stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vzemite si čas zase

1. 11. 2016; 08.00
Avtor: ud
računalnik

Stres, nespečnost in depresija so lahko tudi posledica prevelike uporabe računalnika. foto: Profimedia

Vsak dan lahko naredimo nekaj za boljše počutje in zdravje. K temu pripomorejo že majhne spremembe v navadah in drobni rituali. Tu je nekaj preprostih predlogov, kako ostati v formi.

Grgranje slane vode

Redno grgranje slane vode za kar 40 odstotkov zmanjša možnost infekcij grla, saj iz grla odstranjuje alergene, bakterije in glivice. Vzpostavlja pa tudi ravnotežje pH in odstranjuje slab zadah.

Rešitev: ščep soli raztopite v kozarcu mlačne vode in grgrate.

Redno grgranje slane vode za kar 40 odstotkov zmanjša možnost infekcij grla, saj iz grla odstranjuje alergene, bakterije in glivice. foto: Profimedia

Domači sok za dobro počutje

V primerjavi s sokovi in smutiji, ki jih kupimo že pripravljene v trgovini, doma pripravljeni sokovi vsebujejo veliko manj sladkorjev in so zato bolj priporočljivi. So sveži in vsebujejo veliko antioksidantov, krepijo imunski sistem in so odlično zdravilo proti utrujenosti. 

Rešitev: glavico rdeče pese, korenček, jabolko in dve žlički limoninega soka daste v sokovnik in popijete iztisnjeni sok; najbolje zjutraj.

Doma pripravljeni sokovi vsebujejo veliko manj sladkorjev, zato so bolj priporočljivi. foto: Profimedia

Kratek tek

Tudi če niste navdušeni nad tekom ali podobnimi oblikami vadbe, imejte v mislih, da to dobro vpliva na kardiovaskularno zdravje. Zato proč z lenobo in se za vsaj pet minut odpravite na lahkoten tek!

Rešitev: pri teku pomaga glasbena spremljava; pripravite si glasbo, ki vas motivira.

Jogurt

Raziskovalci z bostonske univerze so ugotovili, da ženske, ki pojedo vsaj pet jogurtov na teden, za 31 odstotkov zmanjšajo tveganje za nastanek hipertenzije. Jogurt tudi znižuje raven sladkorja v krvi, probiotični jogurt pa vsebuje še bakterije, ki pomagajo vzdrževati zdravje prebavnega trakta. Seveda ga ni priporočljivo uživati, če trpimo zaradi laktozne netolerance.

Rešitev: raje kot z manj maščobami izberite jogurt brez dodanega sladkorja.

Globoko dihanje

Včasih je treba globoko izdihniti – z močnim izdihom. Globok vdih in prav tako globok izdih, do konca, bosta sprostila telo, odpravila stres in negativna čustva. Pomagalo nam bo že od tri do pet minut globokega dihanja.

Rešitev: na pametni telefon si lahko naložite aplikacijo, ki vam pri tem pomaga.

Ali ste vedeli?

Cvetni prah krepi imunski sistem, učinuje proti staranju, odpravlja utrujenost in povečuje umske sposobnosti.

Manj sedenja za računalnikom

Stres, nespečnost in depresija so lahko tudi posledica prevelike uporabe računalnika. Tudi sicer je veliko sodobnih težav povezanih z računalnikom. Tri ure dela za računalnikom in izpostavljenosti svetlobi ekrana poveča lakoto in metabolizem glukoze.

Rešitev: na delovnem mestu si vsako uro dela za računalnikom privoščite pet minut odmora; razgibajte vrat in hrbet, sprehodite se po hodnikih, popoldne in zvečer pa si privoščite malo posta od računalnika.

Cvetni prah

Antibiotik, antioksidant, probiotik, protein, vitamin, fitosterol … vse to je cvetni prah. Krepi imunski sistem, učinkuje proti staranju, odpravlja utrujenost in povečuje umske sposobnosti. Najbolje ga je jesti surovega, saj tako ohrani največ dragocenih sestavin.

Rešitev: strokovnjaki priporočajo redno jemanje cvetnega prahu šest tednov, in sicer po eno žličko zjutraj.

prejšnji članek
Priljubljena slovenska pevka ogrozila svoje zdravje
Svet slavnih
Priljubljena slovenska pevka ogrozila svoje zdravje
naslednji članek
J. Lo: Samska in bolj aktivna kot kdajkoli
Svet slavnih
J. Lo: Samska in bolj aktivna kot kdajkoli
#nasazenazenska
nasazenazenska