vam prikimava, ste zbudili zanimanje. Naj vas ne skrbi preveč, če se ne nagne k vam, kakor se vi s telesom obrnili in nagnili proti njemu. Ljudje z avtoriteto se pogosto držijo nekoliko vznak. No, takšnega statusnega simbola vi seveda ne smete zrcaliti.

Prepir s soprogom

-         Vi: Najbolje, da se usedete poleg partnerja, denimo na kavč. S tem že iščete kompromis in ne nasprotovanja. A nikar se ne usedite preblizu, dajte mu nekaj prostora za misli in morebitno nasprotovanje. Čeprav menite, da je napako storil on, nikoli ne kažite nanj s prstom, s tem stresete nanj preveč kritike in obsodb. Če pa ste napako naredili vi, nikar ne glejte v tla kot žrtev, s čimer se umikate, kot da vam ni do zgladitve spora, ali pa dajete preveč obramben vtis.

-         Partner: Kadar moški naredijo napako, pogosto »okamenijo«. Umaknejo pogled, telo otrpne. Če se z rokami dotika vratu, se je postavil v obrambni položaj. Ne glede na težavne okoliščine poskusite odtajati led z nežnim tonom. Če vas še vedno ne pogleda, se rahlo dotaknite njegovih ramen. Vrnitev pogleda in dotika napovedujeta zgladitev spora!

prejšnji članek
Čeprav to skrivata, je resnica prišla na dan
Svet slavnih
Čeprav to skrivata, je resnica prišla na dan
naslednji članek
Ta slovenski igralec v postelji slavne igralke
Svet slavnih
Ta slovenski igralec v postelji slavne igralke
#obraziavenija
obraziavenija